Ανάπτυξη μέσα από μεγάλα έργα ιδιωτών

Ξεπερνώντας τους σοβαρούς κινδύνους, η κυπριακή οικονομία βρίσκεται πλέον σε τροχιά σταθεροποίησης και ανάκαμψης. Ο στόχος για επάνοδο στην ανάπτυξη θα επιτευχθεί με την υλοποίηση πολιτικών και μεταρρυθμίσεων που θα επικεντρώνονται στην επιτάχυνση και ολοκλήρωση των διαρθρωτικών αλλαγών στην οικονομία και στο κράτος και θα οδηγούν στη θεμελίωση μιας σύγχρονης, παραγωγικής, ανταγωνιστικής οικονομίας. 

 

Είναι προφανές ότι για να δοθεί ώθηση στην οικονομία μας θα πρέπει να εξευρεθούν κεφάλαια. Συνεπώς το κράτος πρέπει να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην προσέλκυση επενδύσεων με τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών και προϋποθέσεων. Οι διεθνείς εταιρείες και επενδυτές, θέλουν αδειοδοτημένα, ώριμα και βιώσιμα έργα με ψηλή επικερδότητα, θέλουν φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον και διαφανείς και γρήγορες διαδικασίες. 

Ο ανταγωνισμός διεθνώς είναι έντονος και πρέπει επιτέλους να συνειδητοποιήσουμε πως δεν έχουμε την πολυτέλεια να απομακρύνουμε επενδυτές, ούτε να βάζουμε εμπόδια στην αναπτυξιακή προοπτική της χώρας. Επιβάλλεται να απαλλαγούμε από τις γραφειοκρατικές δυσλειτουργίες, τις καθυστερήσεις και τους επαχθείς όρους, υιοθετώντας ένα μοντέρνο και ευέλικτο ρυθμιστικό πλαίσιο που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των επενδυτών. 

Οι πρόνοιες της Δήλωσης Πολιτικής για τη δημιουργία δύο στρατηγικών χρήσεων στις μεγάλες ενιαίες αναπτύξεις (αντί μίας) και η πολύπλοκη, χρονοβόρα και δαπανηρή διαδικασία έγκρισης της ανάπτυξης, δημιουργεί ένα περιβάλλον που αποτελεί βασικό ανασταλτικό παράγοντα για την ανάληψη επενδυτικού ρίσκου από τον ιδιωτικό τομέα και ειδικότερα από τους ξένους επενδυτές. 

Η στρατηγική του κράτους θα πρέπει να εστιάζει λιγότερο στην κατανάλωση και περισσότερο στην παραγωγή και την εξωστρέφεια: σε νέες επενδύσεις, στην ανάπτυξη διεθνώς εμπορεύσιμων και ανταγωνιστικών αγαθών και υπηρεσιών, στην καινοτομία και στην αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Κύπρου.

Οι στρατηγικές μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση και η φορολογική μεταρρύθμιση που εξήγγειλε πρόσφατα, κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Το στοίχημα της μεταρρύθμισης του κράτους μπορεί να κερδηθεί εάν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς επιδείξουν ειλικρινή διάθεση για αλλαγή και εργαστούν με αποφασιστικότητα και υπευθυνότητα μακριά από κομματικές και μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

Αδιαμφισβήτητα μόνο με ανάπτυξη θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις κοινωνικές επιπτώσεις της ύφεσης των τελευταίων χρόνων και η ανάπτυξη θα προέλθει μέσα από την κινητοποίηση του ιδιωτικού τομέα, με πρωτοβουλίες είτε Κυπρίων επιχειρηματιών είτε ξένων επενδυτών, είτε μέσω της συνεργασίας των δύο. Αν απέδειξε κάτι η παρούσα συγκυρία, είναι ότι ο δημόσιος τομέας δεν είναι σε θέση να φέρει ανάπτυξη, δεν μπορεί να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Δεν είναι αυτός ο ρόλος του. Ο ρόλος του είναι να εξυπηρετεί τη χώρα και την κοινωνία και να συμβάλλει στη μείωση των εμποδίων που πλήττουν την επιχειρηματικότητα. 

Η αδειοδότηση και υλοποίηση των 25 μεγάλων αναπτυξιακών έργων που προωθούνται από τα μέλη του Συνδέσμου Μεγάλων Αναπτύξεων (συνολικής αξίας πέραν των 8 δισεκατομμυρίων ευρώ), θα πρέπει ν’ αποτελεί βασικότατο στοιχείο στην προσπάθεια αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης που πλήττει τον τόπο. Τα έργα αυτά μπορούν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών με άμεσες θετικές επιπτώσεις στην αναζωογόνηση της οικονομίας και την αγορά εργασίας. 

Γνωρίζουμε, όμως, πολύ καλά ότι κανένας επενδυτής δεν πρόκειται να διακινδυνεύσει την επένδυσή του σε μια χώρα όπου οι διαδικασίες προσκρούουν σε ένα πολύπλοκο και αδιαφανές πλαίσιο λειτουργίας. Ξεπερνώντας γρήγορα και αποτελεσματικά τα σοβαρά αυτά εμπόδια, η επανεκκίνηση της κυπριακής οικονομίας μπορεί να γίνει πραγματικότητα.  

Δειτε Επισης

Οι μειώσεις στα επιτόκια, ο μηχανισμός νομισματικής μετάδοσης και οι επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία
Προκλήσεις και ευκαιρίες στον τομέα ακινήτων: Ανάγκη για βιώσιμες λύσεις και συνεργασία
Γραφειοκρατία στην Κύπρο: Ένα εμπόδιο για τους πολίτες και τις επενδύσεις
Η αυστηρή προειδοποίηση του Elon Musk: Πράγματι η Αμερική οδεύει προς τη χρεοκοπία;
Ο μετασχηματιστικός ρόλος της ΤΝ στην κανονιστική συμμόρφωση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων
Παρωχημένα συστήματα και τεχνολογία αιχμής: Μπορεί το PropTech να φέρει επιτέλους την αγορά ακινήτων στο μέλλον;
Το ψηφιακό ευρώ: Ποια τα οφέλη του για εσάς;
Η άνοδος των βιώσιμων επενδύσεων: Οι προκλήσεις του ESG και των πράσινων ομολόγων για έναν επενδυτή
Καλό είναι κάποιοι να αρχίσουν να ξεχνάνε την ηλεκτροκίνηση
Έχει ο άνθρωπος νοημοσύνη να βάλει χαλινάρια στην AI πριν να είναι αργά;