Powered by

Κοινό ανακοινωθέν ετοιμάζουν στην Ελλάδα

Ολοκληρώθηκε η μαραθώνια σύσκεψη από τις 10 το πρωί της Δευτέρας, 6 Ιουλίου, των Πολιτικών Αρχηγών υπό την προεδρία του Έλληνα Προέδρου, Προκόπη Παυλόπουλου, και συντάσσεται κοινό ανακοινωθέν.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ από κυβερνητική πηγή που είναι στο Προεδρικό, στο αναμενόμενο κοινό ανακοινωθέν το ΚΚΕ θα διαχωρίζει τη θέση του.

Νωρίτερα έγινε γνωστό από κυβερνητικές πηγές ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνκελα Μέρκελ, και ότι συμφώνησαν ο Πρωθυπουργός να παρουσιάσει αύριο Τρίτη στη Σύνοδο Κορυφής τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Αυτές οι προτάσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, αποτελούν το βασικότερο θέμα της συζήτησης που, μετά από ένα μικρό διάλειμμα το μεσημέρι, συνεχίστηκε στην Σύσκεψη Αρχηγών.

Ο πρωθυπουργός φέρεται να έχει ζητήσει από τους πολιτικούς αρχηγούς να  έχει την συνδρομή τους ώστε να υποστηριχθεί η σαφής ετυμηγορία του ελληνικού λαού για μια βιώσιμη λύση, αλλά και να παρουσιαστεί το πακέτο των ελληνικών προτάσεων ως προϊόν διακομματικής υποστήριξης.

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι πληροφορίες από την Αθήνα τονίζουν ότι πιο σκληρή γραμμή ακολουθεί το ΚΚΕ, απέχοντας από το κοινό ανακοινωθέν που θα υπογράψουν τα υπόλοιπα κόμματα.

"Ναι" με αιχμές από τον Μεϊμαράκη
Τη συναίνεση της Ν.Δ στο πλαίσιο των προτάσεων που συζητήθηκε σήμερα στο προεδρικό μέγαρο και θα παρουσιαστεί από την προεδρία της Δημοκρατίας προανήγγειλε ο πρόεδρος του κόμματος Ευ. Μεϊμαράκης, καταλογίζοντας ωστόσο στην Κυβέρνηση την ευθύνη για τον χρόνο που χάθηκε και τις συνθήκες διάλυσης που επικρατούν στην οικονομία και την κοινωνία.

"Οφείλουμε όλες οι πολιτικές ηγεσίες του δημοκρατικού τόξου να συμβάλουμε για την ενότητα που απαιτείται και να παροτρύνουμε την κυβέρνηση που έχει την κυρίαρχη ευθύνη να φέρει τη συμφωνία με τα χαρακτηριστικά που είπαμε" είπε ο κ. Μεϊμαρακης, τονίζοντας δις ότι την κυρίαρχη ευθύνη για την επίτευξη της συμφωνίας την έχει η Κυβέρνηση.

Ο κ. Μεϊμαράκης παράλληλα επιφυλάχθηκε να απαντήσει εάν υπάρχει χρόνος και δυνατότητα για την επίτευξη συμφωνίας, παραπέμποντας στο Μέγαρο Μαξίμου.

"Ο ελληνικός λαός δεν ψήφισε ρήξη"
"Είναι ουσιαστικά ένα ανακοινωθέν που λέει ότι η κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη για διαπραγματεύσεις για ένα πρόγραμμα κοινωνικά δίκαιο και με ανάπτυξη. Πρέπει να κάνουμε μία προσπάθεια ενωμένοι, για να αντιμετωπίσουμε τις κρίσιμες στιγμές. Ο κ. Τσίπρας, έντιμα και καθαρά μας είπε πολλές από τις προτάσεις που θα κάνει στην Ευρώπη. Κάναμε κι εμείς παρατηρήσεις, αλλά η ευθύνη βρίσκεται στην κυβέρνηση. Θα παρθούν δύσκολες αποφάσεις και θα πρέπει να είμαστε ενωμένοι. Οι πολιτικοί αρχηγοί πρέπει να φανούν χρήσιμοι στην ανάγκη ύπαρξης μίας συμφωνίας, που θα βγάλει τη θηλιά από το λαιμό", τόνισε, εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης.

"Ο ελληνικός λαός δεν ψήφισε ρήξη. Ψήφισε συνεννόηση και λύση εντός της Ευρώπης", πρόσθεσε και ερωτηθείς εάν θα υπάρξει λύση εντός της εβδομάδας, ανέφερε πως δεν πρέπει να καλλιεργούνται μεγάλες προσδοκίες. "Καλούμε την ΕΚΤ να δει ότι υπάρχουν προσπάθειες έναρξης διαπραγματεύσεων. Πρέπει η ΕΚΤ να αντιληφθεί ότι υπάρχει ανάγκη ρευστότητας. Κοινή πεποίθηση όλων είναι ότι είμαστε κοντά στην τελευταία προσπάθεια, για να βρεθεί λύση. Τώρα δε χωρούν μικροκομματισμοί", συμπλήρωσε.  Και ανακοίνωσε ότι τα πρακτικά του συμβουλίου, κατόπιν δικής του εισήγησης δεν θα δοθούν τώρα στη δημοσιότητα. "Όχι μέχρι να λήξει ο κόκκινος συναγερμός", όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

"Δυστυχώς στο και πέντε η πρωτοβουλία του κ. Τσίπρα"
"Η πρωτοβουλία του κ. Τσίπρα για συνεννόηση γίνεται δυστυχώς στο και πέντε. Με την κοινωνία να βιώνει δραματικές καταστάσεις. Σήμερα είναι επιτακτική ανάγκη η συνέχιση των διαπραγματεύσεων, για μια βιώσιμη συμφωνία, που θα εξασφαλίζει την παραμονή της χώρας στην Ελλάδα και στο Ευρώ. Η κυβέρνηση δεν έχει εντολή για ρήξη. Ο λαός πρέπει να δικαιωθεί για τις προσπάθειες ετών", σημείωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ, capital.gr

Δειτε Επισης

Ελλάδα: Τι σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το 2025 και μετά
DBRS: Αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψη για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2024
Ελλάδα: Άντλησε από τις αγορές κοντά στα 9 δις ευρώ από την αρχή του έτους
Στοίχημα για την ελληνική οικονομία η πιστωτική επέκταση των τραπεζών
Στις αγορές με δεκαετές ομόλογο το ελληνικό δημόσιο-Στόχος η άντληση €250 εκατ.
Πώς θα κινηθεί η ελληνική οικονομία έως το 2028
Moody’s: Αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας-Επιβεβαίωσε το αξιόχρεο Ba1
Ελκυστικό το... story των ελληνικών τραπεζών-Οι θετικές προοπτικές για τον κλάδο
Από ευνοϊκότερο έδαφος ξεκινά το 2025 για την ελληνική οικονομία και τον προϋπολογισμό
DBRS: Αναβάθμισε σε θετικές από σταθερές τις προοπτικές για τις καταθέσεις Eurobank και Εθνικής