Powered by

Ντάισελμπλουμ: Η Ελλάδα έπρεπε να παραμείνει στο ευρώ

«Ήταν ένα προγραμματισμένο Eurogroup παρά τα πολλά έκτακτα που κάναμε τις τελευταίες εβδομάδες» τόνισε ο επανεκλεγείς πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. Μας απασχόλησε η Ελλάδα αλλά για λίγη ώρα, αφού στην ουσία συζητήσαμε σύντομα για όσα ήδη συμφωνήθηκαν.

«Κάναμε μια ανασκόπηση όσων έχουν συμφωνηθεί και δη ορισμένα διαδικαστικά όπως οι νομοθεσίες που πρέπει να εγκριθούν. Συζητήσαμε έντονα για την Ελλάδα αναφορικά με το εάν η Ελλάδα μπορεί να χρηματοδοτηθεί από τον ESM. Με το δημοψήφισμα χάσαμε την εμπιστοσύνη μας έναντι της χώρας και αυτό είναι κάτι για το οποίο πρέπει να εργαστούμε για να ανακτήσουμε».

Παράλληλα, ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε πως η ΕΕ είναι μια οικονομική ένωση και αυτό είναι κάτι που όλοι πρέπει να γνωρίζουν και να σέβονται. Πρέπει παράλληλα να φέρουμε την Ελλάδα ξανά σε δρόμο ανάπτυξης και ευημερίας. Πρέπει επί διαδικαστικού επιπέδου να προχωρήσει άμεσα η νομοθέτηση των μέτρων που η Ελλάδα συμφώνησε με τους θεσμούς. Παράλληλα, ορισμένες χώρες θα πρέπει να περάσουν από τα εθνικά τους κοινοβούλια τη νέα συμφωνία. Έπειτα θα πρέπει να ενημερώσουμε τους θεσμούς για να ανοίξει ο δρόμος της χρηματοδότησης».

Μάλιστα ο κ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι μιλάμε πλέον για ένα πρόγραμμα και όχι επέκταση του προηγούμενου, άρα σημαίνει ότι πολλές διαδικασίες γίνονται από την αρχή. «Αυτό συνεπάγεται εργασία ορισμένων εβδομάδων» είπε ο πρόεδρος του Eurogroup, συμπληρώνοντας ότι υπάρχει ανάγκη και για το πρόγραμμα-γέφυρα, το οποίο έχει ειδικές χρηματοδοτικές, διαδικαστικές και νομικές παραμέτρους τις οποίες εξετάσαμε σε λεπτομέρεια».

«Τα τελευταία γεγονότα αποδεικνύουν ότι είναι σημαντική η ενδυνάμωση της ΕΕ, αφού αποδείχτηκε ότι δεν υπάρχουν ισχυροί μηχανισμοί αντιμετώπισης κρίσεων. Σήμερα έχουμε πιο ολοκληρωμένες λύσεις αλλά θα πρέπει να δουλέψουμε ακόμη περισσότερο. Θα πρέπει να υπάρξει διευθέτηση της ενιαίας τραπεζικής αγοράς. Παράλληλα, θα δούμε όλα τα έγγραφα και τις προτάσεις που υποβάλλουν όλες οι χώρες στα πλαίσια του ECOFIN (υπουργοί οικονομικών ΕΕ)» συμπλήρωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

 

 

Δειτε Επισης

Ελλάδα: Πρωτογενές πλεόνασμα 5,16 δις στο 4μηνο-7% πάνω από τον στόχο τα έσοδα από φόρους
Eurostat: Οι Έλληνες εργάστηκαν τις περισσότερες ώρες εβδομαδιαίως στην Ε.Ε. το 2024 (γραφήματα)
Κυκλάδες: Ποιος είναι το «σιωπηλό διαμάντι» που λατρεύουν οι Βρετανοί τουρίστες
Οι πέντε απειλές για την ελληνική οικονομία από τον εμπορικό πόλεμο
Στα €18 δις το ηλεκτρονικό εμπόριο στην Ελλάδα-Πώς ψωνίζουν οι Έλληνες
Το ιδιωτικό χρέος σε πρώτο πλάνο στις προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης-Οι σχεδιασμοί
Στο 9% η ανεργία στην Ελλάδα τον Μάρτιο-Στα 4,28 εκατ. οι απασχολούμενοι
Στην Κομισιόν η έκθεση προόδου για την ελληνική οικονομία-Στο 3,6% η αύξηση των πρωτογενών δαπανών
Προς πρόωρη αποπληρωμή του πρώτου μνημονίου η Ελλάδα-Το σχέδιο και το μήνυμα σε διεθνείς επενδυτές
Σε καθεστώς παρακολούθησης από Stoxx το Χρηματιστήριο Αθηνών-Προς αναβάθμιση σε ανεπτυγμένη αγορά