Powered by

Με όπλο το «όχι» η Αθήνα κοιτάζει προς τις Βρυξέλλες

Η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές με ζητούμενο την επίτευξη συμφωνίας για κάλυψη των άμεσων χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας και την ταυτόχρονη επαναλειτουργία των τραπεζών είναι η πρώτη προτεραιότητα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα μετά τη σαρωτική επικράτηση του «όχι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής.

Αμέσως μόλις οριστικοποιήθηκε η επικράτηση του «όχι» ο Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνικές επαφές με ξένους ηγέτες και ευρωπαίους αξιωματούχους, με τους οποίους συζήτησε για ένα νέο πλαίσιο συμφωνίας, καθώς και για την εξεύρεση κοινού τόπου για λύση. Όπως, εξάλλου, έχει δηλώσει πριν από λίγες ημέρες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας η συμφωνία μπορεί να κλείσει ακόμη και μέσα σε 48 ώρες, καθώς η κυβέρνηση σκοπεύει να κινηθεί τάχιστα.
Επίσης, το απόγευμα της Κυριακής (5/7) πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στο Μαξίμου και στα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ με τη συμμετοχή στελεχών και υπουργών, όπου έγινε μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων για την επόμενη ημέρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, κορυφαία κυβερνητικά στελέχη (Χουλιαράκης, Παππάς και Τσακαλώτος) είναι έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να αναχωρήσουν για τις Βρυξέλλες. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως δεν αποκλείεται ο πρωθυπουργός να ξεκινήσει άμεσα νέο γύρο επαφών με τους ευρωπαίους ηγέτες, ακόμη κι από το βράδυ της Κυριακής.

«Από αύριο με το γενναίο "όχι" που μας προίκισε ο λαός θα τείνουμε χείρα συνεργασίας προς τους εταίρους μας», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, στην πρώτη επίσημη αντίδραση της κυβέρνησης για το εκλογικό αποτέλεσμα. «Θα τους καλέσουμε έναν έναν να βρούμε κοινό τόπο» πρόσθεσε και σημείωσε ότι «θα δούμε θετικά ότι το ΔΝΤ, το οποίο, προς τιμή του, εξέδωσε έκθεση που το χρέος χρειάζεται αναδιάρθρωση. Θα δούμε θετικά την ΕΚΤ που τήρησε στάση αναμονής την προηγούμενη εβδομάδα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που όπως κι εμείς θέλουμε να παίξει θετικό ρόλο στην επούλωση της πληγής», όπως δήλωσε.

Μάλιστα, ανέφερε ότι «από αύριο η Ευρώπη αρχίζει να γιατρεύει τις πληγές της, τις πληγές μας» και πώς «το όχι είναι ένα μεγάλο ναι στην Ευρώπη, στο όραμα της Ευρωζώνης ως κοινός τόπος της ευημερίας». Παράλληλα, ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε ότι το «όχι» είναι ένα όχι στα νέα δάνεια πριν αναδιαρθρωθούν τα παλαιότερα, στις νέες περικοπές των ισχνότερων εισοδημάτων και ένα «ναι» στις μεταρρυθμίσεις.

Επίσης, εξαπέλυσε επίθεση στους δανειστές, σημειώνοντας ότι «οι δανειστές αρνήθηκαν κάθε ουσιαστική συζήτηση» τους τελευταίους πέντε μήνες. «Από την πρώτη στιγμή σχεδίαζαν να μας κλείσουν τις τράπεζες. Να μας επιβάλουν δήλωση μετανοίας για την κριτική που ασκήσαμε. Αυτός ήταν ο στόχος της πρότασης της 25ης Ιουνίου, που ο ελληνικός λαός το επέστρεψε», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε.

Προσωπική νίκη Τσίπρα
Εξασφάλισε πανηγυρικά τον πρωθυπουργικό θώκο και αφού έγινε γνωστός σε ολόκληρο τον πλανήτη ως ο άνθρωπος που «τόλμησε» να τα βάλει με την τρόικα και μάλιστα σε μια χώρα λαβωμένη από την οικονομική εξαθλίωση, την πολιτική υποβάθμιση και με τη «ρετσινιά» της Ψωροκώσταινας που είχε διεθνώς σε περασμένες δεκαετίες. Ο Αλέξης Τσίπρας βγαίνει από το δημοψήφισμα ακόμη πιο ισχυρός πολιτικά και πάει στις Βρυξέλλες για να διαπραγματευτεί το τρίτο Μνημόνιο.

