Π. Κρούγκμαν: Ο μεγάλος υποστηρικτής του Τσίπρα
11:46 - 04 Ιουλίου 2015
Μεγάλος υποστηρικτής του Αλέξη Τσίπρα είναι ο διάσημος οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν. Ο κ. Κρούγκμαν είναι διάσημος οικονομολόγος Νομπελίστας και τακτικός αρθρογράφος στην εφημερίδα The New York Times.
Τα τελευταία άρθρα του για την Ευρώπη και ιδιαίτερα για την Ελλάδα δηλώνουν έντονα τη στήριξή του στον Έλληνα Πρωθυπουργό, υποστηρίζοντας την θέση ότι είναι σωστή η κίνηση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην Ελλάδα, ενώ παρακινεί την Ελλάδα να βγει από το ευρώ εάν χρειαστεί.
Ο κ. Κρούγκμαν είναι καθηγητής Οικονομικών και Διεθνών Σχέσεων στο Princeton University, καθηγητής στο London School of Economics. Τα τελευταία χρόνια, ο Κρούγκμαν ασχολείται περισσότερο με την δημοσιογραφία διατηρώντας τακτική στήλη στους New York Times. Το 2008 βραβεύτηκε με το Βραβείο Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών για την εργασία του στον τομέα των εμπορικών συναλλαγών, επειδή «ενοποίησε τα πρωτύτερα διακριτά ερευνητικά πεδία του διεθνούς εμπορίου και της οικονομικής γεωγραφίας». Προηγουμένως του είχε απονεμηθεί το Asturias Award από το βασιλιά της Ισπανίας.
Σε αναγνώριση της επιρροής του, η The Washington Monthly τον αποκάλεσε «τον πιο σημαντικό πολιτικό αρθρογράφο στην Αμερική». Επιπλέον, η φήμη του Κρούγκμαν εκτείνεται πολύ πιο πέρα από τις ΗΠΑ. Η Asia Times πρόσφατα τον αποκάλεσε «ο Mick Jagger των πολιτικών / οικονομικών αυθεντιών». Το περιοδικό The Economist είπε ότι είναι «ο πιο διάσημος οικονομολόγος της γενιάς του».
Ο κ. Κρούγκμαν είναι ο συγγραφέας ή επιμελητής πάνω από 23 βιβλίων και πάνω από 200 άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά, τα περισσότερα από αυτά με θεματολογία για το διεθνές εμπόριο και τη χρηματοδότηση. Σε αναγνώριση του έργου του, έλαβε το μετάλλιο John Bates Clark από το American Economic Association, ένα βραβείο που δίνεται κάθε δύο χρόνια στους κορυφαίους οικονομολόγους κάτω των 40 ετών. Το πιο πρόσφατο βιβλίο του είναι το End This Depression Now. Το προηγούμενο έργο του, The Return of Depression Economics and the Crisis of 2008 έγινε μπεστ σέλερ.
Τα οικονομικά του Κρούγκμαν
O Κρούγκμαν είναι υποστηρικτής της κυεϋνσιανής σχολής στην οικονομική επιστήμη. Η οικονομική αυτή «σχολή» δημιουργήθηκε από τον Τζον Μέυναρντ Κέυνς, τον Αγγλο οικονομολόγο, μαθηματικό, καθηγητή πανεπιστημίου και συγγραφέα ο οποίος είναι ο δημιουργός του κεϋνσιανού μοντέλου οικονομίας. Στο κεϋνσιανό μοντέλο, προβλέπεται η αναδιανομή του πλούτου, δηλαδή μέρους των κερδών του κεφαλαίου στις κατώτερες τάξεις με την μορφή κοινωνικών και άλλων παροχών προκειμένου να αμβλυνθεί η κοινωνική δυσαρέσκεια και οι αναταραχές. Ο Κέυνς, είχε προτείνει την αύξηση των δημοσίων δαπανών σε περίοδο οικονομικής κρίσης, προκειμένου να καλύπτεται μέρος του ελλείμματος. Ωστόσο, οι δημόσιες δαπάνες σύμφωνα με τον Αγγλο οικονομολόγο, έπρεπε να διατεθούν με την μορφή κοινωνικών παροχών στους αδύναμους όπως π.χ. το επίδομα ανεργίας, με κύριο στόχο την επανόρθωση της οικονομίας.
Πως ο Γκρούκμαν στηρίζει τον Τσίπρα
Σε άρθρο του στην εφημερίδα New York Times με τίτλο «Η ώρα της αλήθειας για την Ευρώπη» ο Αμερικανός οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος στην Ελλάδα. «Μέχρι τώρα όλες οι προειδοποιήσεις για την επερχόμενη διάσπαση του ευρώ αποδείχθηκαν λανθασμένες», σημειώνει. «Οι κυβερνήσεις, ό,τι κι αν έλεγαν κατά την προεκλογική περίοδο, υπέκυπταν στις απαιτήσεις της τρόικας. Στο μεταξύ η ΕΚΤ επενέβαινε για να καθησυχάσει τις αγορές. Αυτή η διαδικασία διατηρούσε τη συνοχή του κοινού νομίσματος, όμως διαιώνιζε και μια βαθιά καταστροφική λιτότητα». «Μου φαίνεται ότι η τρόικα (…) ανέμενε, ή τουλάχιστον ήλπιζε, ότι η Ελλάδα θα ήταν μια επανάληψη αυτής της ιστορίας», συνεχίζει ο Κρούγκμαν.
