Powered by

Τέλος τα λεφτά στην Ελλάδα τη Δευτέρα σε σενάριο «Όχι»

Τέλος τα λεφτά στην Ελλάδα θα πει τη Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σε περίπτωση που επικρατήσει το «όχι» στη δημοψήφισμα της ερχόμενης Κυριακής.

Στελέχη της ΕΚΤ τονίζουν ότι περιμένουν τα αποτελέσματα του ελληνικού δημοψηφίσματος προκειμένου να εξετάσουν αν θα «παγώσουν», θα επεκτείνουν ή θα περιορίσουν τον μηχανισμό παροχής έκτακτης ρευστότητας (ELA), από τον οποίο εξαρτώνται οι ελληνικές τράπεζες.

Ενδεικτικές είναι και οι δηλώσεις που έκανε την Πέμπτη ο Γιόζεφ Μπονίτσι, μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, ο οποίος υπογράμμισε πως οι Έλληνες πρέπει να αποφασίσουν εάν θέλουν να παραμείνουν στην Ευρωζώνη, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι «το ερώτημα του δημοψηφίσματος είναι αν οι πολίτες της Ελλάδας θέλουν να παραμείνουν στο ευρώ».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Μιλάνο, ο κ. Μπονίτσι άφησε να εννοηθεί πως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος μπορεί να επηρεάσει το «κούρεμα» των εγγυήσεων που ζητά η ΕΚΤ, ώστε να δώσει έκτακτη ρευστότητα στα ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα.

«Θα εξαρτηθεί από την απόφαση της Ελλάδας», σχολίασε χαρακτηριστικά, επαναλαμβάνοντας πως η πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στον ELA δεν μπορεί να συνεχίζεται επ’ αόριστον, ένα μήνυμα που έχουν στείλει τις τελευταίες ημέρες και άλλα μέλη του ΔΣ της ΕΚΤ, όπως ο Γερμανός ομοσπονδιακός τραπεζίτης Γενς Βάιντμαν.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΚΤ σχεδιάζει να συζητήσει ξανά τη Δευτέρα τη χορήγηση έκτακτης χρηματοδότησης στις ελληνικές τράπεζες.

Tελειώνουν τα χρήματα- Φήμες για bail-in

Σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου τα χρήματα στις ελληνικές τράπεζες ενδεχομένως να τελειώσουν στις επόμενες 80 ώρες, ένα σενάριο που περιγράφει τραπεζίτης.  Τα χρήματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στα ΑΤΜ διαρκούν για άλλες 80 ώρες ανέφερε και πρόσθεσε «Την Κυριακή, την ημέρα του δημοψηφίσματος, μπορεί να μην υπάρχουν χρήματα στα μηχανήματα. Δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τη μεγάλη ζήτηση για αναλήψεις».

Και όλα αυτά ενώ φουντώνουν τα σενάρια για bail - in. H Ελλάδα όπως και όλες οι χώρες της ΕΕ έχουν υιοθετήσει την οδηγία για την ανάκαμψη και την εξυγίανση πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων επενδύσεων (Bank Recovery Resolution Directive - BRRD) η οποία ουσιαστικά προβλέπει πως από το 2015 η διάσωση των τραπεζών γίνεται με ίδια μέσα (bail in) και όχι με χρήματα των φορολογουμένων (bail out). Η οδηγία προστατεύει μόνο τις εγγυημένες καταθέσεις, δηλαδή τις καταθέσεις κάτω από 100 χιλιάδες ευρώ. Αυτή η οδηγία ήρθε με αφορμή την κρίση στην Κύπρο το 2013. Το πάγωμα του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα είναι η πιο δραματική στιγμή της πενταετούς κρίσης χρέους της χώρας και ίσως του πιο καθοριστικό, σημειώνει η Wall Street Journal. 

Eπιμένει η ελληνική Κυβέρνηση ότι θα υπάρξει συμφωνία

Από την άλλη πλευρά, το ελληνικό Κυβερνητικό στρατόπεδο δηλώνει πεπεισμένο ότι θα υπάρξει συμφωνία. Μάλιστα, στο 100% ανέβασε την πιθανότητα συμφωνίας ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας στο BBC. Είπε ότι αυτό θα συμβεί ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Κυριακής. «Αν κερδίσει το 'ναι', τότε θα έχουμε μια κακή συμφωνία, οι τράπεζες θα ανοίξουν με μια κακή συμφωνία. Αν επικρατήσει το 'όχι', θα έχουμε μια άλλη συμφωνία που θα είναι βιώσιμη. Κάτι στο είδος των προτάσεων που κάναμε αυτές τις τελευταίες ημέρες» εξήγησε. «Ίσως τα πράγματα να πρέπει να γίνουν πολύ χειρότερα μέχρι να γίνουν καλύτερα» είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι αυτό το δημοψήφισμα έχει αργήσει 5 χρόνια, ο ελληνικός λαός γνωρίζει γιατί θα κληθεί να ψηφίσει αυτή την Κυριακή, όπως ανέφερε σε συνέντευξή του στον AΝΤ1.

"Ο ελληνικός λαός ζητάει να μπορέσει να προχωρήσει με αισιοδοξία. Μένουμε στην Ευρώπη αλλά θέλουμε να προκόψουμε. Θέλουμε να είμαστε ίσοι στην Ευρώπη", είπε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι 5 χρόνια η συνταγή που εφαρμόστηκε στη χώρα απέτυχε.

Για το δημοψήφισμα της Κυριακής είπε πως το "όχι σε μια βιώσιμη συμφωνία δεν σημαίνει ρήξη αλλά ισχυρή πίεση ώστε η Ευρώπη να αντιμετωπίσει πλέον με μεγαλύτερο ρεαλισμό την Ελλάδα".

