Ο νέος, ο αιρετικός, ο εγγυητής και η Ζωή

Πέντε μήνες αφότου βρέθηκε στην εξουσία, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ καλείται να διαχειριστεί τη δυσχερέστερη δοκιμασία, την οποία πολλοί ανέμεναν αλλά ουδείς μπορούσε να προβλέψει.

Ο νεαρότερος πρωθυπουργός που είχε ποτέ η Ελλάδα μετά το 1965, βρίσκεται αντιμέτωπος με μια κρίσιμη στιγμή που θα δρομολογήσει καταλυτικές εξελίξεις για το μέλλον της χώρας και του ελληνικού λαού και -που σε μεγάλο βαθμό- θα καθορίσει και το πολιτικό μέλλον του ιδίου του Αλέξη Τσίπρα.

Ο πρωθυπουργός γεννήθηκε στην Αθήνα τον Ιούλιο του 1974 και είναι ο πρώτος πολιτικός αρχηγός κόμματος που γεννήθηκε μετά τη μεταπολίτευση. Είναι ο πρώτος στην ιστορία της Ελλάδας που στην τελετή ανάληψης των καθηκόντων του έδωσε πολιτική διαβεβαίωση αντί του όρκου στο ευαγγέλιο.

Σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το περιοδικό Time τον περιέλαβε στις 100 προσωπικότητες με την μεγαλύτερη επιρροή διεθνώς το 2015. Ανέπτυξε πολιτική δράση από τα μαθητικά και φοιτητικά του χρόνια, συμμετέχοντας σε αριστερές οργανώσεις. Έγινε γνωστός το 2006 ως υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, με τη στήριξη του Συνασπισμού (ΣΥΝ) επί προεδρίας Αλέκου Αλαβάνου. Το 2009 εξελέγη βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνοντας την προεδρία του κόμματος. Στις Ευρωεκλογές του 2014 ήταν υποψήφιος για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Γαλουχήθηκε με τα αναγνώσματα του Μαρξ, του Γκράμσι και μέσα στις αρχές της κινηματικής Αριστεράς με όνειρο μία κυβερνώσα Αριστερά. Ο Τύπος τον χαρακτηρίζει άλλοτε «φονική απειλή» για την Eυρωζώνη και άλλοτε ελπίδα της Ευρώπης κατά της λιτότητας.

Γιάνης Βαρουφάκης
Ο Έλληνας υπουργός οικονομικών γεννήθηκε το 1961 στην Αθήνα με καταγωγή από Κάιρο και Κρήτη. Σπούδασε Μαθηματικά και Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Essex και του Birmingham, κάνοντας διατριβή στην οικονομική θεωρία. Δίδαξε στο Essex, στο Cambridge και στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ. Από το 2000 διδάσκει οικονομική θεωρία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ το 2012 προσελήφθη ως ειδικός αναλυτής από την εταιρεία βιντεοπαιχνιδιών, Valve στις ΗΠΑ.  Είναι πολέμιος της λιτότητας και με το ιδιαίτερο στυλ του «ποπ σταρ» έγινε αμέσως πρωτοσέλιδο. Ο ίδιος περιγράφει τον εαυτό του ως «φιλελεύθερο κομμουνιστή» και «μαρξιστή». Η σχέση του με τον Αλέξη Τσίπρα ξεκίνησε στη μετά κρίσης εποχή. Πλέον είναι στενοί φίλοι με τον πρωθυπουργό να του έχει μεγάλη εμπιστοσύνη και εκτίμηση.

Γιάννης Δραγασάκης
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τσίπρα και «τσάρος» της οικονομίας γεννήθηκε στην Ανατολή Λασιθίου το 1947. Έχει σπουδάσει πολιτικές και οικονομικές επιστήμες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ως φοιτητής συμμετείχε στην αντιδικτατορική δράση. Ήταν Γραμματέας του Συλλόγου Φοιτητών Λονδίνου. Μέλος της Κ.Ε. του ΚΚΕ και ηγετικό στέλεχος του Συνασπισμού από την ίδρυσή του.

