Powered by

Πώς βλέπει ο ξένος τύπος τη μη πληρωμή της δόσης στο ΔΝΤ

Στην κορυφή της διεθνούς ειδησεογραφίας βρίσκονται οι τίτλοι για τη μη πληρωμή του ΔΝΤ, με τίτλους όπως «η Ελλάδα γίνεται η πρώτη ανεπτυγμένη χώρα που δεν πληρώνει το ΔΝΤ» και το βλέμμα στα τηλεφωνήματα με τις Βρυξέλλες -αλλά και την ΕΚΤ. Οι δε ξένοι ρεπόρτερ που έχουν κάνει «απόβαση» στην Αθήνα περιγράφουν αφ' ενός τη νέα συγκέντρωση στο Σύνταγμα για το «ναι», όπως την προηγούμενη ημέρα για το «όχι», και αφ' ετέρου μεταδίδουν πυρετωδώς τις εικόνες και το κλίμα από τις τράπεζες, τις οποίες βλέπουν σε «πολιορκία από συνταξιούχους».

«Στην Ελλάδα, ο χρόνος τελείωσε» γράφουν οι βρετανικοί Financial Times, καθώς «η Ευρωζώνη απορρίπτει την παράταση, το πρόγραμμα έληξε και το ΔΝΤ λέει πως η Αθήνα βρίσκεται σε αθέτηση πληρωμών». «Η πρόταση Τσίπρα ήταν η πιο πρόσφατη ανατροπή στο ανεξέλεγκτο αδιέξοδο με τους πιστωτές και αιφνιδίασε αρκετούς στις Βρυξέλλες -κάποιοι την απέρριψαν αμέσως, άλλοι υπέθεσαν πως ήταν απόπειρά του να ενισχυθεί στο εσωτερικό πριν το δημοψήφισμα» γράφει: «Νομίζετε πως το Eurogroup θα δώσει διετές πρόγραμμα σε μία κυβέρνηση που λέει στο λαό της να απορρίψει την συμφωνία;» ρωτά διπλωμάτης της ΕΕ που επικαλείται η εφημερίδα.  

«Την ίδια στιγμή, οι δανειστές ετοιμάζονται για μία πιθανώς καθοριστική συνεδρίαση της ΕΚΤ, καθώς υπάρχουν φόβοι πως η Φρανκφούρτη μπορεί να αυξήσει τα ενέχυρα που θα απαιτεί για την έκτακτη χρηματοδότηση» γράφει, λέγοντας πως «η ΕΚΤ πρόκειται να ανεβάσει την πίεση στις πολιορκημένες τράπεζες». Στα υπόλοιπα κείμενά τους, οι FT περιγράφουν πώς στο Σύνταγμα «οι υποστηρικτές του "όχι" προσπαθούν να αποφύγουν τις αναφορές στο ευρώ» ενώ στην Ουάσινγκτον πώς «οι Έλληνες ρίχνουν το ΔΝΤ σε αχαρτογράφητη περιοχή, γενόμενοι η πρώτη ανεπτυγμένη οικονομία που δεν πληρώνει δόση».

Ο βρετανικός Guardian γράφει πως «η αποτυχία της Ελλάδας να πληρώσει το ΔΝΤ είναι ιστορικό πλήγμα στην Ευρωζώνη»: «Η Ελλάδα εγκαταλείφθηκε μόνη της, χωρίς ρευστότητα και σχεδόν χρεοκοπημένη έπειτα από πακέτα διάσωσης πέντε χρόνων που στέγνωσαν και έγινε η πρώτη χώρα στην ΕΕ που δεν πληρώνει τους πιστωτές της».

Όσον αφορά τα τηλεφωνήματα της Τρίτης, η εφημερίδα γράφει ότι «το τρενάκι συνομιλιών που άνοιγαν και έκλειναν ήταν ο πάτος των πολλών χαμηλών σημείων στο σίριαλ της πενταετούς ευρωπαϊκής κρίσης χρέους». «Ο Τσίπρας μπλόκαρε επίμονα τη συμφωνία για το τρέχον πακέτο εδώ και πέντε μήνες [...] και από το Σαββατοκύριακο, οι ηγέτες της Ευρωζώνης προσπαθούσαν απεγνωσμένα να αποφύγουν την ευθύνη για την πρώτη έξοδο από το ευρώ λέγοντας πως η πόρτα των συνομιλιών είναι ανοικτή -ισχυρισμός που ο Τσίπρας έθεσε σε δοκιμασία την Τρίτη, [απόπειρα] όμως που φαίνεται ότι ήρθε πολύ αργά», καταλήγει.

