Powered by

Συμφωνία Κυβέρνησης-ΠΑΣΥΔΥ για τη μεταρρύθμιση

Σε συμφωνία κατέληξαν την Τετάρτη Κυβέρνηση και ΠΑΣΥΔΥ για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, όπως δήλωσε ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Των δηλώσεων του Υφυπουργού είχε προηγηθεί συνάντηση της Μεικτής Επιτροπής Προσωπικού (ΜΕΠ)

Σύμφωνα με κ. Πετρίδη, ο οποίος έκανε λόγο για «ιστορική ημέρα για τη δημόσια διοίκηση», συμφωνήθηκε νέο σύστημα προαγωγών, σύγχρονο σύστημα αξιολόγησης και νέο σύστημα κινητικότητας δημοσίων υπάλληλων.

Είναι ένα βήμα προς την ομαλότητα, είπε ο Γενικός Γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ Γλαύκος Χατζηπέτρου, σημειώνοντας ότι «στέλνουμε ένα μήνυμα ότι αρχίσαμε να λειτουργούμε διαφορετικά». Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι «θα υπάρξει μια συνεχής διαβούλευση για μια καλύτερη δημόσια υπηρεσία».

«Μετά από εντατικό διάλογο ο οποίος δεν διήρκεσε πάρα πολύ καιρό γιατί υπήρχε καλή θέληση και από τις δύο πλευρές έχουμε φτάσει σε μια δραστική συμφωνία όσον αφορά την μεταρρύθμιση με την ΠΑΣΥΔΥ», ανέφερε.

Η συμφωνία, είπε, «αφορά θέματα που συζητούνταν στην Κύπρο για δεκαετίες χωρίς να έχουν γίνει οι κατάλληλες τομές». Έχει συμφωνηθεί, πρόσθεσε, «η εισαγωγή ενός νέου συστήματος προαγωγών, με αντικειμενικά κριτήρια, με την εισαγωγή γραπτών εξετάσεων, με μοριοδότηση».

Έχει συμφωνηθεί, είπε, «κάτι άλλο το οποίο συζητείτο εδώ και πάρα πολλά χρόνια, ένα σύγχρονο σύστημα αξιολόγησης, το οποίο θα κρίνει βάσει ποσοστώσεων την επίδοση των δημοσίων υπαλλήλων». Έχει συμφωνηθεί, πρόσθεσε, «ένα νέο σύστημα κινητικότητας που θα βοηθήσει τη δημόσια υπηρεσία να καλύπτει τις ανάγκες με ένα ευέλικτο τρόπο, εκεί όπου προκύπτουν». Έχει συμφωνηθεί, συμπλήρωσε, «ένα νέο σύστημα προαγωγών το οποίο θα αμείβει την αξία».

«Όλα αυτά έγιναν γιατί μπορέσαμε να μιλήσουμε σε ένα εποικοδομητικό κλίμα με τη συντεχνία των δημόσιων υπαλλήλων της Κύπρου», σημείωσε.

Οριστικό τέλος στο πελατειακό κράτος
Παράλληλα, είπε, «με τον νέο τρόπο λειτουργίας της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας, που θα είναι η εποπτική αρχή για να εφαρμόζει το σύστημα εξετάσεων και προαγωγών, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί, πιστεύω πως όταν εφαρμοστεί αυτό το σύστημα θα τεθεί ένα οριστικό τέλος σε οποιαδήποτε προοπτική είχε το πελατειακό κράτος στην Κύπρο».

Η πρόταση της Κυβέρνησης, ανέφερε ο κ. Πετρίδης, είναι να εφαρμοστεί το νέο σύστημα την 1/1/2017, εκτιμώντας ότι χρειάζεται περίπου ένας – ενάμισι χρόνος για να κτιστεί αυτό το νέο σύστημα και να αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας της ΕΔΥ. «Πιστεύω ότι γρήγορα, την 1/1/2017 θα είμαστε σε θέση να το εφαρμόσουμε».

