Τουσκ:«Κανείς δεν είναι αγγελούδι»
08:56 - 04 Ιουλίου 2015
Σε συνέντευξή του στην πολιτική επιθεώρηση Politico, ο Τουσκ καλεί να πέσουν τα δραματικά μηνύματα σε περίπτωση «όχι» και να σταματήσει το πολιτικό παιχνίδι της αμοιβαίας επίρριψης ευθυνών, λέγοντας ότι «κανείς εδώ δεν είναι αγγελούδι» και το ζητούμενο είναι να παραμείνει η Ευρωζώνη ενωμένη.
Σε συμφιλιωτικό τόνο, όπως σημειώνει το Politico, ο Ντόναλντ Τουσκ καλεί την Αθήνα και τους δανειστές να εργαστούν για την «εκ νέου οικοδόμηση εμπιστοσύνης και να επιστρέψουν άμεσα στις διαπραγματεύσεις μετά το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου.
«Κεντρικός στόχος μας είναι κρατήσουμε την Ευρωζώνη ενωμένη» αναφέρει.
«Ο Τουσκ κράτησε ορθάνοιχτη την πόρτα σε άλλο ένα πακέτο οικονομικής διάσωσης της Αθήνας και υποβάθμισε το διακύβευμα της ψηφοφορίας της Κυριακής. Αντιφάσκοντας τόσο με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο Τουσκ δήλωσε ότι 'είναι πολύ σαφές ότι το δημοψήφισμα δεν είναι ... για την παραμονή στην Ευρωζώνη ή όχι. Όχι, στην πραγματικότητα κανείς δεν ενδιαφέρεται -ελπίζω κανείς δεν ενδιαφέρεται- για αυτήν την επιλογή'» γράφει το Politico.
Είπε ότι η ΕΕ θα εργαστεί με την Αθήνα ανεξαρτήτως αποτελέσματος, αν και σημείωσε ότι ένα «ναι» θα επέτρεπε «να ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο διαπραγματεύσεων, ενδεχομένως πιο πολλά υποσχόμενο σε σχέση με το παρελθόν».
Ένα «όχι» των Ελλήνων στη συμφωνία που πρότειναν οι πιστωτές «θα μειώσει προφανώς τα περιθώρια διαπραγμάτευσης» δήλωσε ο Τουσκ. «Ωστόσο θα ήθελα να προειδοποιήσω ότι δεν έχουμε σίγουρα ανάγκη από οποιαδήποτε δραματικά μηνύματα έπειτα από ένα 'όχι'» επισήμανε προσθέτοντας ότι η ΕΕ θα πρέπει να περιμένει να ακούσει «τη νέα πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης».
Οι ευρωπαϊκές Συνθήκες δεν προβλέπουν την αποπομπή ή έξοδο χώρας από την ευρωζώνη εκτός εάν συνοδευτεί από απόσυρση από την ΕΕ. Όμως, ο Τουσκ δήλωσε πως πιστεύει ότι εάν η Ελλάδα επιλέξει την έξοδο από το κοινό νόμισμα, θα βρισκόταν ένας τρόπος για να παραμείνει στην ΕΕ. «Εάν χρειαστούμε κάποιες νομικές αλλαγές στη Συνθήκη για να σώσουμε την Ευρώπη, είναι επίσης δυνατό να το συζητήσουμε» ανέφερε.
«Ίσως θα πρέπει να συνηθίσουμε να ζούμε με μία χώρα σε χρεοκοπία ως μέλος της ευρωζώνης» είπε για να συμπληρώσει: «Ίσως πρέπει να προετοιμάσουμε όλο τον οργανισμό -την ευρωζώνη και την ΕΕ- για να ζει με χώρες με πρόβλημα σαν της Ελλάδας σήμερα».
Για τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου «δεν πρόκειται για μία ιστορία [όπου υπάρχει μόνο] μαύρο ή άσπρο».
«Ενδεχομένως το μεγαλύτερο λάθος […] θα ήταν να επιρρίπτουμε ευθύνες, να [να ξεκινήσει] ένα πολιτικό παιχνίδι μεταξύ των πιστωτών και της Ελλάδας. Κανείς εδώ δεν είναι αγγελούδι» σημείωσε.