Powered by

Ανασχηματισμός υπό το βλέμμα των Ευρωπαίων

Τη χορήγηση στην Ελλάδα δανείου γέφυρα ύψους 7 δισ. ευρώ ενέκρινε το Eurogroup στην τηλεδιάσκεψη που είχε την Πέμπτη.

Σύμφωνα με το Bloomberg η ευρωζώνη συμφώνησε «επί της αρχής» για το δάνειο-γέφυρα των 7 δισ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθεροποίησης, ωστόσο η σχετική ανακοίνωση της Ευρωομάδας θα εκδοθεί την Παρασκευή.

Η σχετική διαδικασία θα απαιτήσει σε κάποιες περιπτώσεις εγκρίσεις  από τα Κοινοβούλιά της ζώνης του ευρώ, εγκρίσεις από χώρες της ΕΕ, ενώ θα πρέπει να κινηθούν τάχιστα και οι διαδικασίες για να αντληθούν τα κεφάλαια από τις αγορές.

Τα 7 δισ. ευρώ θα δοθούν στην Ελλάδα προκειμένου να καλύψει την προσεχή Δευτέρα την  πληρωμή των ομολόγων 3,5 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ, αλλά και για να καλύψεις τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της προς το ΔΝΤ ύψους 2 δισ. ευρώ.

Με το βλέμμα στην ΕΚΤ οι ελληνικές τράπεζες

Παράλληλα, το ΔΣ της ΕΚΤ έχει τακτική συνεδρίαση, όπου θα εξετασθεί και η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών. 

Υπενθυμίζεται πως ο Μάριο Ντράγκι έχει ζητήσει από τους ευρωπαίους εταίρους να δώσουν ένα πολιτικό σινιάλο στην Ευρωτράπεζα ώστε να συνεχιστεί η παροχή έκτακτης ρευστότητας (ELA) στις ελληνικές τράπεζες, με δεδομένη την αβεβαιότητα που περικλείει τη χώρα μας.

Δεν είναι όμως ακόμα γνωστό αν οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών επαρκούν για την ΕΚΤ ώστε να αυξήσει την παροχή ELA, ο οποίος έχει μένει στάσιμος στα 88,6 δισεκ. ευρώ από τα τέλη Ιουνίου.

Ψηφοφορία στη Γερμανία

Τo μεσημέρι της Παρασκευής αναμένεται στη γερμανική Βουλή η πρώτη ψηφοφορία για την Ελλάδα, με αίτημα της κυβέρνησης την έγκριση της έναρξης διαπραγματεύσεων με την Αθήνα για νέο πακέτο. Όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη το Μπούντεσταγκ, η έκτακτη συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 11:00 (ώρα Κύπρου). Η ψηφοφορία θα μετρήσει το κλίμα στους βουλευτές στο Βερολίνο και τα βλέμματα θα είναι στραμμένα ιδιαίτερα στις ανταρσίες από το στρατόπεδο της Μέρκελ -η «προθυμία» απέναντι σε νέο πακέτο έχει αγγίξει το ναδίρ τις τελευταίες εβδομάδες.

Μεταξύ των δύο κομμάτων του Μεγάλου Συνασπισμού έχει δημιουργηθεί τριβή για το ζήτημα της πρότασης του Σόιμπλε περί προσωρινού Grexit -η βάση των Σοσιαλδημοκρατών εξεγέρθηκε όταν έπεσε στο τραπέζι, όμως τα πράγματα μπέρδεψε η επισήμανση του σοσιαλδημοκράτη αντικαγκελάριου Γκάμπριελ πως η πρόταση ήταν σε γνώση του και έπρεπε «όλα να εξεταστούν χωρίς προκατάληψη». Ο Σόιμπλε, κάθε φορά που επανερχόταν στο ζήτημα τις τελευταίες ημέρες (και την Πέμπτη), φρόντιζε να σημειώνει ότι την πρόταση είχε διαβουλευτεί προηγουμένως η κυβέρνηση. Το ζήτημα αναμένεται να απασχολήσει τη συζήτηση την Παρασκευή. 

Μετά το θρίλερ στη Σύνοδο, ο αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών (CDU/CSU) Φόλκερ Kάουντερ είχε ταχθεί υπέρ της πρότασης και είχε υπογραμμίσει πως το διακύβευμα είναι «η συνοχή της Ευρώπης». 
Περιορίστηκε στο ότι «υπάρχουν επιφυλάξεις στους Χριστιανοδημοκράτες βουλευτές, αλλά το ίδιο συμβαίνει και στους [συμπολιτευόμενους] Σοσιαλδημοκράτες». Ο Κάουντερ είχε εμφανιστεί ήδη την επομένη της Συνόδου αισιόδοξος πως οι βουλευτές του κόμματός του «δεν θα θέσουν εν αμφιβόλω την ευρωπαϊκή πολιτική της καγκελαρίου».  

