ΥΠΟΙΚ: Στην τοπική αυτοδιοίκηση ο φόρος ακινήτων
13:18 - 02 Ιουλίου 2015
Στη μεγάλη φορολογική μεταρρύθμιση, την οποία επιχειρεί η κυβέρνηση με κατάθεση σειρά νομοσχεδίων στη Βουλή, αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης. Ο υπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας, ο οποίος πλέον θα τεθεί υπό μία, ενιαία φορολογική βάση της τάξης του 1 τοις χιλίοις. Μάλιστα, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι η εν λόγω φορολογία θα εισπράττεται από το Υπουργείο Οικονομικών με στόχο –όμως- τη μεταβίβαση της εν λόγω αρμοδιότητας στους Δήμους και τις Κοινότητες.
Την ίδια ώρα ο κ. Γεωργιάδης εξήγησε ότι η απώλεια εσόδων της τοπικής αυτοδιοίκησης λόγω της καταρχήν αποξένωσης του δικαιώματος επιβολη΄ς φόρου τελών για ακίνητα, θα καλυφθεί μέσω της κρατικής χορηγίας ενώ σε μεταγενέστερο στάδιο και στα πλαίσια της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης η είσπραξη του φόρου ακινήτων θα περάσει στα χέρια Δήμων και Κοινοτήτων.
Παράλληλα, ο Χάρης Γεωργιάδης τόνισε ότι σε σχέση με την ακίνητη περιουσία προωθούνται οι εν λόγω αλλαγές:
-Μείωση των μεταβιβαστικών τελών κατά 50% για όλες τις συναλλαγές μέχρι το τέλος του 2016.
-Κατάργηση του φόρου κεφαλαιουχικών κερδών για κάθε πράξη για ακίνητο επίσης μέχρι το τέλος του 2016.
Σημειώνεται ότι αναφορικά με τον ενιαίο φορολογικό συντελεστή επί της ακίνητης ιδιοκτησίας θα προσφέρεται έκπτωση 10% σε όσους διευθετήσουν έγκαιρα τις υποχρεώσεις τους. Ιδιοκτήτες των οποίων η φορολόγηση της περιουσίας τους περιορίζεται κάτω από 25 ευρώ θα απαλλάσσονται πλήρως από τον φόρο. Υπολογίζεται ότι από το εν λόγω μέτρο θα επωφεληθεί το 12% από το σύνολο των ιδιοκτητών.
Παράλληλα, η κυβέρνηση υπολογίζει ότι θα απολέσει 20 με 21 εκατ. ευρώ από τον ενιαίο συντελεστή φορολογίας ακινήτων, που μπορεί αφενός να διαχειριστεί και αφετέρου χωρίς να υπολογίζει τον θετικό αντίκτυπο που θα προκύψει στην εγχώρια αγορά ακινήτων.
Ενθάρρυνση επενδύσεων
Την ίδια ώρα το Υπουργείο Οικονομικών έχει καταλήξει σε σειρά φορλογικών κινήτρων ή αλλαγών προκειμένου να ενισχύσει τις επενδύσεις από ξένους, να προσελκύσει επιχειρήσεις και εύρωστα άτομα από το εξωτερικό στην Κύπρο αλλά και για να καταστεί -το επενδυτικό και επιχειρηματικό περιβάλλον της χώρας- πιο αποτελεσματικό, πιο ευέλικτο και πιο διαφανές.