Συμμετείχε ως Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας στην Οικουμενική Κυβέρνηση του Ξενοφώντα Ζολώτα. Ακολούθως αναμετρήθηκε με την Αλέκα Παπαρήγα για την ηγεσία του ΚΚΕ το 1991 και ηττήθηκε με διαφορά τριών μ-μόλις- ψήφων.

Σήμερα χαρακτηρίζεται ως η εγγύηση ότι δεν θα γίνουν μονομερείς ενέργειες που θα θέσουν σε κίνδυνο τη θέση της χώρας στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

Ζωή Κωνσταντοπούλου
Γεννήθηκε στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 1976 και είναι η νεότερη πρόεδρος της Βουλής στην ιστορία. Είναι κόρη του πρώην προέδρου του Συνασπισμού Νίκου Κωνσταντόπουλου και της δημοσιογράφου Λίνας Αλεξίου.
Είναι δικηγόρος, μέλος των Δικηγορικών Συλλόγων Αθηνών και Νέας Υόρκης, ειδικευμένη στο Εθνικό, Ευρωπαϊκό και Διεθνές Ποινικό Δίκαιο και στα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Σπούδασε Νομική στην Αθήνα, στη Σορβόννη και στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης, με ειδίκευση στα ανθρώπινα δικαιώματα και το ποινικό δίκαιο. Ως πρόεδρος της Βουλής δημιούργησε αρκετές αντιπάθειες λόγω του απότομου και αλαζονικού ύφους της.
Κατηγόρησε την κυβέρνηση για αναξιοπιστία θεωρώντας ότι δεν έπρεπε να αποδεχθεί τη συμφωνίας του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου. Αρκετοί θεωρούν ότι στήνει «μηχανισμό» μέσα στο κόμμα προετοιμαζόμενη για την επόμενη ημέρα της συμφωνίας.

Ευκλείδης Τσακαλώτος
Ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών και αρμόδιος για τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις χαρακτηρίζεται ως «αριστερός αριστοκράτης». Σπούδασε οικονομικές και πολιτικές επιστήμες στα καλύτερα πανεπιστήμια της Αγγλίας (Eton College, Sussex, Oxford) ακολουθώντας ακαδημαϊκή καριέρα ως καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Κent και στο Οικονομικό Παν. Αθηνών. Κατάγεται από ιστορική οικογένεια της Πρέβεζας ενώ γεννήθηκε το 1960 στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας. Σε ηλικία 5 ετών πήγε στο Λονδίνο και επέστρεψε στην Ελλάδα το 1993, σε ηλικία 33 ετών. Ανέλαβε το συντονισμό της ομάδας διαπραγμάτευσης της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές δίπλα στον Γιανη Βαρουφάκη. Οι ριζοσπαστικές απόψεις που είχε από παιδί τον οδήγησαν στο Συνασπισμό, αργότερα στον ΣΥΡΙΖΑ, με τον οποίο κατέβηκε υποψήφιος στις εκλογές του 2004.

Νίκος Παππάς
Ο υπουργός Επικρατείας είναι ο κολλητός φίλος του Αλέξη Τσίπρα. Είναι γιός του Στέλιου Παππά, μέλους της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, με ενεργό ρόλο στον αντιδικτατορικό αγώνα. Γεννήθηκε το 1976 στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Καισαριανή. Σπούδασε Μακροοικονομία στη πανεπιστήμιου του Εδιμβούργου και εργαζόταν στη Γλασκόβη ως ερευνητής στο Ινστιτούτο Fraser of Allander του Πανεπιστημίου Στραθκλάιντ. Το 2008 κλήθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα να επιστρέψει στην Ελλάδα για να αναλάβει το πολιτικό του γραφείο. Η φιλία των δύο αντρών χρονολογείται από τα 19 τους χρόνια όταν ήταν μέλη της Νεολαίας Συνασπισμού. Λέγεται ότι είναι αυτός που αναλαμβάνει τις δύσκολες και εμπιστευτικές αποστολές. Είναι φανατικός ευρωπαϊστής και επιμένει στη στρατηγική υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ. Φαίνεται πως έπαιξε σημαντικό ρόλο στη «στροφή» του ΣΥΡΙΖΑ προς το κέντρο.