Συνεχίζεται ο διάλογος για το κρατικό μισθολόγιο
Ο Υφυπουργός Παρά Τω Προέδρω συνέχισε λέγοντας ότι συζητήθηκε επίσης η πρόταση της Κυβέρνησης για το κρατικό μισθολόγιο.

«Όλοι ξέρουμε ότι λόγω της κρίσης το κρατικό μισθολόγιο έχει `παγοποιηθεί` μέχρι τις 31/12/2016», υπενθύμισε. Θέση της Κυβέρνησης, ανέφερε, «ήταν ότι μετά από αυτή την περίοδο θα πρέπει να εξευρεθεί ένας τρόπος ούτως ώστε η αύξηση συνολικά του κρατικού μισθολογίου να γίνεται λελογισμένα, όχι αυθαίρετα και πάντοτε λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες της οικονομίας γιατί αλλιώς θα υπήρχε ο κίνδυνος είτε να καταφεύγουμε σε αύξηση συνεχόμενη του δανεισμού, είτε να αναγκαστούμε να επιβάλλουμε επιπλέον φορολογίες».

Αυτή η Κυβέρνηση, διαβεβαίωσε, «δεν έχει στόχευση την αύξηση ούτε του χρέους, ούτε των φορολογιών αλλά την συνετή δημοσιονομική πολιτική». Αντιλαμβάνομαι, πρόσθεσε, «ότι η συντεχνία έχει κάποιες επιφυλάξεις, τις οποίες θα συζητήσει σε δικό της επίπεδο».

Είπε ότι για το θέμα της συμφωνίας θα προχωρήσει σε λεπτομερή δημοσιογραφική διάσκεψη τις επόμενες εβδομάδες αφού φύγουν τα κλιμάκια της Τρόικας από την Κύπρο. Για το κρατικό μισθολόγιο ανέφερε δεν θα μπει σε περαιτέρω λεπτομέρειες γιατί οι συζητήσεις συνεχίζονται, προσθέτοντας ότι για το θέμα έγινε συνάντηση σήμερα και με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ.

Κυπριακής ιδιοκτησίας η μεταρρύθμιση
Απαντώντας σε ερώτηση αν η Τρόικα συμφωνεί με τη συμφωνία ο κ. Πετρίδης ανέφερε ότι «υπήρχε μνημονιακή υποχρέωση για αλλαγή ενός συστήματος, το οποίο δεν χρειαζόταν η Τρόικα για να ξέρουμε ότι αυτό το σύστημα είχε πολλά ευάλωτα σημεία και χρειαζόταν εκσυγχρονισμό».

Δεν ήταν, σημείωσε, «απαίτηση της Τρόικας μόνο, είναι και στο προεκλογικό πρόγραμμα του Προέδρου και στο πρόγραμμα διακυβέρνησης του Προέδρου ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας υπηρεσίας». Αλλά, πρόσθεσε, «είναι μια καθολική απαίτηση της κοινωνίας, ήταν μια απαίτηση και των πολιτικών κομμάτων με τα οποία έχω διαβουλευθεί το προηγούμενο διάστημα».

«Οι προτάσεις όμως της Κυβέρνησης όπως έχουν διαμορφωθεί είναι ιδιοκτησία της Κυβέρνησης», είπε, προσθέτοντας ότι «όλο το προηγούμενο διάστημα δουλέψαμε από την αρχή, με πείσμα, με επιστημονισμό και καταρτίσαμε τις δικές μας προτάσεις λαμβάνοντας υπόψη και τις ευαισθησίες των δημοσίων υπαλλήλων και τα χαρακτηριστικά της κυπριακής κοινωνίας και δημόσιας υπηρεσίας για να έχουμε την ιδιοκτησία των δικών μας των μεταρρυθμίσεων», είπε.

Σε ερώτηση για το κόστος, αναγνώρισε ότι «θα έχει κάποιο κόστος η μεταρρύθμιση για να κτιστεί ένα νέο σύστημα. Αυτά όμως τα λεφτά θα πρέπει να δοθούν, πρόσθεσε, «για να μπορέσει η δημόσια υπηρεσία μέσω αυτού του νέου συστήματος να γίνει και πιο αποτελεσματική και πιο δίκαιη και να εξυπηρετεί καλύτερα τον πολίτη».

