powered by

Ο ρόλος της εταιρείας Grammo στον κόσμο της μουσικής

Οι επιχειρήσεις που κάνουν χρήση ηχογραφημένης μουσικής θα πρέπει να πληρώνουν πνευματικά δικαιώματα στους συντελεστές του τραγουδιού, συνθέτες, στιχουργούς, μουσικούς, τραγουδιστές και παραγωγούς, σύμφωνα με τον Grammo.

Ο οργανισμός εξήγγειλε την επίσημη κάθοδό της στην Κύπρο, ενώ είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός συλλογικής διαχείρισης και είσπραξης πνευματικών δικαιωμάτων ελληνικής και ξένης ηχογραφημένης μουσικής, όπως αναφέρθηκε σε διάσκεψη Τύπου.

Ο Grammo έχει ιδρυθεί στην Ελλάδα και εκπροσωπεί τους παραγωγούς και τις δισκογραφικές εταιρίες και για ελληνικό και για ξένο ρεπερτόριο. Με βάση τον κυπριακό νόμο περί του δικαιώματος πνευματικής ιδιοκτησίας 59/1976 οι χρήστες υποχρεούνται να λαμβάνουν από τον Grammo άδεια πριν την χρήση ηχογραφημένης μουσικής, όπως επίσης τονίστηκε από τους ιθύνοντες του οργανισμού.

Παράλληλα, σημειώθηκε: «Η τυχόν χωρίς άδεια χρήση αποτελεί παράνομη πράξη και επιφέρει αστικές και ποινικές κυρώσεις. Με βάση την κυπριακή νομοθεσία προβλέπεται σε πρώτο παράπτωμα πρόστιμο ύψους 80 χιλιάδων ευρώ ή φυλάκιση μέχρι τρία έτη και σε μεταγενέστερη καταδίκη πρόστιμο μέχρι και 100 χιλιάδες ευρώ ή τέσσερα χρόνια φυλάκιση».

Την εκπροσώπηση του Grammo στην Κύπρο έχει αναλάβει ο Μαρίνος Τρύφωνος. Όπως ο ίδιος δήλωσε είναι στη διάθεση των εταιριών που κάνουν χρήση ηχογραφημένης μουσικής για τη δημιουργία μιας εύρυθμης συνεργασίας. 

«Σκοπός του Grammo είναι η αποφυγή της χρονοβόρας και σημαντικού κόστους διαδικασίας προσφυγής στα δικαστήρια», συμπλήρωσε η πρόεδρος του Δ.Σ. του Grammo, Μαργαρίτα Μάτσα.

Στην Κύπρο λειτουργεί ήδη η PRS η οποία εκπροσωπεί τους συνθέτες και στιχουργούς για ελληνικό και ξένο ρεπερτόριο και τα πνευματικά δικαιώματα που εκπροσωπεί καθώς και οι άδειες χρήσης που παραχωρεί είναι ανεξάρτητες από τις άδειες που θα παραχωρεί ο Grammo.

Όπως δήλωσε η κ. Μάτσα, ο τιμοκατάλογος  -οποίος βρίσκεται σε στάδιο προετοιμασίας- θα είναι φιλικός προς τις επιχειρήσεις και οι κατηγορίες χρεώσεων βασίζονται στη χρήση και την αναγκαιότητα της μουσικής στην εταιρία/οργανισμό.

Χρήση ηχογραφημένης μουσικής γίνεται σε ραδιοτηλεοπτική μετάδοση, σε χώρους εστίασης και διασκέδασης όπως café, bars και clubs, επιχειρήσεις, καταστήματα λιανικής, υπεραγορές, δωμάτια ξενοδοχείων, χώρους άθλησης και αναψυχής, μέσα μαζικής μεταφοράς, αεροδρόμια, τηλεφωνικά κέντρα όπου ακούγεται ηχογραφημένη μουσική κατά την αναμονή και στο διαδίκτυο κατά την διάρκεια webcasting και μετάδοσης ραδιοτηλεοπτικού περιεχομένου μέσω διαδικτύου.

Δικαιώματα χρήσης θα πρέπει να πληρώνουν ακόμη φορείς που διοργανώνουν εκδηλώσεις όπου εκτέλεση τραγουδιών από τους καλλιτέχνες θα γίνεται με την υποστήριξη playback μουσικής αλλά και σε εκδηλώσεις με djs.

Δειτε Επισης

23ο Συνέδριο Leadership and HR Management: Ηγεσία, ταλέντο και ανθρώπινο δυναμικό (video)
Ημερίδα «20 χρόνια ανίχνευσης ακοής» από το Κέντρο Προληπτικής Παιδιατρικής «Αμερίκος Αργυρίου»
Στα γραφεία της Allianz Κύπρου το τρόπαιο του EuroBasket
Το πρόγραμμα του 8ου Εθνικού Διαγωνισμού Δεξιοτήτων SkillsCyprus 2024 (video)
Βαθιά συγκίνηση και ικανοποίηση…Όσα δήλωσαν οι βραβευθέντες των 11ων ΚΕΒΕ Business Leader Awards (video)
Γυρίζει σελίδα ο «Πολίτης»-Κατ' αρχήν συμφωνία με Κρις Παναγιώτου για εξαγορά του ομίλου
Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του CFA Society Cyprus: Οι στόχοι και δράσεις του Συνδέσμου
Μ. Νικολάου Χρίστου: Οι τεχνικές δεξιότητες συμβάλλουν στην καινοτομία και την επιχειρηματικότητα (video)
12th Banking Forum & FinTech EXPO 2024
Περισσότεροι από 30 εργοδότες σας περιμένουν στο 3o Job Fair