Πάνος Σκουρλέτης
Ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης είναι οικονομολόγος, απόφοιτος του 1986 του Πανεπιστημίου Πειραιά.
Είναι εκ των παλαιότερων στελεχών του Συνασπισμού, προερχόμενος από την οργανωμένη νεολαία του κόμματος «Ρήγα Φεραίο» και στο παρελθόν στενός συνεργάτης του Αλέκου Αλαβάνου. Πάντα χαμηλών τόνων και στη σκιά άλλων. Είναι από τους στενούς συνεργάτες του Τσίπρα, τον οποίο και στην ουσία «υιοθέτησε» όμως δεν έγινε ποτέ «κολλητός» του. Κατάγεται από την οικογένεια εφοπλιστών Λαιμού.

Γαβριήλ Σακελλαρίδης
Ο 35χρονος κυβερνητικός Εκπρόσωπος και υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ γεννήθηκε στην Νέα Σμύρνη και κατάγεται από την Νίσυρο.
Σπούδασε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη Νέα Υόρκη. Η πολιτική του δραστηριότητα ξεκινάει από τα φοιτητικά του χρόνια, το 1999, ως μέλος της Νεολαίας του Συνασπισμού. Η συμμετοχή του στην εκπόνηση οικονομικών μελετών τον βοήθησε να  εξελιχθεί γρήγορα και να δίνει με άνεση συνεντεύξεις σε ξένα δίκτυα, μιλώντας για τα οικονομικά και τις θέσεις του κόμματος. Σύντομα ήταν η σκιά του Τσίπρα. Οι δύο τους ήταν φίλοι από την εποχή των καταλήψεων. Το 2014 ο Αλέξης Τσίπρας, τον επέλεξε για υποψήφιο δήμαρχο της Αθήνας το 2014 – όπως κάποτε το 2006 είχε επιλέξει και τον ίδιο ο Αλέκος Αλαβάνος για την διεκδίκηση της ίδιας θέσης.  

Παναγιώτης Λαφαζάνης
Ο υπουργός Ενέργειας και Μεταφορών – Υποδομών γεννήθηκε στην Ελευσίνα το 1951 και σπούδασε μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εμβληματική μορφή της αριστεράς που συμμετείχε σε πάρα πολλούς αγώνες του λαϊκού κινήματος. Είναι μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του Συνασπισμού της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας, από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα. Έλαβε μέρος στο φοιτητικό Αντιδικτατορικό Κίνημα και υπέστη διώξεις για τη δράση του. Άρθρο των Financial Times σχολιάζει ότι από τις πρώτες ώρες της υπουργικής του θητείας ακύρωσε δρομολογημένα σχέδια ιδιωτικοποιήσεων στους τομείς της ενέργειας, που είχαν συμφωνηθεί με τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

 

Δειτε Επισης

Νέα διεθνής διάκριση για τον Καθηγητή του ΤΕΠΑΚ Δρ. Σωτήρη Καλογήρου από το ScholarGPS
Μαριάννα Χατζηαντωνίου: Διεθνής αναγνώριση για Κύπρια γυναίκα ηγέτιδα
Ύστατο χαίρε στον άνθρωπο Ανδρέα Μισιέλη-Πρωτεργάτη της κυπριακής διαφήμισης
Βυθίστηκε στο πένθος η κυπριακή ναυτιλία... Έφυγε από τη ζωή ο πρωτεργάτης της Χαράλαμπος Μυλωνάς
Ο Yiannis Michael διαπρέπει διεθνώς με την πρωτοποριακή μέθοδο RYL
Σ. Καραμοντάνης, Ε. Ηροδότου, Μ. Αντωνιάδης: Τα χόμπι που διαμόρφωσαν το ηγετικό τους προφίλ
Aπεβίωσε ο πρώην υπουργός Γεωργίας Ανδρέας Παπασολομώντος
Μια γεύση από την προσωπική συλλογή έργων τέχνης του Ανδρέα Καπάταη
Παγκόσμια διάκριση για τον Δρ. Μιχάλη Μαυροβουνιώτη του Κέντρου Αριστείας ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ ΤΕΠΑΚ
Η Κύπρια φοιτήτρια Σοφία Τζιωρτζή νικήτρια του ICAEW Climate Essay Competition 2024