Συνάντηση ΟΕΒ- ΚΕΒΕ με Τρόικα
14:01 - 16 Ιουλίου 2015
Η οικονομία πηγαίνει καλά αλλά είναι αδιανόητο να επανέλθουμε στα παλιά τα οποία μας έφεραν στην κατάντια που ήμασταν πριν τρία χρόνια, δήλωσε ο βοηθός Διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου.
Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ύστερα από συνάντηση μαζί με το ΚΕΒΕ, με κλιμάκιο της Τρόικας κατά την οποία συζητήθηκαν οι μακροοικονομικές εξελίξεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματικές οργανώσεις στην πραγματική οικονομία, ο κ. Αντωνίου είπε πως εξέφρασαν στους τεχνοκράτες της Τρόικας την ανάγκη “να διατηρηθεί η συγκράτηση του κρατικού μισθολογίου και να επιταχυνθεί η διαδικασία μεταρρύθμισης του ευρύτερου δημόσιου τομέα, διότι διαφορετικά θα χαθεί το μομέντουμ όταν θα έχουμε βγει από το μνημόνιο”, προσθέτοντας ότι “χρειάζεται ψυχραιμία, αυτοσυγκράτηση και λελογισμένες κινήσεις”.
“Γίνονται κινήσεις αλλά πρέπει να επιταχυνθούν και να ολοκληρωθούν”, ανέφερε, εκφράζοντας την ανάγκη να τεθεί στις συζητήσεις “και το κομμάτι του κρατικού μισθολογίου”.
Ανέφερε ότι τα θέματα αξιολόγησης και προαγωγών για τα οποία ανακοινώθηκε συμφωνία μεταξύ Κυβέρνησης και ΠΑΣΥΔΥ “είναι δευτερεύουσας σημασίας σημεία και δεν αγγίζουν το μεγάλο κομμάτι που είναι το τεράστιο βάρος και αδικαιολόγητο του κρατικού μισθολογίου”.
Δεν είναι επουσιώδη, συνέχισε, αλλά δεν είναι και πρωτίστης σημασίας. “Ανησυχούμε ότι οι διάφορες ομάδες συμφερόντων με τη λήξη του προγράμματος θα πιστέψουν ότι ήρθε η ώρα να επιστρέψουμε στα παλιά και εκεί ίσως θα έχουμε πρόβλημα διατήρησης της εργατικής ειρήνης”, πρόσθεσε.
Επιπλέον, ο κ. Αντωνίου εξέφρασε την ανάγκη “να γίνει επιτέλους κάτι για να μην μείνει το κράτος ανοχύρωτο σε σχέση με τις απεργίες σε τομείς ουσιώδεις για την οικονομία, όπως είναι κυρίως τα λιμάνια, αυτή την περίοδο”.
“Γίνεται ένα μικρό έγκλημα από μερίδα των συντεχνιών στο λιμάνι της Λεμεσού, το οποίο θα πληρώσουμε πολύ ακριβά αν δεν τελειώσει σύντομα (η απεργία)”, πρόσθεσε.
Σε σχέση με την αντιμετώπιση που είχαν από μέρους της Τρόικας, ο κ. Αντωνίου είπε ότι “άρχισε να γίνεται πιο χαλαρό και φιλικό το κλίμα”, κατά τις συναντήσεις με τους τεχνοκράτες της Τρόικας, από ότι ήταν κατά τις πρώτες συναντήσεις.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