Τα «Όχι» φέρνουν διαγραφές στον ΣΥΡΙΖΑ
08:02 - 16 Ιουλίου 2015
Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή των Ελλήνων για το πρώτο πακέτο των προαπαιτούμενων μέτρων της νέας δανειακής σύμβασης ως πλήγμα για την ενότητα της κοινοβουλευτικής της ομάδας.
Υπογραμμίζει όμως ταυτόχρονα ότι προτεραιότητα του πρωθυπουργού είναι να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό η συμφωνία με τους εταίρους.
Κατά την ψηφοφορία στη Βουλή, εγκρίθηκαν με ευρεία πλειοψηφία και ύστερα από ονομαστική ψηφοφορία τα προαπαιτούμενα μέτρα της συμφωνίας με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.
229 βουλευτές ψήφισαν «ναι», 64 «όχι» και 6 «παρών». Μία βουλευτής ήταν απούσα.
Υπέρ των μέτρων ψήφισαν, εκτός από 110 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όλοι οι βουλευτές της ΝΔ (76), του Ποταμιού (17), των ΑΝΕΛ (13) και του ΠΑΣΟΚ (13).
«Η Βουλή έκανε το πρώτο σημαντικό βήμα για τη συμφωνία, ψηφίζοντας τα δύσκολα μέτρα», δήλωσε αρκετή ώρα μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης.
Στους 39, ωστόσο, ανήλθε ο αριθμός των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι δεν υπερψήφισαν - με τον ένα ή τον άλλο τρόπο - τη συμφωνία για το νέο πακέτο βοήθειας. Οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος που ψήφισαν «όχι» στα μέτρα ήταν 32, και εάν προσμετρήσει κάποιος σε αυτούς τους 6 που ψήφισαν «παρών» και μία βουλευτή που ήταν απούσα, προκύπτουν οι 39 που δεν υπερψήφισαν.
«Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας», σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «συνιστά σοβαρή διαίρεση στην ενότητα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ».
Ο κ. Σακελλαρίδης μίλησε για «32 Βουλευτές που αποφάσισαν να μην στηρίξουν την κυβέρνηση της Αριστεράς, καταψηφίζοντας την επιλογή της για αποτροπή του κινδύνου της χρεοκοπίας».
Και επισήμανε κατόπιν αυτού ότι «βασική προτεραιότητα του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της Συμφωνίας, το αμέσως επόμενο διάστημα».
Ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015, διαθέτει 149 βουλευτές. Σχημάτισε κυβερνητική πλειοψηφία 162 εδρών, με την προσθήκη 13 βουλευτών των Ανεξάρτητων Ελλήνων (ΑΝΕΛ).
Εάν υπολογίσει κάποιος ως απώλεια για τον ΣΥΡΙΖΑ από την χθεσινοβραδινή ψηφοφορία τους 32 βουλευτές που είπαν όχι, τότε η κυβερνητική πλειοψηφία κατεβαίνει στις 130 έδρες, που είναι αρκετά επάνω από το «κρίσιμο χαμηλό» των 120 εδρών, κάτω του οποίου συνηθίζεται στην Ελλάδα να λέγεται ότι μία κυβέρνηση έχει απολέσει πια την «δεδηλωμένη» - δηλαδή την αποδοχή του εκλογικού σώματος – και ως εκ τούτου οφείλει, όχι καθ’ υποχρέωση αλλά τυπικά, να προσφύγει ξανά στις κάλπες.
Εάν, από την άλλη, συνυπολογιστούν ως απώλειες για τον ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με τα «καθαρά όχι», τα 6 «παρών» και την 1 απουσία, σύνολο 39 διαρροών, τότε το προς τα κάτω πλαφόν του πέφτει στις 123 έδρες, που είναι πολύ κοντά στο «120», και εκπέμπεται «σήμα κινδύνου».
Πριν από την ψηφοφορία, κυβερνητικά στελέχη κοντά στον Πρωθυπουργό, διαμήνυαν ότι οι απώλειες «γύρω στο «30» θα ήταν «ανεκτό και διαχειρίσιμο». Ενώ, οτιδήποτε πάνω από «32-33» διαρροές, «θα αποτελούσε πρόβλημα».
Ο Πρωθυπουργός παρέμεινε στο γραφείο του στη Βουλή για περίπου 1 ώρα μετά την ανακοίνωση του τελικού αποτελέσματος της ψηφοφορίας, και συσκεπτόταν με τους πιο στενούς συνεργάτες του.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, ο κ. Τσίπρας στάθηκε περισσότερο στη μεγάλη πλειοψηφία των 229 που υποστηρίζουν «τα δύσκολα αλλά απαραίτητα μέτρα», παρά στις διαρροές από το κόμμα του.
Η συζήτηση στο πρωθυπουργικό γραφείο επικεντρώθηκε, κατά τις πληροφορίες, στο εάν ο Πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησής του σήμερα, Πέμπτη, που θεωρείται το πιο πιθανό, ή εάν θα περιμένει λίγες μέρες ακόμα.
Εκτός κυβέρνησης θεωρείται ότι θα βρεθούν οι Υπουργοί Παναγιώτης Λαφαζάνης, Δημήτρης Στρατούλης και Κώστας Ήσυχος, που καταψήφισαν τα μέτρα.