Powered by

Η Κύπρος του Μνημονίου, η Ελλάδα και οι άλλοι

Την ώρα που όλες οι ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες μπήκαν σε προγράμματα στήριξης βρίσκουν τα πόδια τους, η Ελλάδα βρίσκεται ακόμη χαμένη στον λαβύρινθο της ύφεσης, της υψηλής ανεργίας, της αδυναμίας εφαρμογής μεταρρυθμίσεων και της σκληρής λιτότητας.

Στο εν λόγω συμπέρασμα καταλήγει ρεπορτάζ του CNN, το οποίο υπογραμμίζει τη θετική πορεία που καταγράφεται σε Ιρλανδία, Κύπρο, Πορτογαλία και Ισπανία, σε συνδυασμό με την σκληρή, ελληνική πραγματικότητα.

Η Κύπρος θα σταθεί στα πόδια της
Για την Κύπρο το ρεπορτάζ του CNN αναφέρει ότι η χώρα οδηγήθηκε σε Μνημόνιο όταν το χρηματοπιστωτικό σύστημα άρχισε να καταρρέει. «Όπως η Ελλάδα πρόσφατα έτσι και η Κύπρος αναγκάστηκε να κλείσει τις τράπεζες, προκειμένου να αποφύγει την ολική καταστροφή. Έπειτα κατέληξε σε συμφωνία για πρόγραμμα της τάξης των 10 δισ. ευρώ. Μάλιστα, η χώρα εφάρμοσε σειρά οικονομικών μέτρων και μεταρρυθμίσεων, όπως ο περιορισμός των δαπανών του δημοσίου και οι ιδιωτικοποιήσεις» σημειώνει ακόμη το διεθνές δίκτυο.
 
Για την Κύπρο το ρεπορτάζ καταλήγει τονίζοντας τη θετική αξιολόγηση της χώρας από την τρόικα, ενώ σημειώνεται ότι δείχνει να μπορεί να σταθεί στα πόδια της όπως προγραμματιζόταν μέχρι τον Μάρτιο του 2016.

Η ήττα και το τρίτο Μνημόνιο για την Ελλάδα
Μπορεί η χώρα να απέφυγε την ολική καταστροφή με την πιθανή έξοδο από το ευρώ, ωστόσο, παραμένει σε βαθιά οικονομική κρίση. Το CNN τονίζει ότι τα στατιστικά δεδομένα της Ελλάδας θυμίζουν χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης όπως είναι ο πόλεμος. «Η Κομισιόν εκτιμά ότι το ελληνικό ΑΕΠ δυνατόν να συρρικνωθεί σε ποσοστό 4% το 2015» σημειώνεται μεταξύ άλλων.

Παράλληλα, τονίζεται ότι το περασμένο καλοκαίρι το ΔΝΤ δήλωσε πως η Ελλάδα ήταν εντός τροχιάς μεταρρυθμίσεων και έδειχνε πως δεν θα χρειαζόταν νέο πρόγραμμα στήριξης. Οι εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία πήρε τα πράγματα πίσω, σύμφωνα με το CNN το οποίο παράλληλα σημειώνει ότι το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων ανετράπη και γ χώρα, λόγω της εξάμηνης αντιπαράθεσης της Ελλάδας με τους δανειστές της.

Μάλιστα σημειώνεται δηκτικά ότι η ελληνική κυβέρνηση παραδέχτηκε ήττα, οδηγώντας την Ελλάδα στο τρίτο Μνημόνιο από το 2010 κι έπειτα. «Αυτή τη στιγμή συζητούνται οι λεπτομέρειες του νέου προγράμματος, ωστόσο, το δεδομένο είναι ένα: Έπεται κι άλλη λιτότητα για τη χώρα» σημειώνει καταληκτικά το CNN.

Ισπανία: Διάσωση των τραπεζών και μεταρρυθμίσεις
Το διεθνές ειδησεογραφικό δίκτυο ασχολείται αρχικά με την Ισπανία τονίζοντας ότι η χώρα αναπτύσσεται σταθερά εδώ και δύο χρόνια, αφήνοντας πίσω την ύφεση και τα σοβαρά, οικονομικά προβλήματα.

«Η χώρα δεν έλαβε οικονομική βοήθεια για να στηρίξει τα δημοσιονομικά της, ωστόσο, οι τράπεζες της χώρας κινδύνευσαν όταν έσκασε η εγχώρια φούσκα ακινήτων» σημειώνει το CNN.

