Powered by

Bloomberg: Η Ελλάδα ως Ιαπωνία

Μέσα στα πολλά που ακούγονται για την ελληνική κρίση, ακούστηκε και η «Ιαπωνοποίηση» του ελληνικού χρέους.

Ως γνωστόν, η Ιαπωνία έχει ένα χρέος της τάξης του 200% του ΑΕΠ, όσο δηλαδή πλησιάζει το χρέος της Ελλάδας και όμως το διαχειρίζεται, χωρίς κίνδυνο χρεοκοπίας ή άλλα σενάρια καταστροφής.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg, πριν από λίγο καιρό, ο οικονομολόγος του Πανεπιστημίου του Σικάγο, Luigi Zingales, έγραψε και ένα "τρομακτικό αστείο" που άκουσε από συναδέλφους του το οποίο ρωτούσε: "Ποιά είναι η διαφορά μεταξύ της Ιαπωνίας και της Ελλάδας;". Η απάντηση ήταν "τρία χρόνια". Και τώρα αυτό φαντάζει πιο κοντά παρά ποτέ.

Η ανάλυση του ΔΝΤ για την Ελλάδα που κυκλοφόρησε στις 14 Ιουλίου για το χρέος της Ελλάδας ως μέρος του ΑΕΠ της το 2017, έδειχνε πως θα έφτανε το 200%, πολύ παραπάνω από το 151,8% που είχε υπολογιστεί τον Απρίλιο.


Οι υπολογισμοί δείχνουν πως η Ελλάδα πλησιάζει την Ιαπωνία στην αναλογία του Χρέους-προς-ΑΕΠ. Η αναλογία της Ιαπωνίας είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο. Οι δύο χώρες όχι μόνο έχουν πλούσια ιστορία, αλλά φαίνεται πως έχουν και όρεξη για χρέος.

Κοιτώντας το κατά κεφαλήν χρέος της Ελλάδας, κάποιος θα μπορούσε να δει λίγο καλύτερη εικόνα. Μέχρι το τέλος του 2014, υπήρχε χρέος 35.000 δολαρίων για κάθε πολίτη, σύμφωνα με την Eurostat ενώ στην Ιαπωνία το ίδιο ποσό ήταν 79.000, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg. Στις ΗΠΑ έφτασε τα 56.600 δολάρια. Οι Έλληνες πολίτες επίσης έχουν στα "χέρια τους" λιγότερο δημόσιο χρέος αναλογικά, σε σχέση με τους πολίτες της Ιρλανδίας, του Βελγίου, της Ιταλίας, της Αυστρίας, του Η.Β, και της Γαλλίας.

Το ΔΝΤ βασισμένο στους δικούς του κανόνες σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους, το 2010 ενέκρινε ένα σχέδιο διάσωσης  38 δισ. δολαρίων για την Ελλάδα. Εκείνη την εποχή, ήταν το μεγαλύτερο πρόγραμμα δανείου στην ιστορία του Ταμείου σε σχέση με τις μετοχές μιας χώρας στο Ίδρυμα.

Η  Ελλάδα εξασφάλισε ένα δεύτερο πακέτο διάσωσης των 36 δισ. δολαρίων το 2012 και χρωστάει  26 δισ. δολάρια από τα κεφάλαια που έχει αντλήσει. Το σχέδιο διάσωσης του 2012 λήγει τον Μάρτιο.

 

Δειτε Επισης

Ελλάδα: Πρωτογενές πλεόνασμα 5,16 δις στο 4μηνο-7% πάνω από τον στόχο τα έσοδα από φόρους
Eurostat: Οι Έλληνες εργάστηκαν τις περισσότερες ώρες εβδομαδιαίως στην Ε.Ε. το 2024 (γραφήματα)
Διπλό crash test για Ελλάδα-Στο μικροσκόπιο Fitch και Κομισιόν
Κυκλάδες: Ποιος είναι το «σιωπηλό διαμάντι» που λατρεύουν οι Βρετανοί τουρίστες
Οι πέντε απειλές για την ελληνική οικονομία από τον εμπορικό πόλεμο
Στα €18 δις το ηλεκτρονικό εμπόριο στην Ελλάδα-Πώς ψωνίζουν οι Έλληνες
Το ιδιωτικό χρέος σε πρώτο πλάνο στις προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης-Οι σχεδιασμοί
Στην Κομισιόν η έκθεση προόδου για την ελληνική οικονομία-Στο 3,6% η αύξηση των πρωτογενών δαπανών
Προς πρόωρη αποπληρωμή του πρώτου μνημονίου η Ελλάδα-Το σχέδιο και το μήνυμα σε διεθνείς επενδυτές
Σε καθεστώς παρακολούθησης από Stoxx το Χρηματιστήριο Αθηνών-Προς αναβάθμιση σε ανεπτυγμένη αγορά