Εκταμίευση 500 εκατ. από την Τρόικα για την Κύπρο
15:05 - 15 Ιουλίου 2015
Ποσό γύρω στα 500 εκατομμύρια ευρώ αναμένεται να εκταμιευθεί από τυχόν θετική αξιολόγηση της εφαρμογής του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής από την Τρόικα, η οποία βρίσκεται στο νησί από την περασμένη Τρίτη (στο πλαίσιο της 7ης αξιολόγησης του κυπριακού προγράμματος.
Ανωτάτη κυβερνητική πηγή χαρακτήρισε “ιδιαίτερης σημασίας” μια θετική αξιολόγηση κατά την τρέχουσα παρουσία της Τρόικας στο νησί, καθώς αυτή θα επιτρέψει στην Κυβέρνηση “να αποπληρώσει την τελευταία σημαντική οικονομική υποχρέωση” που αφορά τη λήξη ευρωπαϊκού ομολόγου (ΕΜΤΝ) συνολικού ποσού ενός δισεκατομμυρίου ευρώ το οποίο λήγει τον ερχόμενο Νοέμβριο.
Η χρηματοδότηση αυτή τη φορά αναμένεται να είναι πολύ πιο μεγάλη επειδή λήγει χρέος τον ερχόμενο Νοέμβριο ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, ανέφερε η ίδια πηγή, η οποία εξήγησε πως από το συνολικό ποσό των περίπου 500 εκ. ευρώ που θα εκταμιευθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα αποπληρωθεί μέρος του ομολόγου που λήγει τον ερχόμενο Νοέμβριο.
“Άρα η ρευστότητα του κράτους πρέπει να ενισχυθεί σημαντικότατα”, πρόσθεσε.
Σε σχέση με τη διαχείριση του δημοσίου χρέους τη διετία 2016-17, η ίδια πηγή δήλωσε ότι “έχουμε φροντίσει να είναι πολύ διαχειρίσιμη”.
Όσον αφορά την τρέχουσα αξιολόγηση από την Τρόικα, ανέφερε ότι κατά την 1η εβδομάδα η αξιολόγηση θα κινηθεί σε τεχνοκρατικό επίπεδο και θα έχει στόχο την καταγραφή δεδομένων και πληροφοριών, ενώ τη 2η εβδομάδα θα είναι πιο ουσιαστική. Σημείωσε ότι απομένουν μέχρι τη λήξη του προγράμματος το Μάρτιο του 2016, ακόμη δύο αξιολογήσεις από την Τρόικα. Με την αναχώρηση των κλιμακίων των διεθνών πιστωτών αναμένεται να κορυφωθούν και οι διεργασίες για την κατάρτιση του προϋπολογισμού για το 2016 ο οποίος θα είναι ο τελευταίος που καταρτίζεται στο πλαίσιο του μνημονίου.
Αναφέροντας ότι η αξιολόγηση της Τρόικας αφορά τρεις ενότητες που είναι τα χρηματοπιστωτικά, τα δημοσιονομικά και τα διαρθρωτικά, η πηγή δήλωσε ότι στα δημοσιονομικά πηγαίνουμε “πολύ καλά και δεν αναμένεται να υπάρξει κάποιο πρόβλημα”.
Στα χρηματοπιστωτικά, συνέχισε, έγινε πρόοδος στο πλαίσιο της προηγούμενης αξιολόγησης σε δύο ζητήματα που αφορούσαν προαπαιτούμενα και ήταν η έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας στους “εγκλωβισμένους” αγοραστές από τους επιχειρηματίες ανάπτυξης γης και η πώληση δανείων.
Ανέφερε ότι η Τρόικα αναμένει πως και στα δύο αυτά θέματα “θα έχουμε περαιτέρω πρόοδο”, δηλαδή την ψήφιση του νομοσχεδίου για την έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας που βρίσκεται ενώπιον της Βουλής αλλά και την ετοιμασία του νομοσχεδίου από την Κεντρική Τράπεζα για την πώληση δανείων το οποίο βρίσκεται στη νομική υπηρεσία για νομοτεχνική επεξεργασία.
Στην τρίτη ενότητα που αφορά τα διαρθρωτικά υπάρχουν, σύμφωνα με την ανώτατη κυβερνητική πηγή, τρεις μεγάλες εκκρεμότητες που είναι οι ακόλουθες:
Η πρώτη εκκρεμότητα αφορά θέματα μεταρρύθμισης της δημόσιας υπηρεσίας, μια πτυχή της οποίας είναι η ρύθμιση τρόπου απόδοσης μισθολογικών αυξήσεων στο μέλλον.
“Κατ` ουδένα λόγο δεν θα επιστρέψουμε στις προηγούμενες διαδικασίες. Θα πρέπει να ρυθμιστούν αυτά τα ζητήματα με ένα τρόπο που να διασφαλίζει τη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών”, επισήμανε η κυβερνητική πηγή.
Η δεύτερη εκκρεμότητα αφορά τις αποκρατικοποιήσεις, θέμα για το οποίο βρισκόμαστε, όπως είπε, εντός χρονοδιαγραμμάτων και για αυτό θα ενημερωθεί η Τρόικα.
Αναφέροντας ότι οι δύο σημαντικές αποκρατικοποιήσεις αφορούν τα λιμάνια και τη Cyta, η ίδια πηγή δήλωσε ότι η αποκρατικοποίηση των λιμανιών με την υπερψήφιση της σχετικής νομοθεσίας προχωρεί στο επόμενο στάδιο που αφορά την αναζήτηση επενδυτικού ενδιαφέροντος για το λιμάνι της Λεμεσού και για τον καταρτισμό νέου σχεδιασμού για την αποκρατικοποίηση του λιμανιού της Λάρνακας μετά την αποτυχία της κοινοπραξίας Ζήνων.
Αναφορικά με την αποκρατικοποίηση της Cyta, είπε ότι το επόμενο σημαντικό βήμα είναι η προώθηση της νομοθεσίας που θα δημιουργήσει την εταιρεία Cyta.
Τέλος, ανέφερε ότι η τρίτη εκκρεμότητα αφορά τα θέματα της αυτονόμησης των νοσοκομείων για τα οποία δεν αναμένεται κάποια εξέλιξη τώρα αλλά το ερχόμενο Φθινόπωρο όταν θα περάσουν από το Υπουργικό Συμβούλιο τα νομοσχέδια και πριν το τέλος του έτους να κατατεθούν στη Βουλή.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