Όσον αφορά συγκεκριμένα τους βαυαρούς του CSU, που κατά κανόνα κρατούν υψηλότερους τόνους, ο πρόεδρος του CSU Χορστ Ζίχοφερ είχε διαπιστώσει προ ημερών πως η Μέρκελ «δεν έχει κάνει λάθος στην ευρωπαϊκή της πολιτική» (στηρίζοντας έτσι, εμμέσως, το πακέτο) και στελέχη του κόμματος όπως η Γκέρντα Χάσελφελντ έχουν αναλάβει τις τελευταίες ώρες το έργο να «πουλήσουν» το πακέτο στους βουλευτές, επισημαίνοντας πως «η απόφαση των Βρυξελλών είναι καλή βάση, οι προϋποθέσεις έχουν ενισχυθεί και ο έλεγχος είναι αυστηρότερος». 
Στην τελευταία ψηφοφορία για την Ελλάδα, είχαν μεν υπερψηφίσει όλα τα κόμματα (για πρώτη φορά, και βουλευτές της Linke), όμως ο αριθμός των ανταρτών είχε αυξηθεί σε όλα τα στρατόπεδα. Μέσα στους Χριστιανοδημοκράτες, σχεδόν 100 είχαν αφήσει να καταγραφεί η αντίθεσή τους, έστω κι αν στο τέλος αρκετοί εξ αυτών τελικά υπερψήφισαν.

Ανασχηματισμός στην ελληνική Κυβέρνηση

Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρης Στρατούλης και ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Κώστας Ήσυχος είναι τα τρία στελέχη που καταψήφισαν τη συμφωνία των Βρυξελλών και αναμένεται να αντικατασταθούν. Παραίτηση υπέβαλε την Τετάρτη η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, ενώ στην Ευρωβουλή κατευθύνεται ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χουντής, ο οποίος παραιτήθηκε από βουλευτής. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός ενδέχεται να προχωρήσει στην αντικατάστασή τους ακόμα και την Πέμπτη. Πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης δήλωσε μετά την επεισοδιακή συνεδρίαση στη Βουλή ότι «βασική προτεραιότητα του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της συμφωνίας».

Ρήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας δεν δρομολογεί μόνο αλλαγές στο Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά προκαλεί σοβαρές αναταράξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Συνολικά 39 βουλευτές επέλεξαν να διαφοροποιηθούν (32 ψήφισαν «όχι», 6 ψήφισαν «παρών» και μία βουλευτής απουσίαζε), παρά το κάλεσμα που απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας στην ΚΟ του κόμματος να στηρίξουν τη συμφωνία και να μην κάνουν «το χατίρι» σε όσους προσδοκούν «αριστερή παρένθεση».
Ενδεικτική του κλίματος που διαμορφώνεται πλέον είναι η δήλωση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας «συνιστά σοβαρή διαίρεση στην ενότητα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ».

Δεδομένου ότι μία ενδεχόμενη εκλογική αναμέτρηση θα διεξαχθεί με λίστα και όχι με σταυρό προτίμησης, στελέχη του κόμματος δεν αποκλείουν ο Αλέξης Τσίπρας να μην συμπεριλάβει στα ψηφοδέλτια όσους επέλεξαν να ψηφίσουν ανοιχτά «όχι», δηλαδή τους 32 βουλευτές που κατά βάση είναι ενταγμένοι στην Αριστερή Πλατφόρμα.
Αναφερόμενος στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά τη συζήτηση, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης έγραψε στο Twitter: «Ανασύνθεση της Κυβέρνησης, ολοκλήρωση της συμφωνίας, αναδιάρθρωση χρέους κ εκλογές. Τσίπρας με πρόγραμμα κ κόμμα που να μην είναι '2 σε 1'».

Η πρόεδρος της Βουλής
Εκτός από το ρήγμα με τους βουλευτές που διαφοροποιήθηκαν, σοβαρό ζήτημα έχει ανακύψει και με την πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία πρωτοστάτησε στο «όχι» κατά της συμφωνίας, ενώ έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις βουλευτών για τη στάση της επί των διαδικαστικών, τόσο στην ψηφοφορία των μέτρων όσο και στην ψηφοφορία για την παροχή εξουσιοδότησης στην κυβέρνηση για τη διαπραγμάτευση, την περασμένη εβδομάδα. 

Το πώς θα χειριστεί η κυβέρνηση το συγκεκριμένο θέμα δεν έχει ξεκαθαριστεί και δεν αποκλείεται να κατατεθεί και πρόταση μομφής, αφού η ίδια η κ. Κωνσταντοπούλου έχει διαμηνύσει μέσω συνεργατών της ότι «και ο ίδιος ο Πάπας να της το ζητήσει, δεν πρόκειται να παραιτηθεί».

Πληροφορίες: in.gr, naftemporiki.gr, skai.gr

Δειτε Επισης

Fitch: Επιβεβαίωσε το ελληνικό αξιόχρεο σε ΒΒΒ- με σταθερές προοπτικές-Οι βασικοί παράγοντες της αξιολόγησης
UBS: Πού βάζει τον πήχη για την ανάπτυξη στην Ελλάδα
Amazon: Ποιοι Έλληνες βρίσκονται πίσω από το mega deal της αμερικανικής εταιρείας στην Ελλάδα
Δυναμικά στον τομέα ΑΠΕ της Ελλάδας με επένδυση σε τρία νέα αιολικά πάρκα μεγάλης κλίμακας η Amazon
Στις αγορές με επανέκδοση δεκαετούς ομολόγου το ελληνικό δημόσιο-Στόχος η άντληση €250 εκ.
Πρόωρη αποπληρωμή δανείων και το 2025 προγραμματίζει η Ελλάδα-Ποιος ο στόχος
Κομισιόν: Η Ελλάδα μηδενίζει το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2024-2025
Mε βλέψεις στο εξωτερικό οι ελληνικές τράπεζες-Μειώνονται οι στόχοι των MREL
Πόσο κοστίζει τώρα ένα διαμέρισμα στις ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις-Στις φθηνότερες αγορές η Αθήνα
Θετικό σήμα από Κομισιόν για ελληνική οικονομία-Αβεβαιότητα από την επιβράδυνση της Ευρώπης