Παράλληλα, το δίκτυο υπενθυμίζει ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι της χώρας παρείχαν πακέτο στήριξης 41 δισ. προκειμένου να αποφευχθεί η οικονομική καταστροφή της ιβηρικής χώρας. Ως αντάλλαγμα στη στήριξη που έλαβαν οι τράπεζές της η Ισπανία και δη η κυβέρνηση Ραχόι εφάρμοσε σειρά μέτρων που κατέστησαν το κράτος πιο παραγωγικό και πιο αποτελεσματικό.

Ο «Κέλτικος Τίγρης» βρυχάται ξανά
Για την Ιρλανδία το CNN αναφέρει πως ήταν η πρώτη χώρα της Ευρωζώνης που εισήλθε σε υφεσιακή πορεία το 2008, λαμβάνοντας πακέτο στήριξης 67 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2013, όταν η αγορά ακινήτων κατέρρευσε.

«Παρόλα αυτά η Ιρλανδία επανακτά τον ρόλο του ¨Κέλτικου Τίγρη¨, έχοντας αναπτυχθεί με υψηλότερο ρυθμό απ’ ότι η Ευρωζώνη το 2014. Μάλιστα συνεχίζει να… βρυχάται, με ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 1,4% για το πρώτο τρίμηνο του 2015 την ώρα που οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ετήσια ανάπτυξη ύψους 6,5%» σημειώνει εμφαντικά το CNN.

Παράλληλα, η Ιρλανδία περιγράφεται ως καταφύγιο επενδύσεων για τεχνολογικούς κολοσσούς, ενώ ακολουθώντας τη θετική πορεία της οικονομίας το χρηματιστήριο της Ιρλανδίας καταγράφει φέτος κέρδη της τάξης του 17,5%. «Οι επενδύσεις στη χώρα αυξάνονται και η Ιρλανδία αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση το οποίο υποδεικνύεται από το ΔΝΤ στην Ελλάδα» σημειώνει χαρακτηριστικά το CNN.

Το «πικρό φάρμακο» της Πορτογαλίας έφερε αποτελέσματα
Έχοντας λάβει πακέτο διάσωσης ύψους 78 δισ. ευρώ το 2011 η Πορτογαλία αναγκάστηκε να λάβει σκληρά μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής και μεταρρυθμίσεων, τα οποία μάλιστα αντιμετωπίστηκαν ιδιαίτερα αρνητικά από τους Πορτογάλους.

Παρόλα αυτά το «πικρό φάρμακο» έφερε αποτελέσματα, σημειώνει το CNN. Η χώρα εξήλθε του Μνημονίου τον Μάιο του 2014, ενώ το ΔΝΤ εκτιμά ότι η χώρα θα καταγράψει ανάπτυξη το 2015 της τάξης του 1,6%. Μάλιστα, από την κυβέρνηση της χώρας λέχθηκε ότι το ΔΝΤ θα αποπληρωθεί νωρίτερα, αφού η χώρα μπορεί να δανειστεί από τις αγορές με χαμηλότερο επιτόκιο.

Δειτε Επισης

Δύο οι μνηστήρες για τη διαχείριση του Αστεροσκοπείου Τροόδους-Οι προσφορές που υπέβαλαν
Κλέβει τις εντυπώσεις το νέο Jumbo στη Λευκωσία-Δείτε φωτογραφίες από το εσωτερικό του πολυκαταστήματος
Φ. Ρουσουνίδης: Ξεπεράσαμε τα όρια μας για το καλό της βιομηχανίας, να κάνουν δεύτερες σκέψεις οι συντεχνίες
Βλέπει τις συντεχνίες στην ξενοδοχειακή βιομηχανία το Σάββατο ο Παναγιώτου-Ζητά υπευθυνότητα
Γενικό Λογιστήριο: Σημαντικές μεταρρυθμίσεις και σύγχρονα εργαλεία για ενίσχυση διαφάνειας στις δημόσιες συμβάσεις
Εβδομαδιαία κέρδη 1,32 στο ΧΑΚ
Παράταση στις δηλώσεις εισοδήματος με πληροφορίες ελεγχόμενων συναλλαγών
ΚΟΕ: Αναθεώρησε στο 3,5%, από 3,0%, την εκτίμηση του για ανάπτυξη το 2024
Στο Υπουργικό πρόταση για παράταση της υποβολής φορολογικής δήλωσης μέχρι και την 30η Νοεμβρίου
Συνεχίστηκε η ανοδική πορεία του ΣΠΟΔ τον Σεπτέμβριο-Ετήσια αύξηση 1,1%