Powered by

ΥΠΟΙΚ: Δεν θα μεταδοθεί η κρίση στην Κύπρο

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης για τον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης από την Ελλάδα στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα, ενώ και η Κεντρική Τράπεζα διαβεβαίωσε ότι η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη.

Μιλώντας σε έκτακτη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι η Ευρωζώνη βρίσκεται σε ετοιμότητα, εφόσον προκύψει ο παραμικρός κίνδυνος μετάδοσης της οικονομικής αστάθειας.

Εξάλλου, ο Χάρης Γεωργιάδης ανέφερε ότι στηρίζει το αίτημα της Ελλάδας για νέο πρόγραμμα, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να δημιουργηθεί προοπτική, μέσα από τις αποφάσεις ελληνικού λαού.

Είπε ακόμη ότι η Κύπρος είναι έτοιμη να συναινέσει σε ρύθμιση για τη βιωσιμότητα ή ελάφρυνση του δημοσίου χρέους.

Ενημερώνοντας το πρωί την Κοινοβουλευτική Επιτροπή, ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι η τεράστια έκθεση των ελληνικών τραπεζών στην Κύπρο τερματίστηκε το 2013. Συμπλήρωσε ότι οι θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών είναι κυπριακές τράπεζες με κυπριακή άδεια, δική τους κεφαλαιουχική βάση και ρευστότητα και υπόκεινται στον έλεγχο τόσο της ΚΤΚ, όσο και του ενιαίου εποπτικού μηχανισμού (SSM).

Μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει ιδιαίτερα ανησυχητική εξέλιξη σε σχέση με τις ελληνικής ιδιοκτησίας κυπριακές τράπεζες, είπε ο Υπουργός, ενώ ανέφερε ότι όλο το εύρος των εργαλείων και μηχανισμών που διαθέτει η Ευρωζώνη είναι σε ετοιμότητα ενεργοποίησης, αν προκύψει ο παραμικρός κίνδυνος μετάδοσης της οικονομικής αστάθειας.

Από την πλευρά του ο Γιώργος Συρίχας, μέλος του ΔΣ της Κεντρικής Τράπεζας είπε ότι οι τέσσερις θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών στην Κύπρο είναι ανεξάρτητες τράπεζες, πλήρως κεφαλαιοποιημένες που πληρούν όλους τους τραπεζικού δείκτες.

Πρόσθεσε ότι το μερίδιό τους στο τραπεζικό κυπριακό σύστημα ανέρχεται στο 14%, με τις τράπεζες να διατηρούν λίγο περισσότερο από 6 δισ. καταθέσεις.

Ανέφερε εξάλλου ότι η ΚΤΚ προσέγγισε τις θυγατρικές, ζητώντας να μηδενίσουν την έκθεση στον ελληνικό κίνδυνο.

«Τα ελληνικά υποκαταστήματα εδώ λειτουργούν χωρίς περιορισμό» είπε ο κ. Συρίχας για να προσθέσει ότι παρουσιάζονται κάποιες εκροές, οι οποίες είναι διαχειρίσιμες.

«Έχουμε καταστρώσει πλάνα για κάθε ενδεχόμενο» είπε και συμπλήρωσε ότι δεν επαναπαυόμαστε, καθώς μιλάμε για χρηματαγορές.

Είμαστε έτοιμοι να πάρουμε μέτρα ανάλογα με το πως θα εξελιχθούν τα γεγονότα στην Ελλάδα, ανέφερε.

Ερωτηθείς τι προβλέπεται για την παραχώρηση ELA στις θυγατρικές, εφόσον κάτι τέτοιο χρειαστεί, ο Υπουργός είπε εξάλλου ότι η σημερινή πρακτική είναι ότι παραχωρείται μεσώ της μητρικής στην θυγατρική.

