Powered by

Το τιμολόγιο του ΔΝΤ για την Ελλάδα

Στα 60 δισεκατομμύρια ευρώ υπολογίζονται τα πρόσθετα χρήματα που απαιτούνται για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας από τον Ιούνιο του 2015 μέχρι το τέλος του 2018, σύμφωνα με την προκαταρκτική μελέτη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. 

Όπως προκύπτει από τη μελέτη, την οποία έφερε στο φως η Wall Street Journal, για να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος η αποπληρωμή του θα πρέπει να επεκταθεί σε βάθος 40 χρόνων. Το ΙnBusinessNews καταγράφει ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία από τη μελέτη του ΔΝΤ όπως παρουσιάζονται από την Wall Street Journal. 

€60 δις: Τα πρόσθετα χρήματα που απαιτούνται για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας από τον Ιούνιο του 2015 μέχρι το τέλος του 2018.

40 χρόνια: Τόσο μακριά θα πρέπει να επεκταθεί η αποπληρωμή του χρέους προκειμένου να καταστεί το χρέος της Ελλάδας βιώσιμο.  

2 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ: το ποσοστό που προσφέρθηκαν οι πιστωτές στην Ελλάδα να χαμηλώσουν από τον στόχο για πλεόνασμα στον προϋπολογισμό  του 2015.

177%: Η σημερινή αναλογία του χρέους στην Ελλάδα προς το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (πριν από τα capital controls).

Κάτω από 110%: Ο λόγος του ελληνικού χρέους προς το ΑΕΠ που ανέφερε το ΔΝΤ στο παρελθόν ότι θα ήταν βιώσιμο μέχρι το 2022.

142%: Ο λόγος του ελληνικού χρέους προς το ΑΕΠ εάν η Αθήνα συμφωνήσει με τους όρους των πιστωτών και η ευρωζώνη επεκτείνει τα ληξιπρόθεσμα χρέη της χώρας.

30% του ΑΕΠ: Οι απώλειες των φορολογουμένων της ευρωζώνης για την επίτευξη των στόχων, ώστε το χρέος να μείνει κάτω από το 110% του ΑΕΠ.

200%: Ο λόγος του δημόσιου χρέους στην Ελλάδα το 2017 εάν η χώρα βιώσει μια παρατεταμένη περίοδο ελέγχου των κεφαλαίων.

2%: Ο προβλεπόμενος ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία πριν τα capital controls.

2020: Ο χρόνος μέχρι τον οποίο η ευρωζώνη θα πρέπει να συνεχίσει να διασώζει την Ελλάδα (bail out), αν οι όροι των πιστωτών αποδυναμωθούν.

€ 53.1 δις: Οι απώλειες που η ευρωζώνη θα πρέπει να αναλάβει, επιπρόσθετα από τα μετρητά διάσωσης μέχρι το 2020, αν η Ελλάδα είναι σε θέση να επιτύχει δημοσιονομικό πλεόνασμα 2,5% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα.

3,5% του ΑΕΠ: Ο στόχος του πλεονάσματος μεσοπρόθεσμα σύμφωνα με την τελευταία πρόταση των δανειστών.

€ 16 δισ: Τα μετρητά διάσωσης από το ΔΝΤ εάν η Ελλάδα φτάνει σε συμφωνία και αν η ευρωζώνη επεκτείνει τη λήξη χρέους.

Κάτω από € 1 δις: Το συνολικό ύψος των καταθέσεων σε κρατικές και εμπορικές τράπεζες στην Ελλάδα τον Μάιο, πριν ξεκινήσουν οι μαζικές εκροές καταθέσεων.

€ 8 δις: Το επίπεδο των τραπεζικών καταθέσεων που αναφέρει το ΔΝΤ ότι η Ελλάδα θα πρέπει να έχει σε ετοιμότητα για ένα υγιές χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Πάνω από € 7 δις: Αυτά που η Ελλάδα χρωστάει σε συντάξεις και την επιστροφή των φόρων και άλλων εγχώριων ληξιπρόθεσμων οφειλών. 

€ 50 δισ: Το ποσό των εσόδων που η Ελλάδα συμφώνησε με τους πιστωτές της το 2011 ότι θα μπορούσαν να έχουν από ιδιωτικοποιήσεις.

€ 3.2 δις: Το ποσό των εσόδων που τελικώς θα εισρεύσουν στα ταμεία μέσω της ιδιωτικοποίησης κρατικών περιουσιακών στοιχείων μέχρι το 2015. 

Δειτε Επισης

Ελλάδα: Τι σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το 2025 και μετά
DBRS: Αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψη για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2024
Ελλάδα: Άντλησε από τις αγορές κοντά στα 9 δις ευρώ από την αρχή του έτους
Στοίχημα για την ελληνική οικονομία η πιστωτική επέκταση των τραπεζών
Στις αγορές με δεκαετές ομόλογο το ελληνικό δημόσιο-Στόχος η άντληση €250 εκατ.
Πώς θα κινηθεί η ελληνική οικονομία έως το 2028
Moody’s: Αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας-Επιβεβαίωσε το αξιόχρεο Ba1
Ελκυστικό το... story των ελληνικών τραπεζών-Οι θετικές προοπτικές για τον κλάδο
Από ευνοϊκότερο έδαφος ξεκινά το 2025 για την ελληνική οικονομία και τον προϋπολογισμό
DBRS: Αναβάθμισε σε θετικές από σταθερές τις προοπτικές για τις καταθέσεις Eurobank και Εθνικής