Powered by

Οι 6+10 τροποποιήσεις της φορολογικής πολιτικής

Ο Ιούλιος έφερε μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό σύστημα της Κύπρου. Οι τροποποιήσεις που υιοθετήθηκαν από τη Βουλή καθώς και οι προτεινόμενες τροποποιήσεις που εκκρεμούν για συζήτηση και ψήφιση τον Σεπτέμβριο έχουν ως στόχο να καταστήσουν το κυπριακό φορολογικό πλαίσιο ακόμα πιο ανταγωνιστικό.

Οι νέοι νόμοι στοχεύουν στην παραχώρηση φορολογικών ελαφρύνσεων που θα συμβάλουν στην επιχειρηματική ανάπτυξη και την προσέλκυση επενδύσεων. Η PWC  σε ενημερωτικό της σημείο εξηγεί τις νομοθεσίες που πέρασαν και τι υπολείπεται να γίνει.

Οι κύριες τροποποιήσεις περιλαμβάνουν:

1)   την παροχή φορολογικής έκπτωσης σε εταιρείες μέσω λογιζόμενης έκπτωσης τόκων (ΛΕΤ) επί νέων κεφαλαίων. Όπως αναφέρει η PWC, ο στόχος της τροποποίησης είναι η ενθάρρυνση εισροής νέων κεφαλαίων που θα έχει ως αποτέλεσμα την ενίσχυση της οικονομικής ευρωστίας εταιρειών μέσω μειωμένης εξάρτησης από δανεισμό χωρίς να επηρεάζεται η ανταγωνιστικότητα τους.

Η τροποποίηση που αφορά την ΛΕΤ έχει ως στόχο την μείωση του εταιρικού δανεισμού μέσω φορολογικών κινήτρων για εισροή νέων κεφαλαίων. Τα νέα κεφάλαια μπορούν να εισάγονται είτε υπό την μορφή μετρητών είτε υπό την μορφή περιουσιακών στοιχείων σε είδος. Στην περίπτωση όπου τα νέα κεφάλαια θα εισάγονται υπό την μορφή περιουσιακών στοιχείων σε είδος τότε το ποσό αυτών των νέων κεφαλαίων δεν μπορεί να υπερβαίνει την αγοραία αξία των εν λόγω περιουσιακών στοιχείων η οποία πρέπει να είναι τεκμηριωμένη. Η ετήσια ΛΕΤ θα χορηγείται σε νέα κεφάλαια (μετοχικό κεφάλαιο και διαφορά υπέρ το άρτιο στο βαθμό που έχουν εξοφληθεί) που έχουν εκδοθεί από τη 1η Ιανουαρίου 2015.

Με τον ίδιο τρόπο που υπολογίζεται τόκος πάνω σε δάνεια με βάση το επιτόκιο πάνω στο κεφάλαιο του δανείου, το ποσό της ΛΕΤ υπολογίζεται με βάση λογιζόμενο επιτόκιο πάνω στο ποσό νέου μετοχικού κεφαλαίου/διαφοράς υπέρ το άρτιο. Το επιτόκιο της ΛΕΤ είναι η απόδοση του δεκαετούς κυβερνητικού ομολόγου (κατά τη 31 Δεκεμβρίου του έτους που προηγείται του φορολογικού έτους) του κράτους στο οποίο επενδύονται τα νέα κεφάλαια αυξημένη κατά 3%. Το επιτόκιο της ΛΕΤ θα έχει ως κατώτατο όριο την απόδοση του δεκαετούς Κυπριακού κυβερνητικού ομολόγου (κατά την ίδια ημερομηνία) αυξημένη κατά 3%.

Η ΛΕΤ αφαιρείται για σκοπούς υπολογισμού του φορολογητέου εισοδήματος με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο αφαιρείται και ο τόκος όπως αυτός προσδιορίζεται στις πρόνοιες της παρούσας νομοθεσίας. Κατά συνέπεια, η ΛΕΤ αφαιρείται για σκοπούς υπολογισμού φορολογητέου εισοδήματος όταν η εισαγωγή νέων κεφαλαίων χρησιμοποιείται για την χρηματοδότηση των περισσότερων περιουσιακών στοιχείων που χρησιμοποιούνται στην επιχείρηση. Το ποσό της ΛΕΤ δεν μπορεί να υπερβαίνει το 80% του φορολογητέου εισοδήματος (όπως αυτό έχει προσδιοριστεί πριν αφαιρεθεί η ΛΕΤ).

Η ΛΕΤ εφαρμόζεται σε εταιρείες οι οποίες είναι φορολογικοί κάτοικοι Κύπρου και σε εταιρείες οι οποίες δεν είναι φορολογικοί κάτοικοι Κύπρου αλλά έχουν μόνιμη εγκατάσταση στην Κύπρο.

2)    Απαλλαγή από έκτακτη εισφορά για την άμυνα επενδυτικών εισοδημάτων (μερίσματα και τόκοι) ατόμων που δεν έχουν την κατοικία (domicile) στην Κύπρο.

