Powered by

ΔΝΤ: Προτείνει επιμήκυνση δανείων έως και 80 χρόνια

Την επέκταση της περιόδου χάριτος των δανείων που έχει δώσει η ευρωζώνη στην Ελλάδα στα 30 χρόνια και την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των εν λόγω δανείων έως και τα 80 χρόνια πρότεινε την Τετάρτη ανώτατος αξιωματούχους του ΔΝΤ.

Παρουσιάζοντας από την Ουάσιγκτον (σε τηλεδιάσκεψη που έγινε τις πρώτες πρωινές ώρες) την αναθεωρημένη έκθεση του ΔΝΤ για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, το στέλεχος του ΔΝΤ ξεκαθάρισε πως το δημόσιο χρέος της Ελλάδας έχει γίνει εξαιρετικά μη βιώσιμο και πως πλέον απαιτείται ελάφρυνσή του μέσα από γενναία επιμήκυνση των δανείων που έχει παράσχει, αλλά και θα παράσχει, στην Ελλάδα η ζώνη του ευρώ.

Αν και αποσαφήνισε πως λαμβάνοντας υπόψη την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης -λόγω του κλεισίματος του τραπεζικού συστήματος και τις λεπτομέρειες των πολιτικών που πρόκειται να συμφωνηθούν - μια πλήρης και ολοκληρωμένη αναθεώρηση της ανάλυσης βιωσιμότητας του χρέους μπορεί να γίνει μόνο σε μεταγενέστερο στάδιο, ωστόσο είπε πως από την προκαταρκτική αξιολόγηση των τριών θεσμών προκύπτει ότι οι συνολικές ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας, από σήμερα μέχρι τα τέλη του 2018, θα αυξηθούν στα 85 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω της ανάγκης για στήριξη των τραπεζών με 25 δισ. ευρώ.

Όπως τόνισε, το ελληνικό χρέος που έχει συγκεντρωθεί πλέον στα χέρια των ευρωπαϊκών μηχανισμών είναι τόσο μεγάλο που οι ιδιώτες αποθαρρύνονται να επενδύσουν στην Ελλάδα. «Πρέπει να μειωθεί το χρέος σε επίπεδα που ο ιδιωτικός τομέας να ενδιαφερθεί για το ελληνικό χρέος», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στη βάση αυτή προσέθεσε ότι το χρέος θα κορυφωθεί σε σχεδόν στο 200% του ΑΕΠ μέσα στα επόμενα δύο χρόνια ότι και αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις προηγούμενες προβλέψεις ότι η κορύφωση του χρέους θα σημειωνόταν το 2014 όταν και θα άγγιζε το 177% του ΑΕΠ. Αλλά και υπό το πρίσμα των μεικτών χρηματοδοτικών αναγκών χαρακτήρισε το χρέος μη βιώσιμο, λέγοντας πως αυτές προβλέπεται να ανέλθουν σημαντικά πάνω από το 15% του ΑΕΠ, που είναι το όριο ασφαλείας, παρουσιάζοντας μάλιστα αυξητικές τάσεις.

Το ίδιο στέλεχος, αν και αποσαφήνισε πως η επιλογή μεταξύ των διαφόρων μεθόδων για την διευθέτηση του χρέους είναι κάτι που πρέπει να γίνει από την Ελλάδα και τους Ευρωπαίους εταίρους της, ωστόσο άφησε να εννοηθεί πως το ΔΝΤ θεωρεί ως ενδεδειγμένη λύση την επέκταση των ωριμάνσεων και της περιόδου χάριτος.

Ο ανώτατος αξιωματούχους του ΔΝΤ είπε πως εάν η Ευρώπη προτιμήσει να παράσχει ελάφρυνση του χρέους μέσω της επέκτασης των ωριμάνσεων τότε αυτή θα πρέπει να είναι μια πολύ «δραματική» επέκταση αφενός της περιόδου χάριτος, αφετέρου των λήξεων.