Ο δρόμος μέχρι το δημοψήφισμα κάθε άλλο παρά εύκολος ήταν για τον Τσίπρα και το επιτελείο του, αφού ατέρμονη έμοιαζε η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς –όπως βαφτίστηκε η τρόικα- με τις διαφωνίες Ελλάδας-δανειστών να έχουν περάσει πότε από την ιδεολογική και πότε από την καθαρά τεχνοκρατική προσέγγιση των δύο πλευρών.  Αιφνιδιάζοντας τους πάντες ο Αλέξης Τσίπρας εξήγγειλε δημοψήφισμα αμέσως μετά την τελευταία πρόταση που είχε από τους θεσμούς, βράδυ Παρασκευής, 26 Ιουνίου. Αν είναι κάτι στο οποίο φαίνεται εκ πρώτοις να ναι συνεπής ο Αλέξης Τσίπρας είναι η θέση του ότι ένα ενδεχόμενο «Όχι» στο δημοψήφισμα θα αποτελέσει εργαλείο στα χέρια της ελληνικής πλευράς για διαπραγμάτευση. Αμέσως μετά τις πρώτες ισχυρές ενδείξεις για επικράτηση του «Όχι» η ελληνική κυβέρνηση διά του Γαβριήλ Σακελαρίδη τόνισε πως επιδιώκει επανέναρξη της διαπραγμάτευσης.

Κατάρριψη του επιχειρήματος περί «Όχι στο ευρώ»
Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και πολύ περισσότερο οι άμεσες κινήσεις από την ελληνική κυβέρνηση προς την κατεύθυνση της επαναδιαπραγμάτευσης για μια συμφωνία ανάμεσα σε Ελλάδα και δανειστές, δείχνουν πως όντως επρόκειτο περί «κινδυνολογίας» σε όσους υποστήριζαν ότι το «Όχι» συνεπάγεται έξοδο της χώρας από το ευρώ.

Οι εξελίξεις που ήδη έχουν δρομολογηθεί (συνεδρίαση της ΕΚΤ, εργασίες του Euro Working Group, συνάντηση Μέρκελ-Ολάντ, ομιλία Γιούνκερ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο) δείχνουν σε πρώτη φάση μια τάση προς την κατεύθυνση της αναζήτησης λύσεων για την Ελλάδα.

Άρχισαν τα όργανα στη Νέα Δημοκρατία
Ένα βράδυ, αυτό της μεγάλης επικράτησης του «όχι», ήταν αρκετό για να οδηγήσει τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά. Μετά τη δημοσιοποίηση της πληροφορίας ότι η κ. Ντόρα Μπακογιάννη ζήτησε, το Σάββατο, από τον κ. Σαμαρά να αποχωρήσει προκειμένου να ενισχυθεί το ρεύμα υπέρ του ΝΑΙ, ο Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, του πιο ισχυρού δηλαδή οργανωμένου τμήματος της ΝΔ, Σάκης Ιωαννίδης ζήτησε, εμμέσως πλην σαφώς, την παραίτηση του κ. Σαμαρά ενώ στο ίδιο μήκος κύματος είναι και οι δηλώσεις άλλων στελεχών. Το ζήτημα ηγεσίας στη ΝΔ, που είχε τεθεί εν υπνώσει το προηγούμενο διάστημα, μοιάζει να ανοίγει πλέον με εμφατικό τρόπο τη συζήτηση για το μέλλον της κεντροδεξιάς στη χώρα, ενώ ήδη το μεγαλύτερο κόμμα του χώρου έχει μείνει ακέφαλο.

 

 

Δειτε Επισης

Ελλάδα: Τι σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το 2025 και μετά
DBRS: Αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψη για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2024
Ελλάδα: Άντλησε από τις αγορές κοντά στα 9 δις ευρώ από την αρχή του έτους
Στοίχημα για την ελληνική οικονομία η πιστωτική επέκταση των τραπεζών
Στις αγορές με δεκαετές ομόλογο το ελληνικό δημόσιο-Στόχος η άντληση €250 εκατ.
Πώς θα κινηθεί η ελληνική οικονομία έως το 2028
Moody’s: Αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας-Επιβεβαίωσε το αξιόχρεο Ba1
Ελκυστικό το... story των ελληνικών τραπεζών-Οι θετικές προοπτικές για τον κλάδο
Από ευνοϊκότερο έδαφος ξεκινά το 2025 για την ελληνική οικονομία και τον προϋπολογισμό
DBRS: Αναβάθμισε σε θετικές από σταθερές τις προοπτικές για τις καταθέσεις Eurobank και Εθνικής