Πρόγραμμα-γέφυρα στην ατζέντα του Eurogroup
16:48 - 13 Ιουλίου 2015
«Θα εξετάσουμε το πρόγραμμα-γέφυρα χρηματοδότησης της Ελλάδας» με αυτή τη δήλωση ο Πιερ Μοσκοβισί, περιγράφει την ατζέντα του νέου Eurogroup, που πραγματοποιείται με επίκεντρο την Ελλάδα, παρόλο που ήταν προγραμματισμένο.
Μάλιστα, ο κ. Μοσκοβισί αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα βήματα που πρέπει να γίνουν από την ελληνική πλευρά όπως οι ιδιωτικοποιήσεις και οι μεταρρυθμίσεις, ωστόσο, τόνισε ότι όλα εξαρτώνται από την εμπιστοσύνη η οποία για να κτιστεί θα πρέπει η ελληνική πλευρά να περάσει τα πρώτα βήματα από το Κοινοβούλιο.
«Η ψήφιση νομοσχεδίων εντός των προσεχών ημερών θα δείξουν τη δέσμευση της ελληνικής πλευράς για μεταρρυθμίσεις» τόνισε ο κ. Μοσκοβισί.
Στουμπ: Η κατάσταση δεν είναι πια γκρίζα
Κατά την άφιξη του στο Εurogroup ο Υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ, δήλωσε πως η αρχική συμφωνία Ευρώπης και Ελλάδας είναι καλή γιατί βασίζεται σε τρεις πυλώνες: τους νόμους, τις συνθήκες και το ιδιωτικό επενδυτικό ταμείο. «Πριν αρχίσουν αυτές οι διαδικασίες το ελληνικό κοινοβούλιο πρέπει να στηρίξει το πακέτο διάσωσης και ελπίζω μόνο να κινηθεί το ελληνικό κοινοβούλιο και να ψηφίσει τις νομοθεσίες. Η κατάσταση δεν είναι πια γκρίζα, είναι είτε άσπρη είτε μαύρη και πρέπει το ελληνικό κοινοβούλιο να αποφασίσει», σημείωσε.
Για το πρόγραμμα-γέφυρα ανάφερε πως υπάρχουν πολλά κοινοβούλια και κυβερνήσεις που δεν έχουν πληρεξούσιο να δώσουν φρέσκο ρευστό ή νέο ρευστό και προβλέπει ένα μακρύ δρόμο για το απόγευμα της Δευτέρας.
Για τις εκλογές του νέου πρόεδρου του Eurogroup δήλωσε: «Ελπίζω πως θα στηρίξουμε όλοι ομόφωνα τον επόμενο πρόεδρο του Eurogroup. Υπάρχουν δύο υποψήφιοι. Έχω δουλέψει μαζί τους είναι και οι δύο πολύ έμπειροι έχω πολύ σεβασμό και για τους δύο και όποιος και να αναδειχθεί είμαι σίγουρος ότι η Ευρώπη θα νικήσει».
«Η Ευρώπη βασίζεται σε κανόνες και θεσμούς και πρέπει να συνεχίσουμε να ακολουθούμε αυτούς τους κανονισμούς για να υπάρχει σταθερότητα και εμπιστοσύνη», πρόσθεσε.
Σικλούνα: Έχουμε επιστρέψει από το χείλος του γκρεμού
Ο υπουργός Οικονομικών της Μάλτας Έντουαρντ Σικλούνα δήλωσε πως «έχουμε επιστρέψει από το χείλος του γκρεμού καθώς κάποια στιγμή η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ ήταν στο τραπέζι στο διαπραγματεύσεων. Όμως, οι χώρες που ήδη παρέχουν βοήθεια και όσες άλλες θέλουν να παρέχουν βοήθεια θα πρέπει πρώτα να δουν κάποια εφαρμογή των μέτρων γιατί είναι πολλά τα λεφτά».