Krugman: Σκοτώνοντας το ευρωπαϊκό εγχείρημα
08:16 - 13 Ιουλίου 2015
"Οι απαιτήσεις του Eurogroup είναι τρέλα", υπογραμμίζει ο νομπελίστας οικονομολόγος Paul Krugman σε άρθρο του με τίτλο "σκοτώνοντας το ευρωπαϊκό εγχείρημα" στους New York Times.
"Το ευρωπαϊκό εγχείρημα – ένα έργο που πάντα επαινούσα και υποστήριζα – μόλις δέχτηκε ένα φοβερό και ενδεχομένως μοιραίο χτύπημα", σημειώνει ο νομπελίστας οικονομολόγος σχολιάζοντας τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες για την Ελλάδα. "Και ό,τι και αν πιστεύετε για τον ΣΥΡΙΖΑ ή την Ελλάδα, δεν ήταν οι Έλληνες που το έκαναν".
Ολόκληρο το άρθρο του Krugman:
"Ας υποθέσουμε ότι θεωρείτε τον Αλ. Τσίπρα έναν ανίκανο ανόητο. Ας υποθέσουμε ότι θέλετε να δείτε τον ΣΥΡΙΖΑ να χάνει την εξουσία. Ας υποθέσουμε, ακόμη, ότι θα καλωσορίζατε την προοπτική να σπρώξετε αυτούς τους ενοχλητικούς Έλληνες έξω από το ευρώ.
Ακόμα και αν όλα αυτά είναι αλήθεια, οι απαιτήσεις του Eurogroup είναι τρέλα. Το hashtag ThisIsACoup (αυτό είναι πραξικόπημα) είναι απόλυτα ακριβές. Αυτό ξεπερνάει τη σκληρότητα, είναι καθαρή εκδικητικότητα, ολοκληρωτική καταστροφή της εθνικής κυριαρχίας και χωρίς ελπίδα για κάποια ανακούφιση.
Είναι, προφανώς, κάτι που σημαίνει πως η προσφορά αυτή δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την Ελλάδα: Αλλά ακόμα και έτσι, είναι μια ανάρμοστη προδοσία εκείνων [των ιδανικών] που το ευρωπαϊκό εγχείρημα υποτίθεται ότι αντιπροσωπεύει.
Μπορεί κάτι να τραβήξει την Ευρώπη από τον γκρεμό; Ακούγεται ότι ο Mario Draghi προσπαθεί να επαναφέρει κάποια λογική, ότι ο Hollande δείχνει πλέον να αντιδρά στη γερμανική οικονομική ηθικολογία κάτι που τόσο παταγωδώς απέτυχε να κάνει στο παρελθόν. Αλλά μεγάλο μέρος της ζημιάς έχει ήδη γίνει. Ποιος θα εμπιστευτεί τις καλές προθέσεις της Γερμανίας μετά από αυτό;
Κατά κάποιο τρόπο, τα οικονομικά έχουν γίνει δευτερευούσης σημασίας. Αλλά και πάλι, πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι: Αυτό που μάθαμε τις τελευταίες δύο εβδομάδες είναι ότι το να είσαι μέλος της Ευρωζώνης σημαίνει ότι οι πιστωτές μπορούν να καταστρέψουν την οικονομία σου αν βγεις εκτός γραμμής. Αυτό δεν έχει καμία σχέση στα υποκείμενα οικονομικά της λιτότητας. Είναι τόσο αληθινό όσο ποτέ ότι η επιβολή αυστηρής λιτότητας χωρίς ανακούφιση χρέους είναι μια καταδικασμένη πολιτική ανεξάρτητα από το πόσο πρόθυμη είναι η χώρα να αποδεχτεί να υποφέρει. Και αυτό με τη σειρά του σημαίνει ότι ακόμα και μια ολοκληρωτική ελληνική συνθηκολόγηση θα ήταν αδιέξοδο.
Μπορεί η Ελλάδα να καταφέρει μια επιτυχημένη έξοδο; Θα προσπαθήσει η Γερμανία να μπλοκάρει την ανάκαμψη; (Συγγνώμη, αλλά αυτά τα πράγματα είναι που θα πρέπει πλέον να ρωτάμε).
Το ευρωπαϊκό εγχείρημα – ένα έργο που πάντα επαινούσα και υποστήριζα – μόλις δέχτηκε ένα φοβερό και ενδεχομένως μοιραία χτύπημα. Και ότι νομίζετε για τον ΣΥΡΙΖΑ, ή την Ελλάδα, δεν ήταν οι Έλληνες που το έκαναν".