Powered by

Υπ. Οικονομικών: Στηρίζουμε Ελλάδα για νέο πρόγραμμα

Η κυπριακή κυβέρνηση υποστηρίζει το βασικό αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης, όπως τελικά έχει διαμορφωθεί, για εξασφάλιση προγράμματος στήριξης για την επόμενη διετία, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης μετά το πέρας των CIPA International Investment Awards hosted by Gold magazine.

Ο υπουργός κληθείς να απαντήσει για το επίπεδο στο οποίο βρίσκονται οι επαφές των δύο κυβερνήσεων ξεκαθάρισε ότι κυπριακή κυβέρνηση στηρίζει την εθνική προσπάθεια για παραμονή της Ελλάδας στο Ευρώ, υπογραμμίζοντας ότι αυτό δεν είναι ένα ζήτημα που περιορίζεται στον ίδιο και στον Έλληνα ομόλογό του αλλά είναι ένα ζήτημα που αφορά την πορεία της Ελλάδας και του ελληνισμού. «Συνεπώς όλοι πρέπει να έχουμε συναίσθηση της ευθύνης που μας αναλογεί», τόνισε.

Ο κ. Γεωργιάδης χαρακτήρισε την κατάσταση στην Ελλάδα «δραματικά δύσκολη με συνέπειες που κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί να ξεδιπλώνονται με πολύ οδυνηρό τρόπο για τους Έλληνες πολίτες».
 
Παράλληλα, εξέφρασε την θλίψη του για το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία ενώ πριν από λίγους μήνες παρά τις δυσκολίες ήταν σε μια τροχιά ανάκαμψης και μεταρρυθμίσεων τώρα έχει διολισθήσει ξανά. «Θέλουμε την Ελλάδα να παραμείνει στο Ευρώ και στο σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εξασφαλίσει την στήριξη που χρειάζεται από τους εταίρους έως ότου προχωρήσει η μεταρρυθμιστική προσπάθεια και η αποκατάσταση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας», υπογράμμισε.

Μιλώντας για τα του οίκου μας, ο κ. Γεωργιάδης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για φορολογικά κίνητρα και ελαφρύνσεις αν τα δημόσια οικονομικά μας είναι ισοσκελισμένα και εξορθολογισμένα. Όπως είπε, αυτός είναι ο στόχος ώστε να μην υπάρχει κανένα ενδεχόμενο επιβάρυνσης της ιδιωτικής οικονομίας, των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων με νέους φόρους.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα στήριξης της Κύπρου ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι διανύει το τελευταίο του στάδιο και λήγει σε περίπου οκτώ μήνες. «Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε την εφαρμογή του προγράμματος μεταρρύθμισης και εξυγίανσης γνωρίζοντας πως μόνο μέσα από την εφαρμογή του θα μπορέσουμε έγκαιρα να απαλλαγούμε από την ανάγκη υποστήριξης από τους εταίρους μας. Το πλάνο είναι σε λίγους μήνες να έχουμε οριστικά αποκαταστήσει την πιστοληπτική ικανότητα του κράτους, να έχουμε δημιουργήσει προϋποθέσεις οικονομικής ανάκαμψης και η οικονομία μας να στέκεται στα πόδια της χωρίς καμία ειδική στήριξη», τόνισε.  

Δειτε Επισης

Στρατηγικό σχέδιο ΚΑΠ 2023-2027: Προκυρήσσεται η παρέμβαση για επενδύσεις μεγάλης κλίμακας
Αναβάθμιση από Capital Intelligence στο BBB-Συνεχιζόμενη βελτίωση στα δημόσια οικονομικά
Κώστας Κουμής: Η θετική πορεία την τελευταία διετία και το μεγάλο στοίχημα για τον τουρισμό
Προχωρά με εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε κτίριά της η ΑΗΚ-Ο διαγωνισμός και η εκτιμώμενη αξία
Πολυκατοικίες, μονοκατοικίες και μεικτές αναπτύξεις-Στο ζενίθ η αδειοδότηση οικιστικών έργων
Σε ποιες εταιρείες έδωσε πέραν του ενός εκατ. για αγορά υπηρεσιών το κράτος-Οι μεγαλύτερες δαπάνες
ΧΑΚ: Ενώπιον σημαντικών μηνιαίων κερδών 5,7% μια χρηματιστηριακή συνάντηση πριν από το τέλος του μήνα
Κερδοφορία για Mall of Cyprus και Mall of Engomi
Ξένοι και Κύπριοι επενδυτές για το λιμάνι της Λάρνακας-Το Κατάρ και η παρότρυνση Αλέξη Βαφεάδη
Τράπεζα Κύπρου: Πουλά χαρτοφυλάκιο ΜΕΔ και σχετικών εξασφαλίσεων στην Cerberus Capital Management L.P