Πριν την πιο πάνω τροποποίηση, άτομα φορολογικοί κάτοικοι Κύπρου με εισόδημα από πηγές εντός ή εκτός της Κύπρου, υπό μορφή μερισμάτων ή τόκων οι οποίοι δεν αποκτώνταν από την διεξαγωγή συνήθους εργασίας τους, υπόκειντο σε έκτακτη εισφορά για την άμυνα σε ποσοστό ύψους 17% για μερίσματα και 30% για τόκους ανεξαρτήτως του που είχαν την κατοικία τους (domicile).

Με βάση την τροποποίηση, άτομα που δεν έχουν την κατοικία (domicile) στην Κύπρο, εξαιρούνται της καταβολής έκτακτης εισφοράς για την άμυνα.

Σε συνδυασμό με την υφιστάμενη απαλλαγή από φόρο εισοδήματος τέτοιων εισοδημάτων η τροποποίηση αυτή έχει ως αποτέλεσμα άτομα που δεν έχουν την κατοικία τους (domicile) στη Κύπρο να εξαιρούνται από τη φορολόγηση στην Κύπρο των εισοδημάτων τους που προκύπτουν από μερίσματα και τόκους (που δεν αποκτούνται από την διεξαγωγή συνήθους εργασίας τους), ανεξαρτήτως εάν τα εισοδήματα αυτά κερδίζονται από πηγές εντός ή εκτός της Κύπρου.

Επιπλέον, εισοδήματα από ενοίκια από πηγές τόσο εντός ή εκτός της Κύπρου ατόμων που είναι φορολογικοί κάτοικοι Κύπρου αλλά δεν έχουν την κατοικία τους (domicile) στην Κύπρο θα υπόκεινται μόνο σε φόρο εισοδήματος.
Η πιο πάνω τροποποίηση έχει ισχύ από τις 16 Ιουλίου 2015.

3)    Περί Φορολογίας Εισοδήματος Νόμος
Πρόκειται για φορολόγηση εισοδήματος ατόμου από σύνταξη χηρείας με βάση νέες διατάξεις που δύναται να μειώσουν το φορολογικό κόστος. Με βάση την προηγούμενη νομοθεσία, εισοδήματα από σύνταξη χηρείας φορολογούντο με βάση ειδικές διατάξεις (δηλαδή για εισοδήματα από συντάξεις χηρείας μέχρι €19.500 με συντελεστή 0% και  για εισοδήματα που υπερβαίνουν τις €19.500 με συντελεστή 20%). Με βάση την τροποποίηση, τα εισοδήματα από συντάξεις χηρείας φορολογούνται είτε όπως πιο πάνω ή συμψηφίζονται με άλλα εισοδήματα και η φορολόγηση τους γίνεται με βάση τις κανονικές διατάξεις του περί Φορολογίας του Εισοδήματος Νόμου (αφού συμπεριληφθούν στον υπολογισμό φορολογητέου εισοδήματος όλες οι εκπιπτόμενες δαπάνες). Τα πιο πάνω εφαρμόζονται από το φορολογικό έτος 2014 και μετά.

4)    Περί Φορολογίας Κεφαλαιουχικών Κερδών Νόμος
Η νομοθεσία αφορά εξαίρεση από φόρο κεφαλαιουχικών κερδών γης, γης με οικοδομή ή γης με οικοδομές που αποκτάται μέχρι το τέλος του 2016. Γη, γη με οικοδομή ή γη με οικοδομές που αποκτάται με αγορά ή συμφωνία αγοράς (εξαιρουμένων ανταλλαγών και δωρεών) στην αγοραία αξία της από μη συνδεδεμένο πρόσωπο από την έναρξη ισχύος της παρούσας τροποποίησης (με την δημοσίευση της στη επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας στις 16 Ιουλίου 2015) μέχρι και την 31 Δεκεμβρίου 2016, δεν θα θεωρείται ακίνητη ιδιοκτησία για σκοπούς φορολογίας κεφαλαιουχικών κερδών όταν πωληθεί μελλοντικά. Η πιο πάνω εξαίρεση δεν θα ισχύει σε περίπτωση απόκτησης των πιο πάνω ακινήτων ένεκα εκποίησης βάσει του νέου νόμου περί εκποιήσεων. Η τροποποίηση είναι σε ισχύ από τις 16 Ιουλίου 2015, ημερομηνία δημοσίευσης της στη επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας. Η τροποποίηση αναμένεται να δώσει ώθηση στον τομέα ακινήτων.

