Συστάσεις για εκμετάλλευση «Αφροδίτης»
14:57 - 20 Ιουλίου 2015
Τις δύο πρόσφατες εκθέσεις του The German Marshall Fund of the US για θέματα φυσικού αερίου στην Κύπρο, θα παρουσιάσει αυτές τις μέρες στην Κυβέρνηση ο Ανώτερος Σύμβουλος του Οργανισμού Michael Leigh.
Σήμερα θα συναντηθεί με τον Υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη, αύριο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, την Τετάρτη με τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, ενώ παράλληλα, θα συναντηθεί με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί καθώς και εκπροσώπους των εταιρειών που βρίσκονται και δραστηριοποιούνται στον τομέα των ενεργειακών στην Κύπρο.
Στις συναντήσεις του, ο κ. Leigh θα ενημερώσει για τα αποτελέσματα των εκθέσεων που διενεργήθηκαν για τον Οργανισμό The German Marshall Fund από τους Νίκο Τσάφο και Αναστάσιο Γιαμουρίδη και τις συστάσεις που προτείνονται μέσα από αυτές τις εκθέσεις για την εκμετάλλευση των αποθεμάτων φυσικού αερίου, τη συνεργασία με το Ισραήλ, την ενδεχόμενη ανάπτυξη αγωγού προς Αίγυπτο.
Επίσης, ο κ. Leigh θα ενημερωθεί για την παρούσα φάση του Κυπριακού και θα συζητήσει για τις προοπτικές που διανοίγονται στον τομέα της ενέργειας από τυχόν επίλυση του προβλήματος.
Σε ενημερωτική συνάντηση που είχε σήμερα το πρωί με δημοσιογράφους, ο κ. Leigh ανέπτυξε τις δύο εκθέσεις του Οργανισμού και τα συμπεράσματα τους, ενώ συζήτησε τα σενάρια και τις προοπτικές εκμετάλλευσης και εξαγωγής φυσικού αερίου, καθώς και τις προοπτικές ανάπτυξης υποδομών στην Κύπρο.
Ο κ. Leigh αναφέρθηκε στην έκθεση με τίτλο “Χρηματοδοτώντας προγράμματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο” (Financing Gas Projects in Eastern Mediterranean) των Αναστάσιου Γιαμουρίδη και Νίκου Τσάφου καθώς και στα συμπεράσματα και στις συστάσεις που κάνουν.
Οι συγγραφείς της έκθεσης παρουσιάζουν λεπτομερή αξιολόγηση των παραγόντων που επηρεάζουν τις επενδύσεις στον τομέα του φυσικού αερίου και των συναφών έργων υποδομής σε όλο τον κόσμο με επίκεντρο την Ανατολική Μεσόγειο.
Επίσης, εξετάζουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χρηματοδότησης από ιδίους πόρους (project finance) καθώς και της εταιρικής χρηματοδότησης από χορηγούς (corporate finance) για την εκμετάλλευση των υπεράκτιων αποθεμάτων φυσικού αερίου και για την προώθηση τους στην αγορά.
Οι προτεραιότητες της Κύπρου
Για την Κύπρο, σύμφωνα με την έκθεση, οι πιο άμεσες προτεραιότητες της χώρας θα είναι να προχωρήσει την εκμετάλλευση των αποθεμάτων του οικοπέδου της Αφροδίτης και να συνεχίσει την εξερεύνηση και σε άλλα οικόπεδα, υπό το πρίσμα κάποιων αρχικά απογοητευτικών αποτελέσματα και των χαμηλότερων τιμών του πετρελαίου. Λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική κατάσταση της χώρας, αναφέρει η έκθεση, η χρηματοδότηση από ιδίους πόρους (δηλαδή από τα έσοδα που θα προέρχονταν από το έργο), θα είχε νόημα δεδομένου ότι επιτρέπει στο κράτος να συμμετάσχει.
Ωστόσο, οι κυριότερες αβεβαιότητες για την Κύπρο επικεντρώνονται στο τελικό μέγεθος των αποθεμάτων. Η προτεινόμενη λύση αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με την έκθεση, φαίνεται να είναι η εξαγωγή του φυσικού αερίου προς την Αίγυπτο μέσω αγωγού, εάν αυτό αποδειχθεί, όπως σημειώνεται, εμπορικά εφικτή. Ωστόσο, οι εναλλακτικές επιλογές για δημιουργία σταθμού Υγροποίησης του φυσικού αερίου (LNG) θα μπορούσε και πάλι να εξεταστεί εάν ανακαλυφθούν επιπλέον ποσότητες φυσικού αερίου.