«Αυτή είναι η ουσία της δημόσιας υπηρεσίας, αυτό προσπαθεί να κάνει η δημόσια υπηρεσία έχει πάρα πολλούς καλούς δημόσιους υπαλλήλους που πρέπει να τους δώσουμε τα εφόδια να συνεχίσουν με τον πιο παραγωγικό τρόπο να προσφέρουν», είπε.

Σε ό,τι αφορά το κρατικό μισθολόγιο, διαβεβαίωσε ότι «θέλουμε να επανέλθουμε το συντομότερο δυνατόν στην ομαλότητα». Με την κατάθεση αυτού του νομοσχεδίου στη Βουλή, είπε, «θεωρούμε ότι τίθεται ένα οριστικό τέρμα όσον αφορά την όποια συζήτηση για το συνταξιοδοτικό, πιστεύουμε ότι έχει μεταρρυθμιστεί το συνταξιοδοτικό». Πρόσθεσε ακόμη ότι «θα κατατεθεί και πρόταση αποπαγοποίησης της πληρωμής των θέσεων προαγωγής», δηλαδή, διευκρίνισε, «γίνονται κάποιες προαγωγές να πληρώνονται αυτές οι θέσεις, γιατί θέλουμε να επανέλθουμε στην ομαλότητα το συντομότερο δυνατόν».

Όλη αυτή η μεταρρύθμιση και της δημοσιονομικής χροιάς με το κρατικό μισθολόγιο αλλά και των διαρθρωτικών αλλαγών, ανέφερε, είναι στα πλαίσια ότι «στεκόμαστε στα πόδια μας, θέλουμε να βγούμε πιο γρήγορα από το Μνημόνιο, αλλά για να βγούμε πιο γρήγορα από το Μνημόνιο θέλουμε να έχουμε το πλαίσιο για να μην χρειαστούμε ξανά την βοήθεια τρίτων».

ΠΑΣΥΔΥ: Βήμα προς την ομαλότητα, συνεχίζεται ο διάλογος
Από την πλευρά του ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ ανέφερε ότι «θέση μας ήταν πάντα ότι μέσα από ένα διάλογο καλόπιστο μπορούν να βρεθούν λύσεις σε όλα τα προβλήματα, ιδιαίτερα οι λογικοί άνθρωποι μπορούν να βρουν λύσεις».

«Το θέμα της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων, το θέμα των προαγωγών, δεν είναι ένα απλό θέμα, είναι δύσκολο, επηρεάζει συμφέροντα, επηρεάζει υπαλλήλους, αλλά βοηθάει και στην εμπέδωση της αξιοκρατίας», είπε.

Πράγματι, αναγνώρισε, «έγινε μια εξαίρετη δουλειά από πλευράς όσων ήταν στη διαπραγμάτευση». Προς αυτό αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η Κύπρος σύμφωνα με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας θεωρείτο «πρότυπο χώρας στην οποία λειτουργεί ο κοινωνικός διάλογος». Τα πολλά προβλήματα, πρόσθεσε, «μας έκαναν να το ξεχάσουμε».

«Η θέση μας ήταν πάντοτε θέση ευθύνης» διαβεβαίωσε, προσθέτοντας ότι «διαφωνήσαμε σε κάποια μέτρα, ιδιαίτερα στις σωρευτικές αποκοπές, αλλά νομίζω συμφωνείτε μαζί μου ότι δεν έχουν παρατηρηθεί οι κινητοποιήσεις, οι απεργίες που είδαμε να συμβαίνουν σε άλλες χώρες και τούτο βοήθησε στο να έρθουμε σε ομαλότητα πολύ πιο γρήγορα απ` ότι υπολόγιζαν όλοι».

Η έγνοια μας, πρόσθεσε, «ήταν να επανέλθουμε σε ομαλότητα και όπως είπε και ο κ. Υπουργός σήμερα είναι ένα βήμα προς την ομαλότητα: Στέλνουμε ένα μήνυμα ότι αρχίσαμε να λειτουργούμε διαφορετικά».

