Powered by

Συνέχεια στον αποπληθωρισμό το πρώτο εξάμηνο του 2015

Ενίσχυση των αποπληθωριστικών τάσεων καταγράφεται τον Ιούνιο του 2015, με τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή να συμπληρώνει 2 χρόνια συνεχής πτώσης.

Ενίσχυση των αποπληθωριστικών τάσεων σημειώθηκε τον Ιούνιο του 2015, με τον αποπληθωρισμό να επιστρέφει στα υψηλά επίπεδα που είχαν παρατηρηθεί στους πρώτους τρεις μήνες του 2014 και με τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή να συμπληρώνει δύο χρόνια συνεχούς υποχώρησης, σε ετήσια βάση.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας, ο πληθωρισμός τον Ιούνιο του 2015 μειώθηκε με ρυθμό -2,4%, σε σύγκριση με πληθωρισμό -1,2% τον Ιούνιο του 2014, παρουσιάζοντας αρνητικό πρόσημο για 24 συνεχόμενους μήνες.

Το Μάιο του 2015 ο πληθωρισμός μειώθηκε με ρυθμό -2,0%. Σημειώνεται ότι τα υψηλότερα επίπεδα αποπληθωρισμού σημειώθηκαν τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2014 με τις τιμές καταναλωτή να υποχωρούν κατά 2,9% και 2,6%, αντίστοιχα.

Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή τον Ιούνιο του 2015 σημείωσε μείωση 0,18 μονάδων ή 0,16% και έφτασε στις 115,50 μονάδες σε σύγκριση με 115,68 το Μάιο του 2015.

Σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία, «αυτό οφείλεται κυρίως σε μειώσεις στις τιμές ορισμένων φρέσκων φρούτων και του ηλεκτρικού ρεύματος. Αυξήσεις σημειώθηκαν στις τιμές των αεροπορικών ναύλων και των πετρελαιοειδών».

Για την περίοδο Ιανουαρίου- Ιουνίου 2015, ο Δείκτης σημείωσε μείωση -1,9% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014.

Τη μεγαλύτερη μείωση (7,92%) του πρώτου εξαμήνου του 2015 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο είχε η κατηγορία «Στέγαση, ύδρευση, ηλεκτρισμός και υγραέριο», ενώ τη μεγαλύτερη αύξηση (2,04%) παρουσίασε η κατηγορία «Αλκοολούχα ποτά και καπνός».


ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Στρατηγικό σχέδιο ΚΑΠ 2023-2027: Προκυρήσσεται η παρέμβαση για επενδύσεις μεγάλης κλίμακας
Αναβάθμιση από Capital Intelligence στο BBB-Συνεχιζόμενη βελτίωση στα δημόσια οικονομικά
Κώστας Κουμής: Η θετική πορεία την τελευταία διετία και το μεγάλο στοίχημα για τον τουρισμό
Προχωρά με εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε κτίριά της η ΑΗΚ-Ο διαγωνισμός και η εκτιμώμενη αξία
Πολυκατοικίες, μονοκατοικίες και μεικτές αναπτύξεις-Στο ζενίθ η αδειοδότηση οικιστικών έργων
Σε ποιες εταιρείες έδωσε πέραν του ενός εκατ. για αγορά υπηρεσιών το κράτος-Οι μεγαλύτερες δαπάνες
ΧΑΚ: Ενώπιον σημαντικών μηνιαίων κερδών 5,7% μια χρηματιστηριακή συνάντηση πριν από το τέλος του μήνα
Κερδοφορία για Mall of Cyprus και Mall of Engomi
Ξένοι και Κύπριοι επενδυτές για το λιμάνι της Λάρνακας-Το Κατάρ και η παρότρυνση Αλέξη Βαφεάδη
Τράπεζα Κύπρου: Πουλά χαρτοφυλάκιο ΜΕΔ και σχετικών εξασφαλίσεων στην Cerberus Capital Management L.P