Powered by

Τέσσερα προαπαιτούμενα για εκταμίευση επόμενης δόσης

Τέσσερα φαίνεται να είναι τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, όπως αυτά έχουν καθοριστεί στις χθεσινές τεχνοκρατικές συζητήσεις για την επικαιροποίηση του μνημονίου.

Η επικαιροποίηση του μνημονίου, περιλαμβανομένων προααπαιτουμένων για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, θα οριστικοποιηθεί στις πολιτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των επικεφαλής της Τρόικα με τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη και την Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη.

Οι δανειστές έχουν αποστείλει χθες στις κυπριακές Αρχές το προσχέδιο του έβδομου επικαιροποιημένου μνημονίου με τις δικές τους θέσεις, οι οποίες θα τύχουν της τελικής συζήτησης, που αρχίζει νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης με συνάντηση με τον κ. Γεωργιάδη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, στα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης βρίσκεται η έγκριση των νομοσχεδίων για τις πωλήσεις και τις τιτλοποιήσεις δανείων από το Υπουργικό Συμβούλιο και τη Βουλή των Αντιπροσώπων, καθώς και η έγκριση του νομοσχεδίου για παραχώρηση τίτλων ιδιοκτησίας σε δανειολήπτες που είναι εκτεθειμένοι σε αφερέγγυους επιχειρηματίες ανάπτυξης γης.

Με βάση την έκτη επικαιροποίηση του μνημονίου, τα δύο νομοσχέδια, που βρίσκονται στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνική επεξεργασία, θα έπρεπε να είχαν εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο στα τέλη Ιουνίου και να κατατεθούν στη Βουλή μέχρι τα τέλη Ιουλίου, ενώ θα έπρεπε να αρθεί η απαγόρευση πώλησης δανείων.

Σε σχέση με το μεταρρυθμιστικό σκέλος του μνημονίου, στα προααπαιτούμενα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης βρίσκεται και η έγκριση του νομοσχεδίου για μετατροπή της Cyta σε εταιρεία περιορισμένης ευθύνης από το Υπουργικό Συμβούλιο. Να σημειωθεί ότι ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης είχε δηλώσει πως το Υπουργείο προσανατολίζεται στην ίδρυση ξεχωριστής εταιρείας, στην οποία θα μεταφερθούν οι βασικές λειτουργίες της Cyta που θα διατεθούν προς αποκρατικοποίηση.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες στα προαπαιτούμενα τέθηκε και η έγκριση της πρότασης για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας, για την οποία ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνος Πετρίδης είχε ανακοινώσει την περασμένη βδομάδα ότι επήλθε συμφωνία με την ΠΑΣΥΔΥ.

Εξάλλου, αναβολή για τον Οκτώβριο φαίνεται να παίρνει η έγκριση του νομοσχεδίου που διέπει την ίδρυση και λειτουργία των Δημόσιων Οργανισμών και Κρατικών Επιχειρήσεων, το γνωστό ΔΟΚΕ, το οποίο με βάση την υφιστάμενη επικαιροποίηση του μνημονίου θα έπρεπε να είχε εγκριθεί από τη Βουλή στα τέλη Ιουνίου.

Τέλος, οι αλλαγές στο πλαίσιο αφερεγγυότητας θα πρέπει να διαπιστωθούν μέχρι τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους και οι όποιες αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο να υιοθετηθούν τον Ιανουάριο του 2016. Με βάση την έκτη επικαιροποίηση του μνημονίου, οι κυπριακές Αρχές υποχρεούνταν να καταθέσουν στο Υπουργικό Συμβούλιο τις όποιες αναγκαίες αλλαγές στο πλαίσιο αφερεγγυότητας μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου και να καταρτίσουν σχέδιο δράσης στις αρχές του 2016.

Να σημειωθεί ότι η επόμενη σύνοδος του Eurogroup είναι ορισμένη για τις 11 Σεπτεμβρίου.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Θάνος Μιχαηλίδης: Ανοίγει το καλοκαίρι του 2026 το Palm Beach Resort-Μεγάλη τιμή η συνεργασία με την Premium Access
Shaul Keinan: Συνήθως βλέπουμε αριθμούς και επενδυτική δυναμική, αλλά...Η πραγματική αξία του Palm Beach Resort
Πράσινο Βουλής στα 100 εκατ. για κουρεμένους και κατόχους αξιογράφων-Το μέγιστο ποσό ανά φυσικό πρόσωπο
Αλλάζουν με νόμους τα χρηματικά όρια στις συνοπτικές διαδικασίες σύναψης δημόσιων συμβάσεων
Από 1η Ιουλίου τερματίζονται οι πληρωμές φόρου και εισφορών (PAYE/DAS) μέσω φορολογικής πύλης
Παράταση μέχρι 29 Ιουλίου για την υποβολή δήλωσης και πληρωμή οφειλόμενου ΦΠΑ
ΚΟΕ: Επιδεινώθηκε το οικονομικό, ενδυναμώθηκε το καταναλωτικό κλίμα τον Ιούνιο
Το μιντιακό οικοσύστημα της Κύπρου σε νέα…συχνότητα-Οι ηγέτες του χώρου αποτυπώνουν ευκρινώς την εικόνα
Στα σκαριά μεικτή τηλεργασία στο δημόσιο-Επεκτείνεται και το ευέλικτο ωράριο εργασίας
Κοινό μέτωπο ΟΕΒ-ΚΕΒΕ για την ΑΤΑ... Τα τέσσερα σημεία που τονίζουν και υποδεικνύουν στον Γιάννη Παναγιώτου