Σε ερώτηση τι θα γίνει αν επικρατήσουν τα αρνητικά σενάρια για την Ελλάδα, ο κ. Συρίχας είπε ότι υπάρχει δυνατότητα να δοθεί ELA από την ΚΤΚ, ανέφερε όμως ότι αυτή η απόφαση θα πρέπει να παρθεί από το ΔΣ, έχοντας μπροστά του τα δεδομένα.

Το θέμα τους ELA συζητείται στην ΕΚΤ, έχουν τεθεί όλα τα ενδεχόμενα και υπάρχουν σενάρια αντιμετώπισης του κάθε ενδεχομένου, κατέληξε ο κ. Συρίχας.

Ο Υπουργός, αναφερόμενος εξάλλου στη γενικότερη κατάσταση, είπε ότι έχει διαμορφωθεί μια πολύ δύσκολη κατάσταση στην ελληνική οικονομία με ραγδαία επιδείνωση σε όλους τους τομείς.

Σήμερα η Ελλάδα είναι χωρίς πρόγραμμα στήριξης και εκτός αγορών, είπε ο Υπουργός Οικονομικών και αναφέρθηκε στην παράλειψη πληρωμής της δόσης προς το ΔΝΤ, που, όπως είπε, «είναι ένα είδος πιστωτικού γεγονότος».

Αναφερόμενος στον τραπεζικό τομέα, είπε ότι από τα τέλη του 2014 και κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015 υπήρξε ανεξέλεγκτη διαρροή καταθέσεων και αλματώδης αύξηση του ELA προς ελληνικές τράπεζες.

Η διαθέσιμη εξασφάλιση των ελληνικών τραπεζών έχει φτάσει στα όρια της, συνέχισε ο κ. Γεωργιάδης, για να προσθέσει ότι και να αποφάσιζε η ΕΚΤ να ανεβάσει το όριο του ELA, στην πράξη δεν υπάρχει ουσιαστικό περιθώριο εκ μέρους των τραπεζών.

Αναφέρθηκε ακολούθως σε μια σειρά από τομείς, όπου υπάρχει δυνητικός κίνδυνος μετάδοσης προβλημάτων, όπως οι πιέσεις στα ευρωπαϊκά και διεθνή χρηματιστήρια, στην ισοτιμία του Ευρώ και στα κρατικά ομόλογα των κρατών μελών της Ευρωζώνης, όπου, όπως είπε, δεν καταγράφονται αρνητικές επιπτώσεις.

Αναφερόμενος στις πιθανές επιπτώσεις στις εμπορικές συναλλαγές, είπε ότι η Κύπρος είναι κυρίως εισαγωγέας ελληνικών προϊόντων, αξίας 1,2 δισ. ευρώ το 2014, ενώ η αξία των εξαγωγών των προϊόντων της ανέρχεται σε 55 εκ. και οι εξαγωγές υπηρεσιών στα 274 εκ.

Για τον τουρισμό, είπε ότι η Κύπρος είναι σε επιφυλακή, ενώ πρόσθεσε ότι δεν είναι αμελητέες οι αφίξεις από την Ελλάδα, που για το 2014 ανήλθαν σε 100 χιλ. τουρίστες, με έσοδα 45 εκ. ευρώ.

Νέο πρόγραμμα και ρύθμιση χρέους της Ελλάδας

Ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε εξάλλου ότι η Κύπρος στηρίζει την παραμονή της Ελλάδας στο Ευρώ και είπε ότι είναι αναγκαία η υπαγωγή της σε πρόγραμμα στήριξης.

«Είμαστε σε ετοιμότητα να στηρίξουμε το αίτημα για τρίτο πρόγραμμα στήριξης» είπε ο κ. Γεωργιάδης, ενώ αναφερόμενος στο περιεχόμενό του είπε ότι δεν πρέπει να είναι προσανατολισμένο σε φορολογίες, αλλά μεταρρυθμίσεις και κινήσεις εξυγίανσης, που να διορθώνουν τις σοβαρές στρεβλώσεις της ελληνικής οικονομίας.

