Powered by

ΔΝΤ: Η Ελλάδα θα χρειαστεί μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους

Μεγαλύτερη η ελάφρυνση χρέους που θα χρειαστεί η  Ελλάδα από αυτή που είναι προετοιμασμένοι να εξετάσουν οι εταίροι της στην Ευρωζώνη.

Αιτία η καταστροφή που υπέστησαν η οικονομία της Ελλάδας και οι τράπεζες της τις τελευταίες δύο εβδομάδες, σύμφωνα με εμπιστευτική έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στην οποία είχε πρόσβαση το Reuters.

Η επικαιροποιημένη ανάλυση βιωσιμότητας χρέους εστάλη στις κυβερνήσεις της ευρωζώνης αργά χθες, μερικές ώρες μετά τη συμφωνία επί της αρχής μεταξύ της Αθήνας και των 18 εταίρων της να ανοίξουν τις διαπραγματεύσεις για ένα τρίτο πρόγραμμα διάσωσης ύψους έως 86 δισ. ευρώ.

«Η δραματική επιδείνωση στη βιωσιμότητα του χρέους υποδεικνύει την ανάγκη για ελάφρυνση του χρέους σε κλίμακα που θα χρειαστεί να υπερβαίνει κατά πολύ αυτό που εξετάζεται μέχρι σήμερα - και αυτό που έχει προταθεί από τον ESM», τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, επισημαίνεται από το ΔΝΤ.

Οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να δώσουν στην Ελλάδα μια 30ετή περίοδο χάριτος για την εξυπηρέτηση όλου του ευρωπαϊκού χρέους, συμπεριλαμβανομένων και των νέων δανείων, και μια πολύ δραστική παράταση των περιόδων ωρίμανσης, ή διαφορετικά να προχωρήσουν σε συγκεκριμένες ετήσιες δημοσιονομικές μεταβιβάσεις στον ελληνικό προϋπολογισμό ή να δεχθούν βαθύ κούρεμα εκ των προτέρων των δανείων τους προς την Αθήνα, αναφέρεται στην έκθεση.

Στα 40-50 δισ. τα δάνεια που θα χρειαστεί από ΕΜΣ
Εξάλλου, Ευρωπαίος αξιωματούχος εκτίμησε σήμερα ότι τα συνολικά δάνεια που θα χρειαστεί η Ελλάδα, την ερχόμενη τριετία, από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ΕΜΣ) θα ανέλθουν μεταξύ 40-50 δισ. ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι το τρίτο πρόγραμμα θα εφαρμοστεί στο ακέραιο.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, το ποσό των 82 έως 86 δισ. ευρώ, που αναφέρεται στη δήλωση της συνόδου κορυφής της 12ης Ιουλίου, δεν θα χρειαστεί να καταβληθεί στο σύνολό του από τον ΕΜΣ, καθώς σε αυτό το ποσό συνυπολογίζονται τα δάνεια που θα συνεισφέρει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Επιπλέον, όπως εξήγησε, εκτιμάται ότι εάν η Ελλάδα εφαρμόσει σωστά το πρόγραμμα, θα ξανακερδίσει σταδιακή πρόσβαση στις αγορές, από το δεύτερο εξάμηνο του 2016 και μετά.

Ως εκ τούτου, εκτιμάται ότι τα συνολικά δάνεια που θα προέλθουν από τον ΕΜΣ δε θα ξεπεράσουν τα 40-50 δισ. ευρώ.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Fitch: Επιβεβαίωσε το ελληνικό αξιόχρεο σε ΒΒΒ- με σταθερές προοπτικές-Οι βασικοί παράγοντες της αξιολόγησης
UBS: Πού βάζει τον πήχη για την ανάπτυξη στην Ελλάδα
Amazon: Ποιοι Έλληνες βρίσκονται πίσω από το mega deal της αμερικανικής εταιρείας στην Ελλάδα
Δυναμικά στον τομέα ΑΠΕ της Ελλάδας με επένδυση σε τρία νέα αιολικά πάρκα μεγάλης κλίμακας η Amazon
Στις αγορές με επανέκδοση δεκαετούς ομολόγου το ελληνικό δημόσιο-Στόχος η άντληση €250 εκ.
Πρόωρη αποπληρωμή δανείων και το 2025 προγραμματίζει η Ελλάδα-Ποιος ο στόχος
Κομισιόν: Η Ελλάδα μηδενίζει το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2024-2025
Mε βλέψεις στο εξωτερικό οι ελληνικές τράπεζες-Μειώνονται οι στόχοι των MREL
Πόσο κοστίζει τώρα ένα διαμέρισμα στις ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις-Στις φθηνότερες αγορές η Αθήνα
Θετικό σήμα από Κομισιόν για ελληνική οικονομία-Αβεβαιότητα από την επιβράδυνση της Ευρώπης