Ιατρικό Ινστιτούτο σαν ξενοδοχείο
07:15 - 29 Ιουλίου 2015
Ινστιτούτο ρομποτικής χειρουργικής άνοιξε στην Κύπρο ο Καθηγητής Ουρολογίας και Διευθυντής ρομποτικής χειρουργικής του τμήματος Ουρολογίας του νοσοκομείου Lenox Hill στη Νέα Υόρκη¸ David Samadi. Τα εγκαίνια του ινστιτούτου έγιναν το Σάββατο 25 Ιουλίου, παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη.
Σε συνέντευξη του στο InBusinessNews o κ. Samadi μίλησε για τον ερχομό του στην Κύπρο και για τη συνεργασία του με το Mediterranean Hospital of Cyprus στη Λεμεσό. Μίλησε ακόμη για τα οφέλη του ιατρικού τουρισμού στην Κύπρο τόσο σε οικονομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.
Η Κύπρος «ουδέτερη ζώνη» για όλους
Η επιλογή της Κύπρου για τη δημιουργία του Ινστιτούτου βασίστηκε στη στρατηγική της θέση. Όπως αναφέρει ο κ. Samadi «ξεκίνησα τις δραστηριότητες μου στο Ισραήλ με τη δημιουργία πολλών ιατρικών κέντρων, ωστόσο η έκρυθμη κατάσταση εκεί δημιουργεί πολλές προκλήσεις. Να σημειώσω ότι έχουμε πολλούς ασθενείς από τις αραβικές χώρες που αναγκάζονται να ταξιδέψουν στην Αμερική. Γι’ αυτό το λόγο, πιστεύω ότι η τοποθεσία της Κύπρου είναι ιδανική καθώς είναι πιο κοντά στις Αραβικές χώρες και ουδέτερη σε όλους».
Επιπλέον, τονίζει ότι «το concept όσον αφορά τον καρκίνο του προστάτη που έχω δημιουργήσει και στη Νέα Υόρκη είναι ο ασθενής να βρίσκεται μακριά από τα Κέντρα καρκίνου, όπου υπάρχουν πολλοί ασθενείς. Δεν θέλω ο ασθενής που έχει καρκίνο να νιώθει άρρωστος. Όπως το ξενοδοχείο που έχω κτίσει στη Νέα Υόρκη, έτσι και στο Mediterranean Hospital of Cyprus μπορεί να έρθει ο ασθενής με την οικογένεια του να μείνει και να αναρρώσει σε μια πανέμορφη παραλιακή πόλη».
Όπως εξηγεί ο κ. Samadi, το Ινστιτούτο -που δημιουργήθηκε με την χορηγία του Mediterranean Hospital of Cyprus- αποτελεί ένα σύγχρονο χειρουργικό κέντρο όπου ήδη διεξάγονται επεμβάσεις για προστάτη και ουροδόχο κύστη αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και ένα κέντρο συνάθροισης ειδικών επιστημόνων από όλο τον κόσμο, οι οποίοι θα μοιράζονται τις γνώσεις και την εμπειρία τους. «Οι νεαροί φοιτητές ιατρικής από την Κύπρο και από άλλα μέρη της γύρω περιοχής θα μπορούν να λάβουν μέρος σε κάτι εντελώς καινούργιο στη χώρα τους και να ασχοληθούν με τον αναπτυσσόμενο τομέα της ρομποτικής χειρουργικής», προσθέτει.
Ο David Samadi αναμένει την προσέλευση γιατρών που θα θέλουν να μάθουν για τη διενέργεια επεμβάσεων με ρομπότ αλλά και να εργαστούν στο νοσοκομείο. «Το Ινστιτούτο θα καταστεί πόλος έλξης για ακαδημαϊκούς και χειρούργους από την Κύπρο και το εξωτερικό και σε ένα χρόνο από τώρα θα έχει δημιουργηθεί μια μεγάλη ομάδα που θα μοιράζεται σκέψεις και εμπειρίες», υποδεικνύει.
Κύρια αγορά η Ρωσία
Προσβλέπει ως κύρια αγορά προσέλκυσης τουριστών – ασθενών τη Ρωσία η οποία έχει τουριστικές και πολιτισμικές σχέσεις με την Κύπρο και οι οποίοι φαίνονται να μην σκέφτονται την πληρωμή οποιουδήποτε κόστους όσον αφορά την υγεία τους.
Ακόμη υποδεικνύει πως: «Με το άνοιγμα της αγοράς στο Ιράν- που είναι και η χώρα όπου γεννήθηκα- πολλοί μεταβαίνουν στο Ντουμπάι για επεμβάσεις αλλά τώρα υπάρχει και η προοπτική της Κύπρου για να μπει σε αυτή την αγορά. Πιθανή αγορά είναι και το Ισραήλ με το οποίο διατηρώ εδώ και μερικά χρόνια επαγγελματική δραστηριότητα.
Ωστόσο εκεί δεν έχουν ακόμη τη μεγάλη εμπειρία στη ρομποτική χειρουργική που έχουμε εμείς. Ακόμη και η Ελλάδα είναι πολύ πιθανόν να στραφεί στην Κύπρο, γιατί εκεί λόγω της λιτότητας θα είναι δύσκολο να διατηρήσουν την λειτουργία των ρομποτικών τους μονάδων».
Διενέργεια χειρουργικής επέμβασης με τη χρήση ρομπότ στη Λεμεσό
Την πρώτη χειρουργική επέμβαση για καρκίνο του προστάτη με τη χρήση ρομπότ στην Κύπρο –σε Κύπριο ασθενή- διεξήγαγε ο κ . Samadi την Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015.
Σημειώνεται πως επεμβάσεις γίνονται κανονικά καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους από έμπειρους συνεργάτες ουρολόγους και υπάρχει άμεση επικοινωνία με την κλινική στη Νέα Υόρκη για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών. «Υπάρχει 80% σεξουαλική λειτουργία μετά την επέμβαση και 97% έλεγχος του ουρολογικού συστήματος», σημειώνει ο κ. Samadi.
«Στη Νέα Υόρκη κάνουμε περίπου 500 επεμβάσεις τον χρόνο. Έτσι, θα έλεγα, έχουμε την εμπειρία, την τεχνολογία, αλλά και μια πολύ καλή ομάδα ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού», προσθέτει.
Ο κ. Samadi σημειώνει πως όταν πρόκειται για καρκίνο δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο σκεπτόμενος κάποιος το οικονομικό, το σωματικό και το ψυχικό κόστος από την χημειοθεραπεία και τη χορήγηση μορφίνης.
Με βάση τα στατιστικά στοιχεία στις ΗΠΑ, 230 χιλιάδες άνδρες έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του προστάτη, 30 χιλιάδες έχουν πεθάνει από καρκίνο του προστάτη, ενώ τα τελευταία χρόνια καταγράφονται περιπτώσεις σε πιο νεαρούς άνδρες ηλικίας 40-45 χρονών όπου ο καρκίνος είναι πιο επιθετικός και χρειάζεται πιο επιθετική θεραπεία.