Powered by

Τι θα ψήφιζαν γνωστοί οικονομολόγοι στο δημοψήφισμα

Ενώ η ελληνική κυβέρνηση έχει ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ του «όχι» και οι ηγέτες της Ευρωζώνης υπέρ του «ναι», η Guardian παραθέτει τι θα ψήφιζαν οικονομολόγοι, ανάμεσά τους και διακεκριμένα ονόματα ανά το παγκόσμιο.

Joseph Stiglitz - Όχι
Διακεκριμένος οικονομολόγος ο οποίος έχει αποσπάσει το βραβείο Nobel στα οικονομικά, καθηγητής στο Columbia University
Ο Stiglitz έχει αποκαλέσει την οικονομική φιλοσοφία πίσω από το πρόγραμμα των δανειστών της Ελλάδας «απαίσια». «Δεν μπορώ να σκεφτώ άλλη περίοδο ύφεσης η οποία να είχε τόσο καταστροφικές συνέπειες», έγραψε πρόσφατα. Σύμφωνα με τον ίδιο είναι δύσκολο να συμβουλέψει τους Έλληνες τι να ψηφίσουν καθώς και οι δυο επιλογές κουβαλούν πολλούς κινδύνους. Ωστόσο, ο ίδιος θα ψήφιζε «όχι» γιατί «με αυτό τον τρόπο η Ελλάδα και η ισχυρή δημοκρατική της παράδοση θα της επέτρεπαν να πάρει τη μοίρα της στα χέρια της. Οι Έλληνες θα μπορούσαν να είχαν την ευκαιρία να δημιουργήσουν ένα μέλλον, με όχι τόση ευημερία όση στο παρελθόν, αλλά αυτό το μέλλον φαντάζει περισσότερο ελπιδοφόρο σε σύγκριση με το υφιστάμενο βασανιστικό παρόν».

Paul Krugman - Όχι
Κάτοχος βραβείου Nobel, αμερικανός οικονομολόγος
Ο Paul Krugman θα ψήφιζε «όχι» για δύο λόγος, έγραψε στους New York Times:
«Πρώτον, η τρόικα απαιτεί όπως η πολιτική των τελευταίων πέντε χρόνων συνεχιστεί αόριστα—πού είναι η ελπίδα σε όλο αυτό; Δεύτερο, οι πολιτικές επιπτώσεις ενός ‘ναι’ θα ήταν πολύ προβληματικές». Σύμφωνα με τον ίδιο η τρόικα πρότεινε στον Τσίπρα κάτι που δεν μπορούσε να αποδεκτεί και το έκανε κατά πάσα πιθανότητα επίτηδες. «Επομένως», συνεχίζει, «το τελεσίγραφο ήταν μια κίνηση για αντικατάσταση της ελληνικής κυβέρνησης. Ακόμα κι αν δεν σου αρέσει ο Σύριζα αυτό είναι ανησυχητικό για οποιοδήποτε πιστεύει στα ευρωπαϊκά ιδανικά».

Thomas Piketty - Όχι
Καθηγητής στο Paris School of Economics και συγγραφέας του Capital in the Twenty-First Century
Ο Piketty έχει συμμαχήσει με άλλους οικονομολόγους που πιστεύουν πως το υπερβολικό χρέος της Ελλάδας πρέπει να αναδιαρθρωθεί και λέει πως οι Έλληνες πρέπει να ψηφίσουν «όχι». Σύμφωνα με τον ίδιο η πρόταση των δανειστών είναι «κακή». Προειδοποίησε, επίσης, πως αν η Ελλάδα εκδιωχθεί από την Ευρώπη θα οδηγηθεί στην αγκαλιά της Ρωσίας.
«Είναι μια περίπλοκη επιλογή. Η ερώτηση που τίθεται είναι εάν το σχέδιο των δανειστών είναι καλό ή κακό. Αν αυτή είναι η ερώτηση τότε η απάντηση για μένα είναι ξεκάθαρη: είναι ένα κακό σχέδιο».