Ο κ. Χατζηπέτρου εξέφρασε και το παράπονο πως για μεγάλο διάστημα «οι δημόσιοι υπάλληλοι ήταν στο στόχαστρο όλων», προσθέτοντας ότι «τούτο ήταν άδικο γιατί οι δημόσιοι υπάλληλοι είχαν τεράστια συνεισφορά στην πρόοδο και την ευημερία αυτού του τόπου».

«Τώρα εδώ που καταλήξαμε ήταν κάτι που θα βοηθήσει όλους και ιδιαίτερα την δημόσια υπηρεσία, οι αποφάσεις για το θέμα της κινητικότητας και της προαγωγής», είπε.

Το πιο σημαντικό όμως σύμφωνα με τον ίδιο είναι ότι «σταματά η αναφορά σε φορολόγηση του εφάπαξ σε μειώσεις που οδήγησε πολλούς δημόσιους υπαλλήλους πρόωρα στην αφυπηρέτηση». Πολλοί έφυγαν με παράπονο είχαν στερηθεί της ευκαιρίας να προσφέρουν, πρόσθεσε.

Ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ διαβεβαίωσε παράλληλα ότι «θα υπάρξει μια συνεχής διαβούλευση για μια καλύτερη δημόσια υπηρεσία. Περιθώρια βελτίωσης υπάρχουν πάντοτε. Η δημόσια υπηρεσία είναι ένας ζωντανός οργανισμός που πρέπει συνεχώς να βελτιώνεται για την εξυπηρέτηση πρώτιστα του Κύπριου πολίτη, που είναι υποχρέωση των δημοσίων υπαλλήλων.

Απαντώντας σε ερώτηση για τους προβληματισμούς που έχει η ΠΑΣΥΔΥ για την κυβερνητική πρόταση για το μισθολόγιο ο κ. Χατζηπέτρου είπε ότι «έχουμε μια επιφύλαξη αλλά δεν είναι αιτία πολέμου».

Σημασία, πρόσθεσε, «είναι ότι μπήκαμε σε μια νέα εποχή που προχωρούμε με το διάλογο και ευελπιστώ ότι μέσα από το διάλογο θα μπορέσουμε να δώσουμε λύσεις και σε πολλά άλλα προβλήματα που παραμένουν σε εκκρεμότητα για πολύ καιρό».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Γύρισαν την πλάτη και στην πρόταση των εργοδοτών οι συντεχνίες-Τσιμέντο η αδιαλλαξία των εργαζομένων στο σκυρόδεμα
«Πολύ φιλόδοξο αναπτυξιακό πλάνο για τον τομέα της υγείας-Ξεπερνούν τα 100 εκατ. τα έργα που προγραμματίζονται»
Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης: Έμπρακτη και αυταπόδεικτη ψήφος εμπιστοσύνης η νέα διπλή αναβάθμιση
Philippe Bone: Μεγαλόπνοα σχέδια για την Accor στην Κύπρο-Σχεδιάζει τουλάχιστον 40 ξενοδοχεία με δέκα έργα ήδη σε εξέλιξη
Χρ. Πατσαλίδης: Αντικατοπτρίζει την ενίσχυση των θεμελιωδών δεικτών της οικονομίας η διπλή αναβάθμιση
«Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να εφαρμόζει πειθαρχημένη οικονομική πολιτική-Στόχος η συνέχιση των αναβαθμίσεων»
Ικανοποίηση Μάκη Κεραυνού για την διπλή αναβάθμιση από Moody’s-«Αποτέλεσμα συνετούς πολιτικής»
Ν. Χριστοδουλίδης: Ανοίγει τον δρόμο για σημαντικές προοπτικές και πιο δυναμική ανάπτυξη η νέα αναβάθμιση(vid)
Διπλή αναβάθμιση και σε επενδυτική βαθμίδα Α από Moody's μετά από 13 χρόνια η Κύπρος-Τι αντανακλά η αξιολόγηση
Προβληματική η εναλλαξιμότητα του διοικητικού και γραμματειακού προσωπικού στο δημόσιο-Αναζητούνται λύσεις