Υπέρ ελάφρυνσης χρέους ο Κάμερον
16:20 - 15 Ιουλίου 2015
Υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους τάχθηκε ο Βρετανός Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, λέγοντας πως είναι σωστή η σχετική θέση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Κατά τη διάρκεια της ώρας των ερωτήσεων προς τον Πρωθυπουργό στη Βουλή των Κοινοτήτων ο κ. Κάμερον δέχθηκε ερώτηση από την προσωρινή ηγέτιδα των Εργατικών Χάριετ Χάρμαν για τις αμφιβολίες του ΔΝΤ περί της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. «Η αρχή ότι πρέπει να υπάρξει ελάφρυνση χρέους είναι σωστή. Είναι προς το συμφέρον του Ηνωμένου Βασιλείου να λύσει η Ευρωζώνη το πώς συμπεριφέρεται. Χρειάζεται να λύσουν αυτά τα θέματα και μάλιστα αρκετά γρήγορα», απάντησε ο Βρετανός Πρωθυπουργός.
Η κα. Χάρμαν συμπλήρωσε ότι η περίπτωση της Ελλάδας έχει ευρύτερες γεωπολιτικές συνέπειες με τον Πρόεδρο Πούτιν να καραδοκεί. Ο κ. Κάμερον συμφώνησε, σημειώνοντας ότι η Βρετανία είναι φίλη και σύμμαχος της Ελλάδας. Τόνισε πάντως ότι δεν εναπόκειται στη Βρετανία να διασώσει την Ελλάδα και άλλες χώρες της ευρωζώνης. Αν ωστόσο η Ελλάδα έβγαινε από την ευρωζώνη, πρόσθεσε, τότε θα υπήρχε λόγος βοήθειας από τη Βρετανία στο πλαίσιο μιας ανθρωπιστικής βοήθειας.
Την ίδια ώρα η βρετανική κυβέρνηση εμπλέκεται σε διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν αναφορικά με τη συμμετοχή της στην άμεση χρηματοδότηση-γέφυρα που χρειάζεται η Ελλάδα, μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εισηγηθεί την αξιοποίηση χρημάτων που βρίσκονται στον μηχανισμό EFSM, όπου συμμετέχουν και οι 28 χώρες-μέλη της ΕΕ.
Παρά την κάθετη αντίθεσή του στο Ecofin της Τρίτης, o Υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν ζητά πλέον κάποιου είδους ασφάλιση έναντι πιθανής ζημιάς σε περίπτωση που τα δάνεια του EFSM δεν αποπληρωθούν. Σημειώνεται ότι στη Βρετανία θα αναλογεί περίπου το 15% του ύψους του δανείου-γέφυρα προς την Ελλάδα.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα Guardian, η βρετανική κυβέρνηση ζητά να μπουν σε έναν ειδικό λογαριασμό τα 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ των κερδών της ΕΚΤ επί των ελληνικών ομολόγων, έτσι ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη ενδεχόμενης ζημιάς. Η ελληνική κυβέρνηση ήλπιζε ότι θα μπορούσε να λάβει πίσω αυτά τα χρήματα από την ΕΚΤ, ωστόσο τώρα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να πείσουν τον κ. Κάμερον να άρει τις αντιδράσεις του ως προς τη συμμετοχή του Λονδίνου στην ελληνική διάσωση και παράλληλα να πει στο εσωτερικό ότι δεν αθετεί προηγούμενη υπόσχεσή του ότι η Βρετανία δε θα ξανασυμμετείχε σε διάσωση χώρας-μέλους της ευρωζώνης, συμπληρώνει ο Guardian.
Την έντονη δυσφορία του εξέφρασε το σημαίνον στέλεχος της πλέον ευρωσκεπτικιστικής πτέρυγας των Συντηρητικών Τζον Ρέντγουντ, χαρακτηρίζοντας την εισήγηση της Κομισιόν για χρήση του EFSM για τη διάσωση της Ελλάδας ως «απολύτως προσβλητική» και «χαστούκι στο πρόσωπο της Βρετανίας».
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