Αναφερόμενος στην πεντάμηνη διαπραγμάτευση, είπε πως ούτε μια στιγμή δεν σκέφτηκε να κάνει ότι έκαναν οι άλλοι πρωθυπουργοί. Να γυρίσει δηλαδή πίσω με ένα πρόγραμμα πεντάμηνο που θα δημιουργούσε ανάγκη νέου δανεισμού και να πει ότι πέτυχε στις διαπραγματεύσεις.

Την Παρασκευή μας είπαν πάρτε ένα πρόγραμμα μέτρων που θα φέρει νέα ύφεση χωρίς να σας εξασφαλίσουμε ότι θα έρθουν οι επενδυτές στην Ελλάδα διότι δεν θα λύνεται το χρηματοδοτικό πρόβλημα.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε επίσης και στην προσπάθεια παρέμβασης στη δημοκρατική διαδικασία του δημοψηφίσματος, λέγοντας ότι οι υπουργοί του Eurogroup δεν δίνουν το δικαίωμα στον ελληνικό λαό να προσφύγει στη δημοκρατική διαδικασία χωρίς παρεμβάσεις, κάνοντας λόγο για όργιο παρεμβάσεων και κατατρομοκράτησης του ελληνικού λαού.

Το ζήτημα σε μια διαπραγμάτευση είναι αν ψάχνει κανείς το συμβιβασμό ή επιδιώκει να πάλι απολύτως με τις θέσεις τις δικές του την αντίπαλη πλευρά.  "Για εμένα αυτή η προσπάθεια έχει και μια παγκόσμια παρακαταθήκη, είναι προφανές ότι πρόκειται για μια αναμέτρηση του Δαυίδ με τον Γολιάθ και είναι προφανές ότι έχουμε δίκιο", είπε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι τα προγράμματα  που μας δίνει η άλλη πλευρά είναι αδιέξοδα.

Για την απόφαση της ΕΚΤ να παγώσει τη ρευστότητα στις τράπεζες, ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι απόφαση που δημιουργεί σημαντικά προβλήματα. Θέλω να πιστεύω-  και το πιστεύω βαθιά - ότι δεν θα διαρκέσουν, είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε:  "Είναι σημαντικό να πάρουμε μια βιώσιμη λύση γι` αυτούς που βρίσκονται στις  ουρές στα ΑΤΜ. Εμείς δεν κάνουμε κάποιο παιχνίδι εδώ αλλά διεκδικούμε αυτή η  χώρα να αναπνεύσει".

Οι τράπεζες θα ανοίξουν με συμφωνία, είπε ο κ. Τσίπρας  και πρόσθεσε: "Είτε με μια συμφωνία που δεν θα είναι βιώσιμη, αν ψηφίσει ο  κόσμος "ναι". Αν ψηφίσει ο λαός "όχι" την επόμενη μέρα θα είμαι στις Βρυξέλλες  και θα υπογράψω συμφωνία".  "Να μην ανησυχεί ο κόσμος θα έχουμε συμφωνία σε 48 ώρες μετά το δημοψήφισμα",  είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Αναφερόμενος στην πεντάμηνη διαπραγμάτευση ο πρωθυπουργός είπε: "Έκανα πολλά βήματα πίσω από τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις, διότι έπρεπε να παντρέψουμε τον σεβασμό στη δημοκρατία με τους κανόνες που διέπουν την ΕΕ. Και αποδέχθηκα πρωτογενή πλεονάσματα, αποδέχθηκα μέτρα λιτότητας, αλλά έβαλα τη δική μας οπτική. Δεν μπορούσα όμως να αποδεχθώ και μέτρα υφεσιακά και καμία  προοπτική για το χρέος".

Αυλαία της εκστρατείας

Με δύο μεγάλες και ταυτόχρονες συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας, θα πέσει το απόγευμα της Παρασκευής η αυλαία της εκστρατείας υπέρ των δύο απόψεων εν όψει του δημοψηφίσματος της Κυριακής.

Στη συγκέντρωση υπέρ του «όχι», στις 19:30 στην πλατεία Συντάγματος, θα μιλήσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Την ίδια ημέρα και ώρα, στο Καλλιμάρμαρο, θα πραγματοποιηθεί η συγκέντρωση υπέρ του «ναι» στην οποία έχει καλέσει η πρωτοβουλία «Μένουμε Ευρώπη».

Μία τρίτη συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί νωρίτερα (12:30) στην πλατεία Κλαυθμώνος με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ και θα ακολουθήσει πορεία στα γραφεία του ΣΕΒ.

Πληροφορίες: Πρώτο Θέμα, Τα Νεα, in.gr, Ημερησία

Δειτε Επισης

Ελλάδα: Τι σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το 2025 και μετά
DBRS: Αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψη για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2024
Ελλάδα: Άντλησε από τις αγορές κοντά στα 9 δις ευρώ από την αρχή του έτους
Στοίχημα για την ελληνική οικονομία η πιστωτική επέκταση των τραπεζών
Στις αγορές με δεκαετές ομόλογο το ελληνικό δημόσιο-Στόχος η άντληση €250 εκατ.
Πώς θα κινηθεί η ελληνική οικονομία έως το 2028
Moody’s: Αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας-Επιβεβαίωσε το αξιόχρεο Ba1
Ελκυστικό το... story των ελληνικών τραπεζών-Οι θετικές προοπτικές για τον κλάδο
Από ευνοϊκότερο έδαφος ξεκινά το 2025 για την ελληνική οικονομία και τον προϋπολογισμό
DBRS: Αναβάθμισε σε θετικές από σταθερές τις προοπτικές για τις καταθέσεις Eurobank και Εθνικής