Γιατί η Φινλανδία «κοντράρει» την Ελλάδα
21:51 - 12 Ιουλίου 2015
Η κυβέρνηση συνασπισμού της Φινλανδίας αποτελείται από το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα Αληθινοί Φινλανδοί, που τάσσεται υπέρ της υιοθέτησης μιας σκληρότερης γραμμής σχετικά με τα προγράμματα στήριξης χωρών της Ευρωζώνης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία των Φινλανδών φαίνεται να επιθυμεί την έξοδο της Ελλάδος από το ευρώ, σύμφωνα με δημοσκόπηση που έδωσε την Παρασκευή στη δημοσιότητα το YouGov.
Σύμφωνα με ανάλυση του Πολυδεύκη Παπαδόπουλου στην ιστοσελίδα της ΕΡΤ, οι σκληρές θέσεις που λαμβάνει η Φινλανδία έναντι της Ελλάδας στις διαπραγματεύσεις με την ευρωζώνη οφείλονται κατά πολύ στις εσωτερικές πολιτικές ισορροπίες που έχουν διαμορφωθεί στη χώρα αυτή μετά τις τελευταίες εκλογές του Απριλίου, αλλά και στα σημαντικά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ίδια, ιδιαίτερα την τελευταία τριετία. Η εν λόγω σκανδιναβική χώρα, των περίπου 5.5 εκατ. κατοίκων, παραδοσιακά επικρίνει την Ελλάδα αλλά και τις λοιπές νότιες χώρες της ευρωζώνης για το ότι αποτυγχάνουν να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις και να ελέγξουν χρέη και ελλείμματα. Και ως ένα σημείο δικαιούται να λέει κάτι τέτοιο, έχοντας η ίδια περάσει από μια φάση επώδυνων οικονομικών και κοινωνικών προσαρμογών στη δεκαετία του ’90, μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, της οποίας ήταν βασικός εμπορικός εταίρος. Η συνέχεια ήταν πολύ καλύτερη για τη Φινλανδία, η οποία μείωσε δραστικά τη διψήφια ανεργία της, έθεσε τις βάσεις για μια νέα οικονομία με ναυαρχίδα τη NOKIA, εναρμόνισε σε μεγάλο βαθμό τα δημοσιονομικά της δεδομένα με τα προβλεπόμενα από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ για την ΟΝΕ και δημιούργησε ένα εκπαιδευτικό σύστημα που αποτέλεσε πρότυπο ακόμη και για προηγμένες χώρες.
Ωστόσο, αυτό το «φινλανδικό θαύμα» τα τελευταία χρόνια άρχισε να χάνει στροφές. Εδώ και τρία χρόνια η οικονομία της βρίσκεται σε ύφεση, τον Απρίλιο του 2014 η NOKIA πουλήθηκε στη Μicrosoft, η οποία εν συνεχεία αποφάσισε τη δραστική της συρρίκνωση, ενώ η χώρα πλήττεται ιδιαίτερα από τις κυρώσεις που έχουν επιβάλλει μεταξύ τους ΕΕ και Ρωσία.
Η προηγούμενη κυβέρνηση συνασπισμού 6 κομμάτων υπό τον κεντροδεξιό Αλεξάντερ Στουπ είχε αποτύχει να συμφωνήσει σε μία σειρά από ζωτικής σημασίας θέματα, αφού δεν κατάφερε να προωθήσει σχέδια όπως μια σε μια μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και προνοιακού συστήματος. Επίσης, δεν προχώρησε με το σχεδιασμό της για τροποποίηση των προϋπολογισμών της αυτοδιοίκησης και περιορισμού ορισμένων δημοσίων δαπανών, λόγω ενδοκυβερνητικής διαμάχης που ξέσπασε με τους εταίρους της σοσιαλδημοκράτες και πράσινους.
Στη χώρα διεξήχθησαν κοινοβουλευτικές εκλογές τον περασμένο Απρίλιο, όπου την πρώτη θέση κέρδισε το Κόμμα του Κέντρου με 49 έδρες (στη 200 εδρών φιλανδική βουλή), υπό σημερινό πρωθυπουργός Γιούχα Σιπίλα. Πρόκειται για έναν 53χρονο εκατομμυριούχο, γκουρού της τεχνολογίας, χωρίς πολιτική παράδοση (εξελέγη πρώτη φορά βουλευτής στις προηγούμενες εκλογές του 2011), ο οποίος, όμως κατήλθε στην πολιτική κονίστρα έχοντας ως βασικό σύνθημα να γίνουν οικονομικές αλλαγές ώστε «η Φινλανδία να μη γίνει η επόμενη Ελλάδα»!
Όπως γράφει ο Πολυδεύκης Παπαδόπουλος, το «ελληνικό χαρτί» απέδωσε για τον Σιπίλα και το κόμμα του, ενώ παρεμφερή ήταν και τα συνθήματα του ευρωσκεπτικιστικού «Κόμματος των Φινλανδών» του Τίμο Σόινι, το οποίο κατέλαβε 38 έδρες. Να υπενθυμιστεί ότι το εν λόγω κόμμα κόμμα είχε αποχωρήσει από τον προηγούμενο κυβερνητικό συνασπισμό με αφορμή το ελληνικό πακέτο διάσωσης. Το κεντροδεξιό Κόμμα Εθνικής Συμμαχίας του Αλεξάντερ Στουμπ έπεσε στην τρίτη θέση με 37 έδρες και ο ίδιος από πρωθυπουργός έγινε υπουργός οικονομικών στην κυβέρνηση συνασπισμού που σχημάτισαν τελικά τα τρία προαναφερόμενα κόμματα. Η δε διαφοροποίηση ενός από τους τρεις εταίρους με αφορμή το ελληνικό ζήτημα θα μπορούσε να απειλήσει την επιβίωση αυτού του συνασπισμού.
Πέραν τούτων στο φινλανδικό κοινοβούλιο συμμετέχει το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα με 34 έδρες, η Πράσινη Λίγκα με 15 έδρες, η Αριστερή Συμμαχία 12 έδρες, το Κόμμα της Σουηδικής Κοινότητας της Φινλανδίας με 10 έδρες και οι Χριστιανοδημοκράτες με 5 έδρες.
Τέλος, για να γίνει καλύτερα κατανοητό το πνεύμα που κυριαρχεί στην εν λόγω, να σημειωθεί ότι και το Κυβερνητικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών της Φινλανδίας σε πρόσφατη έκθεσή του υπογράμμιζε, μεταξύ άλλων, ότι «δεν είμαστε η Ελλάδα, αλλά οδεύουμε προς το να γίνουμε, κάτι που είναι ιδιαίτερα ντροπιαστικό για μια σκανδιναβική χώρα…»
Πληροφορίες από ert.gr και In.gr