5)    Περί Έκτακτης Εισφοράς για την Άμυνα Νόμος
Πρόκειται για  επιβολή έκτακτης εισφοράς για την άμυνα σε διανομή μερίσματος σε εταιρεία στις περιπτώσεις που η παρεμβολή της εταιρείας έχει ως κύριο σκοπό την αποφυγή/αναβολή της άμυνας

6)    Περί Κτηματολογικού και Χωρομετρικού Τμήματος (Τέλη και Δικαιώματα) Νόμος
Με βάση την τροποποίηση:
(α) κανένα μεταβιβαστικό τέλος δεν επιβάλλεται στις περιπτώσεις που για την ίδια πράξη επιβάλλεται ΦΠΑ και (β) επιβάλλεται μεταβιβαστικό τέλος μειωμένο κατά 50% για οποιαδήποτε ακίνητη ιδιοκτησία νοουμένου ότι:
(i) η μεταβίβαση διενεργείται μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2016, ανεξαρτήτως ημερομηνίας συνομολόγησης ή κατάθεσης της σύμβασης στο Κτηματολόγιο, ή
(ii) η σύμβαση συνομολογήθηκε και κατατέθηκε στο Κτηματολόγιο μεταξύ της περιόδου 2 Δεκεμβρίου 2011 - 31 Δεκεμβρίου 2016, ανεξαρτήτως της ημερομηνίας της μεταβίβασης.

Η μείωση του τέλους κατά 50% δεν θα ισχύει σε περίπτωση μεταβίβασης ακινήτων που αποκτήθηκαν ένεκα εκποίησης, βάσει του νέου νόμου περί εκποιήσεων. Η τροποποίηση είναι σε ισχύ από τις 16 Ιουλίου 2015, ημερομηνία δημοσίευσης της στη επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας. Η τροποποίηση έχει ως στόχο την ώθηση της αγοράς ακινήτων στην Κύπρο.

Οι εκκρεμούσες προτάσεις
Επιπλέον, έχουν κατατεθεί στην Βουλή των Αντιπροσώπων νομοσχέδια με περαιτέρω φορολογικές τροποποιήσεις για συζήτηση και ψήφιση. Αναμένεται ότι η συζήτηση από τη Βουλή θα συνεχιστεί τον Σεπτέμβριο αμέσως μετά τις διακοπές του καλοκαιριού. Οι κύριες προτάσεις συμπεριλαμβάνουν:

1) την ουδέτερη φορολογική μεταχείριση των συναλλαγματικών διαφορών οι οποίες δεν απορρέουν από την εμπορία συναλλάγματος
2)την επέκταση της αρχής εμπορικών συναλλαγών με εφαρμογή της για αύξηση εξόδων/ζημιών
3)την παράταση της απαλλαγής του 50% του εισοδήματος από πέντε σε δέκα χρόνια αναφορικά με εισόδημα ατόμων με αμοιβή πέραν των €100.000 από εργοδότηση στη Δημοκρατία
4)Περί Φορολογίας Εισοδήματος Νόμος- Ορισμός του όρου «Δημοκρατία»
5)Φορολογικό καθεστώς για Πνευματική Ιδιοκτησία
6) Επέκταση παροχής επιταχυνόμενης φορολογικής απόσβεσης για μηχανήματα και εγκαταστάσεις και βιομηχανικά και ξενοδοχειακά κτίρια που αποκτούνται μέχρι και το τέλος του 2016
7)Συμψηφισμός κερδών συγκροτήματος
8) Έκδοση γνωμάτευσης επί φορολογικών θεμάτων (tax rulings)
9) Εταιρείες που ιδρύονται σύμφωνα με το ρουμανικό και βουλγαρικό δίκαιο
10) Περί Φορολογίας Κεφαλαιουχικών Κερδών Νόμος- Διαχωρισμός οικοπέδων

Δειτε Επισης

Δύο οι μνηστήρες για τη διαχείριση του Αστεροσκοπείου Τροόδους-Οι προσφορές που υπέβαλαν
Κλέβει τις εντυπώσεις το νέο Jumbo στη Λευκωσία-Δείτε φωτογραφίες από το εσωτερικό του πολυκαταστήματος
Φ. Ρουσουνίδης: Ξεπεράσαμε τα όρια μας για το καλό της βιομηχανίας, να κάνουν δεύτερες σκέψεις οι συντεχνίες
Βλέπει τις συντεχνίες στην ξενοδοχειακή βιομηχανία το Σάββατο ο Παναγιώτου-Ζητά υπευθυνότητα
Γενικό Λογιστήριο: Σημαντικές μεταρρυθμίσεις και σύγχρονα εργαλεία για ενίσχυση διαφάνειας στις δημόσιες συμβάσεις
Εβδομαδιαία κέρδη 1,32 στο ΧΑΚ
Παράταση στις δηλώσεις εισοδήματος με πληροφορίες ελεγχόμενων συναλλαγών
ΚΟΕ: Αναθεώρησε στο 3,5%, από 3,0%, την εκτίμηση του για ανάπτυξη το 2024
Στο Υπουργικό πρόταση για παράταση της υποβολής φορολογικής δήλωσης μέχρι και την 30η Νοεμβρίου
Συνεχίστηκε η ανοδική πορεία του ΣΠΟΔ τον Σεπτέμβριο-Ετήσια αύξηση 1,1%