«Φορολογίες πάνω σε μια οικονομία που έχει ξαναμπεί σε ύφεση, θα ήταν αντιπαραγωγικές», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ο Χάρης Γεωργιάδης είπε ότι «η θέση της Κυβέρνησης είναι ότι είμαστε έτοιμοι να συναινέσουμε σε όποια καινούρια ρύθμιση για βιωσιμότητα η ελάφρυνση του δημοσίου χρέους».

Διευκρίνισε ότι η Κύπρος έχει διαθέσει 330 εκ. ευρώ μέσω των προγραμμάτων στήριξης της Ελλάδας, πριν βρεθεί η ίδια σε πρόγραμμα, με τα 110 εκ. να αποτελούν άμεσο δανεισμό στο πλαίσιο του Greek Loan Agreement, ενώ τα υπόλοιπα 220 εκ. δόθηκαν μέσω του EFSF.

Συμπλήρωσε ότι τα 110 εκ. έχουν περιληφθεί στο δημόσιο χρέος της Κύπρου, ενώ τα υπόλοιπα αποτελούν εγγυήσεις του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), ο οποίος μέχρι στιγμής δεν έχει ζητήσει την ενεργοποίηση των κυβερνητικών εγγυήσεων.

Ο κ. Γεωργιάδης είπε ακόμη ότι η έκφραση αλληλεγγύης εκ μέρους της Κύπρου δεν μπορεί να γίνει με τα χρήματα άλλων κρατών μελών. Θα ήταν πολιτικά λάθος να στηρίζουμε ένα ελληνικό αίτημα ρύθμισης του χρέους, αλλά να λέμε ότι πρέπει να αγγίξει μόνο τα άλλα κράτη μέλη, συμπλήρωσε.

Διευκρίνισε ωστόσο ότι ρύθμιση του χρέους δεν σημαίνει κατ` ανάγκη διαγραφή του χρέους ούτε ότι θα συνεπαγόταν πρόσθετη επιβάρυνση για την Κύπρο.

Μιλώντας εξάλλου για τις τράπεζες στην Ελλάδα, ο Υπουργός Οικονομικών δεν απέκλεισε να υπάρξουν πρόσθετες κεφαλαιουχικές ανάγκες, λέγοντας ότι τα 30 δισ. ευρώ που πλέον αιτείται η Ελλάδα από τον ESM, θα πρέπει να αυξηθούν αισθητά για να καλύψουν τις ανάγκες.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

«Πολύ φιλόδοξο αναπτυξιακό πλάνο για τον τομέα της υγείας-Ξεπερνούν τα 100 εκατ. τα έργα που προγραμματίζονται»
Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης: Έμπρακτη και αυταπόδεικτη ψήφος εμπιστοσύνης η νέα διπλή αναβάθμιση
Χρ. Πατσαλίδης: Αντικατοπτρίζει την ενίσχυση των θεμελιωδών δεικτών της οικονομίας η διπλή αναβάθμιση
«Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να εφαρμόζει πειθαρχημένη οικονομική πολιτική-Στόχος η συνέχιση των αναβαθμίσεων»
Ικανοποίηση Μάκη Κεραυνού για την διπλή αναβάθμιση από Moody’s-«Αποτέλεσμα συνετούς πολιτικής»
Ν. Χριστοδουλίδης: Ανοίγει τον δρόμο για σημαντικές προοπτικές και πιο δυναμική ανάπτυξη η νέα αναβάθμιση(vid)
Διπλή αναβάθμιση και σε επενδυτική βαθμίδα Α από Moody's μετά από 13 χρόνια η Κύπρος-Τι αντανακλά η αξιολόγηση
Προβληματική η εναλλαξιμότητα του διοικητικού και γραμματειακού προσωπικού στο δημόσιο-Αναζητούνται λύσεις
Οριακή πτώση κατέγραψε την Παρασκευή το Χρηματιστήριο
ΟΕΒ: Αχρείαστη, ατελέσφορη και αυτοτραυματική η απεργία στα δημόσια νοσηλευτήρια