Η συνεργασία Κύπρος- Αίγυπτος - Ισραήλ
Ο κ. Leigh μίλησε και για τη δεύτερη έκθεση του The German Marshall Fund, του Νίκου Τσάφου με τίτλο “Αίγυπτος: Μια αγορά για φυσικό αέριο από Κύπρο και Ισραήλ;” (Egypt: A market for natural gas from Cyprus and Israel?), στην οποία γίνεται ανάλυση των ευκαιριών και των κινδύνων που συνδέονται με την πιθανή εξαγωγή του φυσικού αερίου από το Ισραήλ και την Κύπρο προς την Αίγυπτο. Η ανάλυση ορίζει σαφώς ότι θα υπάρξουν σημαντικές ελλείψεις στα αποθέματα φυσικού αερίου στην αγορά της Αιγύπτου κατά την επόμενη δεκαετία, παρά τις σημαντικές νέες επενδύσεις, τις προσπάθειες για εξοικονόμηση ενέργειας και τη μείωση των επιδοτήσεων.
Αναφερόμενος στα συμπεράσματα και στις εισηγήσεις, είπε αρχικά πως από τη στιγμή που η Αίγυπτος θα έχει ελλείψεις από φυσικό αέριο, θα αναγκαστεί να προβεί σε εισαγωγή του για να ικανοποιήσει τις ανάγκες της. Στο μέλλον, αναφέρει η έκθεση, ένας αγωγός μεταξύ Ισραήλ, Κύπρου και Αιγύπτου για μεταφορά αερίου θα μπορούσε να δημιουργηθεί.
Σημειώνεται ωστόσο πως η υπόθεση για εμπορική συνεργασία με την Αίγυπτο για επανεξαγωγή του φυσικού αερίου είναι ισχυρότερη από ό,τι η υπόθεση για χρήση του αερίου στην αιγυπτιακή αγορά. Και τα δύο όμως σενάρια αντιμετωπίζουν προς το παρόν νομικές, πολιτικές και εμπορικές δυσκολίες. Επίσης, ένας αγώνας μεταξύ του Ισραήλ και της Κύπρου θα μπορούσε να αναπτυχθεί καθώς η Αίγυπτος μπορεί να μην είναι σε θέση να απορροφήσει αέριο από τις δύο χώρες. Εν τέλει, η επιτυχία στη δημιουργία ενός αγωγού από την Κύπρο και το Ισραήλ θα εξαρτηθεί από την εξεύρεση μιας εμπορικής δομής που θα εξισορροπεί τους κινδύνους και τα οφέλη για τις τρεις χώρες.
Δύσκολα αγωγός προς Ελλάδα
Σε άλλο σημείο της ενημέρωσής του, ο κ. Leigh ανέφερε πως στην παρούσα φάση ένας αγωγός προς την Ελλάδα για μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα συναντούσε πολλές δυσκολίες, τόσο οικονομικές όσο και τεχνικές και, όπως είπε, δεν φαίνεται εφικτή μια τέτοια επιλογή αυτή τη στιγμή.
Όσον αφορά τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού σε σχέση με τα ενεργειακά, ο κ. Leigh είπε πως η επίλυση του προβλήματος θα δημιουργήσει συνθήκες σταθερότητας και συνθήκες προσέλκυσης επενδυτών στην αγορά του φυσικού αερίου καθώς και εταιρειών για περαιτέρω έρευνες για ανακάλυψη αποθεμάτων.
Ο Βρετανός στην καταγωγή Michael Leigh διετέλεσε για χρόνια ανώτερος αξιωματούχος στις Βρυξέλλες και την περίοδο 2000- 2003 ως διευθυντής της Διεύθυνσης Διεύρυνσης, υπεύθυνος για την Κύπρο, τη Βουλγαρία, τη Μάλτα, τη Ρουμανία και την Τουρκία. Το 2006 διορίστηκε Γενικός Διευθυντής Διεύρυνσης.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