Γιούνκερ: Ποιος είναι ο ευρωπαϊστής «τρελός»
09:40 - 16 Ιουλίου 2015
Διαχυτικός, εξωστρεφής, έξυπνος, προφανώς ιδιαίτερα ικανός και από το μικρό Λουξεμβούργο βρίσκεται πλεόν στην καρδιά της Ευρώπης. Άλλωστε είναι ευρωπαϊστής εκ πεποιθήσεως, κάτι που δηλώνουν τόσα τα λόγια όσο και οι ενέργειές του. Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο για δεύτερη φορά εντός ενάμιση έτους.
Ο επικεφαλής της Κομισιόν, αποτελεί μια ιδιαιτέρως ξεχωριστή περίπτωση τόσο στο πολιτικό γίγνεσθαι της Ευρώπης όσο και της χώρας του. Ο 60χρονος Γιούνκερ, εξελέγη βουλευτής μόλις στα 31 του χρόνια, ενώ αμέσως υπουργοποιήθηκε. Διετέλεσε για 18 συναπτά έτη πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, ενώ για μεγάλο χρονικό διάστημα διατηρούσε και το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Οικονομικών. Είναι ο προκάτοχος του Γερούν Ντάισελμπλουμ, με θητεία ως πρόεδρος του Eurogroup από το 2005 μέχρι το 2013. Εξελέγη επικεφαλής της Κομισιόν το 2014.
Ως υπουργός Οικονομικών, ο Γιούνκερ ενεπλάκη βαθύτατα στην προετοιμασία της Συνθήκης του Μάαστριχτ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία υπογράφηκε το 1992, και άνοιξε το δρόμο για την εισαγωγή του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος. Από το 1995 ήταν ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου.
Το 1996, ο Γιούνκερ μεσολάβησε για να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση μεταξύ της Γαλλίας και της Γερμανίας για να ξεκινήσει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης της Ε.Ε., για τον καθορισμό των οικονομικών στόχων όλων των κρατών- μελών και τη διασφάλιση υγιών δημόσιων οικονομικών.
Θεωρείται ένας από τους «ιδρυτές» του ευρώ, και ήταν επικεφαλής του Eurogroup της ομάδας των υπουργών Οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης, από τη δημιουργία της το 2005 μέχρι τον Ιανουάριο του 2013 και έπαιξε κεντρικό ρόλο στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.
Διαχυτικός χωρίς να μασά τα λόγια του
Αν είναι κάτι που χαρακτηρίζει τον Γιούνκερ είναι το πόσο διαχυτικός είναι. Με αγκαλιές, φιλιά, χτυπήματα στην πλάτη και μπόλικο χιούμορ έχει δημιουργήσει τη φήμη του «τρελού», αφού ενίοτε ξαφνιάζει με τη συμπεριφορά του. Χαρακτηριστική είναι η κίνησή του προς τον Αλέξη Τσίπρα, σε μία από τις πρώτες συναντήσεις τους μετά την εκλογή του Έλληνα Πρωθυπουργού, όταν του «φόρεσε» τη δική του γραβάτα αφού ο Τσίπρας αρνείται να «γραβατωθεί».
Μετά τα αστεία και τους δημόσιους εναγκαλισμούς, ο Γιούνκερ ήταν και ιδιαίτερα αυστηρός όταν ένιωσε ότι τα λόγια και οι κινήσεις του παρερμηνεύθηκαν ενώ ο ελληνικός λαός δεν έμαθε ποια πραγματικά ήταν η θέση του επί του καυτού ελληνικού ζητήματος. Σε διάσκεψη Τύπου ρωτήθηκε για το ελληνικό ζήτημα και απάντησε συνοφρυωμένος: «Αν ήθελα να μιλήσω για την Ελλάδα θα έκανε συνέντευξη για αυτό το θέμα».
Φίλος του Αναστασιάδη μέσω ΕΛΚ
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διατηρεί καλή σχέση με τον Γιούνκερ κυρίως λόγω της συμμετοχής των δύο στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, την ομάδα των συντηρητικών ή της κεντροδεξιάς –όπως μπορέι να περιγραφεί- στην Ευρώπη.
Κατά την εβδομάδα που μεσολάβησε της εξαγγελίας του δημοψηφίσματος και της ημέρας της ψηφοφορίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε επικοινωνία με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μεταφέροντάς του θέσεις της ελληνικής πλευράς, σε μια εβδομάδα κατά την οποία οι γέφυρες επικοινωνίας Ελλάδας-Βρυξελλών είχαν γκρεμιστεί.
Αντίπαλος του Τσίπρα
Πάντως κατά την περσινή διαδικασία εκλογής προέδρου της Κομισιόν, Αλέξης Τσίπρας και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ήταν αντίπαλοι, με τον Έλληνα να έχει κερδίσει την πρωτιά εντός συνόρων με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να έχει εξασφαλίσει την προεδρία της Κομισιόν με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Από τη μάχη των πέντε για την ηγεσία της Κομισιον, νικητής αναδείχθηκε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Πέραν του Αλέξη Τσίπρα αντίπαλοι του Γιούνκερ ήταν ο σοσιαλιστής και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς,ο Βέλγος φιλελεύθερος Γκι Φέρχοφσταντ και η «πράσινη» Σκα Κέλλερ.