Η Ελλάδα οφείλει να αλλάξει
15:46 - 14 Ιουλίου 2015
Σαφώς και η αύξηση φόρων επιδεινώνει την ήδη κακή, υφεσιακή κατάσταση της ελληνικής αγοράς, καθιστά λιγότερο ανταγωνιστικό τον τουρισμό και άλλους τομείς της οικονομίας της χώρας, ενώ δεδομένη πρέπει να θεωρείται και η αύξηση της φοροδιαφυγής. Παράλληλα, σκληρή είναι η προσαρμογή σε επίπεδο συνταξιούχων ή δημοσίων υπαλλήλων όταν περιορίζονται οι απολαβές ή τα ωφελήματά τους, ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές που προωθούνται μέσω του νέου προγράμματος για την Ελλάδα έχουν τα θετικά τους.
Για να καταστεί η Ελλάδα μια σύγχρονη αγορά, η οποία σαφώς θα αποτελεί τη μεγάλη δύναμη των Βαλκανίων αλλά θα έχει προοπτική να ενισχύσει τον γεωπολιτικό της ρόλο, ο οποίος βεβαίως καθορίζεται και από την οικονομική της θέση, θα πρέπει να εφαρμόσει σειρά μεταρρυθμίσεων.
Το παλιό σύστημα οικονομικής αναρχίας, φοροδιαφυγής, αυθαιρεσίας σε κάθε έκφανση αγοράς και οικονομίας, αδήλωτη εργασία, αδυναμία είσπραξης από το κράτος, αυθαίρετα ακίνητα είναι ορισμένα από τα δεδομένα που χρίζουν αλλαγών, προκειμένου η Ελλάδα να ενισχύσει τα έσοδά της, να προσελκύσει επενδυτές και νε περιορίσει την ανεργία. Άλλωστε αυτά τα στοιχεία είναι που θα ενισχύσουν και το κοινωνικό κράτος, το οποίο πολλοί υπόσχονται ότι θα κτίσουν αλλά χωρίς βάση επιχειρημάτων.
Σειρά μέτρων του νέου προγράμματος στο οποίο καταλήγει η Ελλάδα με τους δανειστές της αξιολογούνται ως ιδιαίτερα θετικά, αφού είναι που θα φέρουν ανάπτυξη, τομές στα κακώς κείμενα του ελληνικού γίγνεσθαι αλλά και προοπτική για τη χώρα, η οποία στα χρόνια της ύφεσης και των μνημονίων πληρώνει τις σαθρές δομές, στις οποίες για δεκαετίες στηρίχθηκε.
Πιο ειδικά στην πλευρά των θετικών μέτρων εντάσσονται:
-Εξορθολογισμός ΦΠΑ
-Αναδιάρθρωση συνταξιοδοτικού συστήματος
-Διαφύλαξη της ανεξαρτησίας της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΛΣΤΑΤ)
-Θέσπιση ορίου χρέους και δαπανών
-Αναδιάρθρωση αγοράς εργασίας με άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων
-Επανεξέταση συλλογικών συμβάσεων
-Μέτρα για μείωση μη εξυπηρετούμενων δανείων
-Ιδιωτικοποιήσεις
-Αποπολιτικοποίηση δημοσίου
Αυτά βεβαίως δεν είναι μέτρα σκληρής λιτότητας, κατά των ευάλωτων στρωμάτων της κοινωνίας ή εναντίον των στρατιών ανέργων που υπάρχουν στη χώρα. Είναι όλα αυτά που κάθε χώρα που θέλει να έχει μοντέρνο πλάνο λειτουργίας, ευελιξία και ανταγωνιστικότητα.
Ας δράξει την ευκαιρία η Ελλάδα και να καταφέρει να κάνει βήματα προς τα εμπρός παρά τα δύσκολα μέτρα που έχει να χειριστεί λόγω τη παρατεταμένης μνημονιακής κατάστασης και της ύφεσης που καταγράφεται εδώ και έξι χρόνια.