Ο ίδιος αποσαφήνισε πως χρειάζεται «διπλασιασμός» της περιόδου χάριτος (grace period) και των λήξεων (amortization period) σε σχέση με τα όσα πρότεινε το ΔΝΤ στο προσχέδιο της έκθεσης βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που είχε παρουσιάσει στις 2 Ιουλίου 2015. Εκείνη η έκθεση μιλούσε για περίοδο χάριτος 20 ετών και αποπληρωμή του χρέους σε 40 χρόνια.

Αυτομάτως λοιπόν η αναφορά του αξιωματούχου του ΔΝΤ οδηγεί σε περίοδο χάριτος 40 ετών και αποπληρωμής σε 80 χρόνια ! Πάντως ο ίδιος αν και ερωτήθηκε για το θέμα , ήτοι εάν θεωρεί πως η αποπληρωμή των δάνειων της ευρωζώνης θα πρέπει να γίνει σε 60 ή σε 80 χρόνια δεν θέλησε να απαντήσει. Αντιθέτως μίλησε για περίοδο χάριτος 30 ετών για το σύνολο του αποθέματος του ευρωπαϊκού χρέους, συμπεριλαμβανομένων της νέας βοήθειας (κάτι που αναφέρεται και στην έκθεση που δημοσιοποιήθηκε από το ΔΝΤ).

Σε κάθε περίπτωση, τα δάνεια της ευρωζώνης προς την Ελλάδα ανέρχονται ήδη στα 184 δισ. ευρώ και εάν προστεθούν τα νέα δάνεια του ESM εκτιμώμενου ύψους 40 -50 δισ. ευρώ, μιλάμε για συνολικό χρέος 224- 234 δισ. ευρώ, το οποίο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προτείνει πλέον ανοικτά να αποπληρωθεί έως και σε βάθος 80 ετών, δηλαδή το 2095 !

Τέλος, αν και ερωτήθηκε για τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την ανάπτυξη και το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας την διετία 2015-2016 δεν θέλησε να μιλήσει για μεγέθη, λέγοντας πως θα πρέπει να γίνει αξιολόγηση επί ελληνικού εδάφους για να προσδιορισθούν με ακρίβεια. Ο ίδιος αποσαφήνισε πως το ΔΝΤ δεν μπορεί βάσει του καταστατικού του να εμπλακεί σε πρόγραμμα μέχρι να αποπληρωθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της Ελλάδας προς το Ταμείο.

ΠΗΓΗ: in.gr

Δειτε Επισης

Fitch: Επιβεβαίωσε το ελληνικό αξιόχρεο σε ΒΒΒ- με σταθερές προοπτικές-Οι βασικοί παράγοντες της αξιολόγησης
UBS: Πού βάζει τον πήχη για την ανάπτυξη στην Ελλάδα
Amazon: Ποιοι Έλληνες βρίσκονται πίσω από το mega deal της αμερικανικής εταιρείας στην Ελλάδα
Δυναμικά στον τομέα ΑΠΕ της Ελλάδας με επένδυση σε τρία νέα αιολικά πάρκα μεγάλης κλίμακας η Amazon
Στις αγορές με επανέκδοση δεκαετούς ομολόγου το ελληνικό δημόσιο-Στόχος η άντληση €250 εκ.
Πρόωρη αποπληρωμή δανείων και το 2025 προγραμματίζει η Ελλάδα-Ποιος ο στόχος
Κομισιόν: Η Ελλάδα μηδενίζει το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2024-2025
Mε βλέψεις στο εξωτερικό οι ελληνικές τράπεζες-Μειώνονται οι στόχοι των MREL
Πόσο κοστίζει τώρα ένα διαμέρισμα στις ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις-Στις φθηνότερες αγορές η Αθήνα
Θετικό σήμα από Κομισιόν για ελληνική οικονομία-Αβεβαιότητα από την επιβράδυνση της Ευρώπης