Όμως, εξηγεί ο Αμερικανός οικονομολόγος, ο Έλληνας πρωθυπουργός πλέον φαίνεται να αρνείται να υποπέσει στο ίδιο λάθος. «Αντιμέτωπος με το τελεσίγραφο της τρόικας, αποφάσισε τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος για το αν η χώρα θα πρέπει να το δεχθεί», σημειώνει ο Κρούγκμαν και, παρόλο που ο Έλληνας πρωθυπουργός δέχθηκε πολλές επικρίσεις για την απόφασή του, «στην πραγματικότητα κάνει το σωστό για δύο λόγους».
«Πρώτον, αν κερδίσει το δημοψήφισμα, η ελληνική κυβέρνηση θα ενισχυθεί από τη δημοκρατική νομιμότητα, η οποία, πιστεύω, εξακολουθεί να έχει σημασία στην Ευρώπη. (Και αν δεν έχει, πρέπει να το γνωρίζουμε)», εξηγεί ο Κρούγκμαν. «Δεύτερον, μέχρι τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν σε μια δύσκολη θέση πολιτικά, με τους ψηφοφόρους ταυτόχρονα οργισμένους απέναντι στις ολοένα και μεγαλύτερες απαιτήσεις για λιτότητα και (την ίδια ώρα) μη διατεθειμένους να φύγουν από το ευρώ. Ήταν πάντα δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς μπορούν να συνδυαστούν αυτές οι επιθυμίες και είναι ακόμη δυσκολότερο τώρα. Το δημοψήφισμα στην πραγματικότητα θα ζητήσει από τους ψηφοφόρους να αποφασίσουν ποια είναι η προτεραιότητά τους και θα δώσει στον Τσίπρα εντολή να κάνει ό,τι χρειάζεται, αν η τρόικα το πάει στα άκρα», συνεχίζει.
«Αν με ρωτήσετε, επρόκειτο για μια ενέργεια τεράστιας τρέλας από την πλευρά των κυβερνήσεων των πιστωτών και των θεσμών να ωθήσουν τα πράγματα σε αυτό το σημείο. Όμως το έκαναν και δεν μπορώ να κατηγορήσω τον Τσίπρα που στράφηκε στους ψηφοφόρους αντί να στραφεί σε αυτούς (τους θεσμούς)», καταλήγει το άρθρο του Πολ Κρούγκμαν.
Να είναι ετοιμη να εγκαταλείψει, εάν χρειαστεί, το ευρώ
Το νέο του άρθρο την Παρασκευή 3/7 ο κ. Κρούγκμαν γράφει πως «η δημιουργία του ευρώ ήταν ένα τρομερό λάθος, καθώς η Ευρώπη δεν διέθετε τα εχέγγυα για ένα ενιαίο νόμισμα που θα μπορούσε να πετύχει», επισημαίνοντας ωστόσο, ότι «η απόφαση να αποχωρήσεις από μια νομισματική ένωση είναι ακόμη πιο δύσκολη και πιο τρομακτική από την απόφαση να εισαχθείς στη νομισματική ένωση».
«Η κατάσταση στην Ελλάδα έχει φτάσει σε σημείο χωρίς επιστροφή», σημειώνει, αναλύοντας γιατί η Ευρώπη έχει έρθει αντιμέτωπη με τόσες οικονομικές καταστροφές σε αρκετές χώρες.
Για την περίπτωση της Ελλάδας αναφέρει: «Οι τράπεζες είναι προσωρινά κλειστές, ενώ έχουν επιβληθεί capital controls. Πλέον είναι εξαιρετικά πιθανό η ελληνική κυβέρνηση να μην είναι σε θέση να καταβάλλει μισθούς και συντάξεις. Υπό το πρίσμα αυτό, η Ελλάδα ίσως καταφύγει τελικώς στη λύση της υιοθέτησης ενός παράλληλου νομίσματος. Η ελληνική κυβέρνηση, σημειώνει ο ίδιος, θα πρέπει να είναι έτοιμη να εγκαταλείψει, εάν χρειαστεί, το ευρώ».
Για τον Κρούγκμαν, γνωστό πολέμιο της λιτότητας, η ελληνική οικονομία κατέρρευσε, έως έναν μεγάλο βαθμό, εξαιτίας των αυστηρών μέτρων που υιοθετήθηκαν στη χώρα. «Η Ελλάδα παγιδεύτηκε στο ευρώ, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να το εγκαταλείψει, γιατί το οικονομικό χάος που θα προκληθεί θα είναι τεράστιο». Και συνεχίζει: «Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να σταματήσει η λιτότητα στην Ελλάδα. Οι δανειστές δεν το έχουν αντιληφθεί αυτό και ακόμη και την ύστατη στιγμή δεν έχουν σταματήσει να διατυπώνουν τελεσίγραφα απέναντι στην Ελλάδα. Εάν τα αποδεχθεί αυτά τα τελεσίγραφα ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο Αλέξης Τσίπρας, θα καταστρέψει τον πολιτικό λόγο ύπαρξής του. Για αυτό απορρίπτει συνεχώς τα τελεσίγραφα των δανειστών.
Ο στόχος τελικά είναι να εξωθήσουν τον Αλέξη Τσίπρα σε παραίτηση, κάτι το οποίο πιθανότατα θα συμβεί, εάν οι Έλληνες φοβηθούν και ψηφίσουν ναι στο δημοψήφισμα».