To Grexit δεν ήταν στα σχέδια της Μέρκελ
20:38 - 15 Ιουλίου 2015
Η γερμανική κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη να ζητήσει από τη γερμανική Βουλή το «πράσινο φως» για την έναρξη της διαπραγμάτευσης με την Ελλάδα. «Ένα Grexit δεν ήταν ποτέ στα σχέδια της Μέρκελ», δηλώνει ο Γερμανός Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.
Η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ ήταν για την Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, η «προτιμητέα λύση» διαβεβαίωσε σήμερα στο μπρίφινγκ της Τετάρτης στο Βερολίνο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ. Αν το ελληνικό κοινοβούλιο εγκρίνει σήμερα τις προαπαιτούμενες δράσεις, όπως αυτές έχουν συμφωνηθεί στις Βρυξέλλες τότε η γερμανική κυβέρνηση θα εισηγηθεί στη γερμανική Βουλή την έναρξη των διαπραγματεύσεων για ένα τρίτο δανειακό πακέτο προς την Ελλάδα. Όπως τόνισε ακόμη, δεν τίθεται θέμα για Plan B: «Όλοι θέλουμε τώρα να εργαστούμε για μια συμφωνία», δηλαδή για τις λεπτομέρειές της.
Η Μέρκελ «ουδέποτε» ήθελε Grexit
Ο κ. Ζάιμπερτ απέφυγε κάθε σχόλιο για τη συνέντευξη του Ελληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, το βράδυ της Τρίτης στην ΕΡΤ. Επιβεβαίωσε πάντως την πληροφορία ότι μόλις ενημερώθηκε ο Αλέξης Τσίπρας για τη θέση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε περί Grexit είχε απευθυνθεί στην κ. Μέρκελ ώστε να ζητήσει εξηγήσεις. Στη συνομιλία που είχαν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στη Ρίγα το Μάιο η Καγκελάριος διαβεβαίωσε ότι ένα Grexit δεν είναι στα σχέδια της.
Τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όσο και ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Γέγκερ, παραδέχτηκαν ότι κατά τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες η γερμανική πλευρά δεν ήταν μόνο ενήμερη για τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ αναφορικά με τις χρηματοδοτικές ανάγκες τις Ελλάδας (85 δις ευρώ). Το Βερολίνο γνώριζε και για την εκτίμηση του ΔΝΤ ότι το ελληνικό χρέος αναμένεται να εκτιναχθεί στο 200% του ΑΕΠ. Στην ερώτηση αν ένα χρέος αντίστοιχου ύψους είναι βιώσιμο, ο κ. Γέγκερ εξέφρασε την άποψη ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τα επιμέρους σημεία του τρίτου προγράμματος, τα οποία θα πρέπει ακόμη να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης.
ΙΟU – Μια από τις επιλογές
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο εκπρόσωπος του κ. Σόιμπλε επιβεβαίωσε επίσης ότι πράγματι η έκδοση χρεογράφων (IOU) από την ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται στη ατζέντα των συζητήσεων για τη «δανειακή γέφυρα». Περιγράφοντας τη λειτουργία αυτού του «τεχνικού εργαλείου» ο κ. Γέγκερ είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να εκδώσει χρεόγραφα για να πληρώσει τις υποχρεώσεις που έχει στο εσωτερικό της χώρας. Με αυτό τον τρόπο θα απελευθέρωνε πόρους για την αποπληρωμή των υποχρεώσεων της προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ. Όπως όμως επισήμανε, αυτό το σχέδιο είναι «μια από τις επιλογές» που συζητιούνται αυτή τη στιγμή στο Eurogroup για το πώς θα επιτευχθεί άμεσα ρευστότητα για την Ελλάδα. Σε καμία περίπτωση τα IOUs δεν συνιστούν προσωρινό Grexit. Όπως τόνισε ο Μάρτιν Γέγκερ, «στόχος μας είναι να έχουμε αποτέλεσμα».
Αυτό αφορά και την έναρξη διαπραγματεύσεων για το τρίτο δανειακό πρόγραμμα. Από τη στιγμή που η ελληνική Βουλή θα εγκρίνει τις προαπαιτούμενες δράσεις, τότε «πάρα πολύ γρήγορα» θα αξιολογηθούν οι αποφάσεις από τους θεσμούς και στη συνέχεια από το Eurogroup.
Από τη στιγμή που δοθεί το «πράσινο φως» σήμερα στην ελληνική Νουλή, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα καταθέσει άμεσα πρόταση για τη συνεδρίαση του γερμανικού κοινοβουλίου, που κατά πάσα πιθανότητα θα συνέλθει την Παρασκευή.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