Powered by

Κούρεμα χρέους ζητά το ΔΝΤ

Την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μέσω της γενναίας επέκτασης των ωριμάνσεων του συνόλου των δανείων που έχει χορηγήσει η ευρωζώνη στην Ελλάδα ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε προκαταρκτική έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους που παρουσίασε την Πέμπτη. 

Το ΔΝΤ ξεκαθαρίζει πως εάν δεν υπάρξει «αποτελεσματική αντιμετώπιση» του χρέους (comprehensive operation) εκ μέρους των Eυρωπαίων, τότε εκείνο δεν θα εξετάσει στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ το ελληνικό πρόγραμμα.

Το ΔΝΤ εκτιμά πως η Ελλάδα θα χρειαστεί έως το τέλος του 2018 περίπου 60 δισ. ευρώ για να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της, εκ των οποίων περισσότερα από τα 36 δισ. ευρώ εκτιμά πως θα πρέπει να προέλθουν από δάνεια από τη ζώνη του ευρώ.

Η συγκεκριμένη έκθεση του ΔΝΤ δεν έχει συνταχθεί βάσει των νέων δυσμενών δεδομένων που δημιουργούν για την ελληνική οικονομία οι κεφαλαιακοί έλεγχοι, ενώ δεν λαμβάνει υπόψη τόσο την μη εξόφληση των δόσεων 1,56 δισ. ευρώ προς το Ταμείο, όσο και τον τερματισμό του ευρωπαϊκού προγράμματος και την απώλεια των 10,9 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στα κεφάλαια του EFSF που θα κάλυπταν τις βραχυπρόθεσμες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας.

Η προκαταρκτική ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που καταρτίσθηκε κατά τις συζητήσεις του ΔΝΤ με τις ελληνικές αρχές τις τελευταίες εβδομάδες τοποθετεί στα 50,2 δισ. ευρώ τις καθαρές χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας την περίοδο Οκτωβρίου 2015- Δεκεμβρίου 2018. 

Ωστόσο, εάν προστεθούν και τα δάνεια των ΔΝΤ και ΕΚΤ που πρέπει να αποπληρωθούν από σήμερα έως τον Οκτώβριο τότε οι χρηματοδοτικές ανάγκες ξεπερνούν τα 60 δισ. ευρώ.

Μη βιώσιμο το χρέος 

Συγκεκριμένα το ΔΝΤ εισηγείται κούρεμα του χρέους κατά 30%, προκειμένου να καταστεί βιώσιμο.

Σύμφωνα με την έκθεση, το ΔΝΤ προβλέπει ότι το χρέος της χώρας θα βρίσκεται στο 150% του ΑΕΠ το 2020 και κοντά στο 140% του ΑΕΠ το 2022. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδος για την τριετία 2015-2018 θα φθάσουν τα 50 δισεκ. ευρώ και εκτιμά ότι είναι αναγκαίο ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας ύψους τουλάχιστον 36 δισεκ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Το ΔΝΤ θεωρεί ότι εξαιτίας της εύθραυστης δυναμικής που παρουσιάζει το Δημόσιο Χρέος απαιτούνται ευρύτερες συναινέσεις μεταξύ των πιστωτών της χώρας προκειμένου να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα του.

Στο πλαίσιο αυτό προτείνει να επεκταθεί η περίοδος χάριτος που έχει παραχωρηθεί για τα δάνεια του Μνημονίου στα 20 χρόνια και σταδιακή αποπληρωμή των δανείων που έχει χορηγήσει η ΕΕ στα 40 χρόνια. 

Δειτε Επισης

Ελλάδα: Τι σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το 2025 και μετά
DBRS: Αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψη για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2024
Ελλάδα: Άντλησε από τις αγορές κοντά στα 9 δις ευρώ από την αρχή του έτους
Στοίχημα για την ελληνική οικονομία η πιστωτική επέκταση των τραπεζών
Στις αγορές με δεκαετές ομόλογο το ελληνικό δημόσιο-Στόχος η άντληση €250 εκατ.
Πώς θα κινηθεί η ελληνική οικονομία έως το 2028
Moody’s: Αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας-Επιβεβαίωσε το αξιόχρεο Ba1
Ελκυστικό το... story των ελληνικών τραπεζών-Οι θετικές προοπτικές για τον κλάδο
Από ευνοϊκότερο έδαφος ξεκινά το 2025 για την ελληνική οικονομία και τον προϋπολογισμό
DBRS: Αναβάθμισε σε θετικές από σταθερές τις προοπτικές για τις καταθέσεις Eurobank και Εθνικής