Ανάπτυξη, επενδύσεις και αλλαγές στο επίκεντρο της συνέλευσης του ΣΕΛΚ

Την πεποίθησή του ότι η οικονομία δεν είναι υπόθεση και ευθύνη των εκάστοτε κυβερνώντων μόνο, αλλά όλων, πρόταξε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ), κ. Γιάννος Χαριλάου, από το βήμα της 54ης ετήσιας γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου. Τα μεγάλα ζητήματα της οικονομίας και των μεταρρυθμίσεων μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο μέσα από τη συνεργασία, τη συλλογική προσπάθεια και την αξιοποίηση των ειδικών. Ο κ. Χαριλάου τόνισε επίσης ότι αυτό που έχει σημασία είναι η επόμενη μέρα και πως θα επανέλθει η οικονομία του τόπου σε τροχιά ανάπτυξης και προόδου βασισμένη σε γερά και υγιή θεμέλια.
 
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 1 Ιουλίου 2015 στο ξενοδοχείο Hilton στη Λευκωσία και την τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, o Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κκ. Χρυσόστομος Β', ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, Υπουργοί και μέλη της κυβέρνησης, αρχηγοί και εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων, θεσμικών φορέων της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας καθώς και μέλη του Συνδέσμου.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Πρόεδρος του ΣΕΛΚ "Μέσα από την κρίση, έχουμε μια μοναδική ευκαιρία να φτιάξουμε ένα καλύτερο κράτος", υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα ύπαρξης μικρότερου κρατικού τομέα και μεγαλύτερη ιδιωτική πρωτοβουλία.

Όπως τονίστηκε στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΛΚ, είναι ουσιώδες να δυναμώσει και πάλι η διεθνής αξιοπιστία προς την Κυπριακή οικονομία, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για τη θέση της χώρας ως ένα Διεθνές Επιχειρηματικό Κέντρο κύρους. Σε ότι αφορά στην προσέλκυση επενδύσεων, ο Πρόεδρος του ΣΕΛΚ ανάφερε ότι ο Σύνδεσμος έχει  υποβάλει γραπτώς μια σειρά από εισηγήσεις για την ενίσχυση της προσπάθειας για προσέλκυση ξένων επενδύσεων στη χώρα. Οι προτάσεις αυτές διαλαμβάνουν δύο άξονες. Ο πρώτος είναι στρατηγικού χαρακτήρα και καλεί την κυβέρνηση να εκπονήσει μια εθνική στρατηγική για τα θέματα επενδύσεων και να καθορίσει τις προτεραιότητες του κράτους. Ο δεύτερος άξονας πραγματεύεται τον εμπλουτισμό του φάσματος των παρεχόμενων υπηρεσιών. Υπόδειξε με έμφαση ότι η εισροή ξένων επενδυτικών κεφαλαίων αποτελεί το βασικό αιμοδότη για την τόνωση της αγοράς.

Αναφερόμενος στο ρόλο και στη διαχρονική προσφορά του λογιστικού/ελεγκτικού επαγγέλματος, ο Πρόεδρος του ΣΕΛΚ σημείωσε πως διαχρονικά ο Σύνδεσμος παραμένει διαχρονικά χρήσιμος και υποστηρικτικός προς στο Κράτος, αναπτύσσοντας παράλληλα μια πολύ-επίπεδη δράση.

Υπόδειξε επίσης την ανάγκη για προώθηση του νομοσχεδίου για την αναθεώρηση του πλαισίου φορολογικής πολιτικής, με σκοπό τη διατήρηση της Κύπρου ως ενός ανταγωνιστικού διεθνούς επιχειρηματικού προορισμού. Από την άλλη, ο κ Χαριλάου σημείωσε ότι μπορεί οι οικονομικοί δείκτες να βελτιώνονται, όμως η πραγματική οικονομία δοκιμάζεται σκληρά. Και μαζί της δοκιμάζεται και η κοινωνική συνοχή. Γι΄αυτό έχει μεγάλη σημασία να επανέλθει η ρευστότητα στην αγορά και να στηριχθούν στην πράξη οι επιχειρήσεις.

Καταληκτικά, ο Πρόεδρος του ΣΕΛΚ αναφέρθηκε και σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες παροχής βοήθειας και υποστήριξης προς το κράτος, την κοινωνία και την οικονομία.

Εξέφρασε τέλος την ελπίδα όπως, έστω και την υστάτη, εξευρεθεί μια κοινή συνισταμένη για να διευθετηθεί το θέμα με την Ελλάδα, που να επιτρέπει αφενός στην Ελλάδα να παραμείνει βιώσιμη και, αφετέρου, να μην αμφισβητηθεί η ευρωπαϊκή νομισματική συνοχή.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

Δειτε Επισης

Ανεβάζουν χειρόφρενο οι εργαζόμενοι της «Larnaca Public Transport»-Προχωρούν σε 24ωρη απεργία
Ένατος αγώνας δρόμου ΑΛΦΑΜΕΓΑ RUN AS ONE στις 20 Οκτωβρίου και με στόχο να σπάσει ένα ακόμα ρεκόρ συμμετοχών
Η διαδραστική ενέργεια της Anytime για στήριξη της ασφαλούς οδήγησης-«Εδώ δεν παίζουμε με την οδήγηση»
Νέα εκστρατεία ΕΚΚ για την αυξανόμενη επίδραση των ΜΚΔ και των finfluencers στις χρηματοοικονομικές αγορές
Επίσημος destination partner του Inspire Festival 2024 η ΕΤΑΠ Λευκωσίας
Χ. Προύντζος: Το μεγαλύτερο γεγονός επιχειρηματικότητας που έγινε ποτέ στη Λευκωσία το Inspire 2024 (video)
ΚΝΕ: Μηνιαία συνάντηση των μελών του με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ναυτιλίας
GrantXpert Consulting: Επιτυχημένο σεμινάριο για ανάπτυξη ανθεκτικών ηγετικών στελεχών σε Λάρνακα και Λευκωσία
DiscoverEU: Ευκαιρία σε νέους και νέες 18 ετών να εξερευνήσουν την πλούσια ποικιλομορφία της Ευρώπης μέσω ταξιδιών
Οι 19 επιχειρηματίες που πριν από 64 χρόνια οραματίστηκαν και ίδρυσαν την ΟΕΒ-Η πορεία μέσα στον χρόνο