Χριστόφορος Πισσαρίδης - Ναι
Οικονομολόγος και κάτοχος βραβείου Nobel
Ο Κύπριος Χριστόφορος Πισσαρίδης δηλώνει πως τα μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα είναι επιβλαβή και πιθανόν «ο κυριότερος λόγος για την πολύ ψηλή και μακρά ανεργία». Ωστοσο, δεν πιστεύει πως ο η ψήφος πρέπει να είναι «όχι».
«Το ‘ναι’ είναι η καλύτερη επιλογή χωρίς αμφισβήτηση», έγραψε στον ιστότοπο του Guardian.  «Ο δρόμος μπροστά είναι δια μέσω κι όχι εκτός του προβλήματος. Με υπομονή θα επέλθουν αλλαγές. Η Ελλάδα έχει ρόλο στην ατζέντα που λέει πως η λιτότητα χωρίζει την ήπειρο και κάνει κακό στο ευρωπαϊκό πρότζεκτ, αλλά μόνο αν παραμείνει εντός της Ευρωζώνης».

Vicky Pryce - Ναι
Ανώτερη οικονομική σύμβουλος στο Centre for Economic and Business Research
Η Pryce πιστεύει πως και οι δυο πλευρές—οι θεσμοί και η Ελληνική κυβέρνηση—φταίνε στον ίδιο βαθμό για το πώς επέτρεψαν στην ελληνική κρίση να εξελιχθεί. «Δεν έπρεπε να γίνει δημοψήφισμα», αναφέρει,  «αλλά αν θα ψήφιζα θα επέλεγα το ‘ναι’».
«Τα μέτρα λιτότητας ήταν πολλά για την Ελλάδα αλλά το ‘όχι’ θα έκανε τα πράγματα χειρότερα. Θα σήμαινε πως οι τράπεζες θα καταντούσαν αφερέγγυες, η Ελλάδα θα άφηνε το ευρώ, η οικονομική δραστηριότητα θα έπεφτε πιο πολύ και θα υπήρχε αμέσως υποτίμηση της δραχμής και υπερπληθωρισμός».

Καθηγητές οικονομικών σε ελληνικά πανεπιστήμια - Ναι
Σε ανοικτή επιστολή 246 καθηγητές οικονομικών σε σχολές και πανεπιστήμια της Ελλάδας, ώθησαν τον κόσμο να ψηφίσει «ναι».
«Η αποχώρηση από την Ευρωζώνη με αυτό το χαοτικό τρόπο θα οδηγούσε κατά πάσα πιθανότητα στην έξοδο από την Ευρώπη με απρόβλεπτες και καταστροφικές συνέπειες για την εθνική ασφάλεια και τη δημοκρατική σταθερότητα της χώρας μας», αναφέρουν στην επιστολή τους.

 

Δειτε Επισης

Ελλάδα: Τι σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το 2025 και μετά
DBRS: Αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψη για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2024
Ελλάδα: Άντλησε από τις αγορές κοντά στα 9 δις ευρώ από την αρχή του έτους
Στοίχημα για την ελληνική οικονομία η πιστωτική επέκταση των τραπεζών
Στις αγορές με δεκαετές ομόλογο το ελληνικό δημόσιο-Στόχος η άντληση €250 εκατ.
Πώς θα κινηθεί η ελληνική οικονομία έως το 2028
Moody’s: Αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας-Επιβεβαίωσε το αξιόχρεο Ba1
Ελκυστικό το... story των ελληνικών τραπεζών-Οι θετικές προοπτικές για τον κλάδο
Από ευνοϊκότερο έδαφος ξεκινά το 2025 για την ελληνική οικονομία και τον προϋπολογισμό
DBRS: Αναβάθμισε σε θετικές από σταθερές τις προοπτικές για τις καταθέσεις Eurobank και Εθνικής