«Η Αθήνα δεν αποπλήρωσε το ΔΝΤ γράφει στην κορυφή της» γράφει η γαλλική Monde, βλέποντας την «Ελλάδα να βυθίζεται λίγο ακόμη πιο βαθιά στην κρίση». «Ελλείψει φρέσκων κεφαλαίων, η Αθήνα έγινε η πρώτη ανεπτυγμένη χώρα που δεν πλήρωσε το ΔΝΤ ενώ το Ταμείο από την πλευρά του, με τη μη αποπληρωμή 1,6. δισ. ευρώ, υφίσταται την υψηλότερη αθέτηση πληρωμών από μέλος του» γράφει.

Στα υπόλιπα κείμενά της, η εφημερίδα εξετάζει τα (γνωστά) πιθανά σενάρια, γράφει πως το στρατόπεδο του «ναι» κινητοποίησε 20.000 άτομα, αναρωτιέται εάν μία στάση πληρωμών οδηγεί αυτόματα στο Grexit ενώ βλέπει το Βερολίνο να μένει στην σκληρή γραμμή απέναντι στην Αθήνα. 

«Η Ελλάδα επισήμως σε χρεοκοπία έναντι του ΔΝΤ» γράφει από την πλευρά της η Liberation ενώ γράφει ότι παραμένουν ανοικτά αρκετά σενάρια για την Ελλάδα και το ευρώ, σημειώνοντας πως «στα μάτια αρκετών από τους πιστωτές, ένα "όχι" στο δημοψήφισμα θα είναι "ναι" σε έξοδο από το ευρώ». Σε άρθρο με τίτλο «Ελλάδα, μόνη στα αριστερά», υποστηρίζει ότι «το ερώτημα δεν είναι μόνο εάν οι Έλληνες θα υποχωρήσουν στην τρόικα, αλλά επίσης αφορά και την στάση άλλων λαών απέναντι σε ένα νεοφιλελεύθερο μοντέλο που βρίσκεται μόνο στην Ευρώπη».

«Η Αθήνα δεν πλήρωσε» γράφει -με δωρική ευθύτητα- η γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung, που επίσης σημειώνει πως η Ελλάδα γίνεται «η πρώτη χώρα του βιομηχανικού κόσμου που δεν πληρώνει δόση στο ΔΝΤ».  Σε ξεχωριστό άρθρο του συνεκδότη της εφημερίδας, Χόγλκερ Στέλτσνερ, η κατάσταση προσεγγίζει μέσα από ευρύτερο πρίσμα: «Δύο νομισματικές ενώσεις, το ίδιο λάθος» γράφει, αναφερόμενος πρώτα στη γερμανική επανένωση (και την εισαγωγή του μάρκου στα πρώην ανατολικά κρατίδια) και στη συνέχεια στην Ευρωζώνη. 

«Και στις δύο περιπτώσεις, ο πολιτικός ενθουσιασμός έβαλε στην άκρη τις προειδοποιήσεις των οικονομολόγων και η πρωτοκαθεδρία της πολιτικής έφερε τετελεσμένα ενώ οι πολιτικοί ονειρεύονταν πως η οικονομία δεν είχε προβλήματα» γράφει ο Στέλτσνερ, ενώ δεν φείδεται ρητορικών εξάρσεων όταν φτάνει στην Αθήνα: «Ξεδιάντροπα η κυβέρνηση Τσίπρα ζητά να μετρατραπεί η νομισματική ένωση σε "ένωση μεταφορών" (χρημάτων από Βορρά σε Νότο), θρασύτατα ζητούν οι σοσιαλιστές στην Αθήνα να χρηματοδοτηθεί το κράτος, παρά το ισχύον Δίκαιο, με τύπωμα χρήματος από την ΕΚΤ». Για να καταλήξει: «Εάν υποχωρήσει η Μέρκελ, όπως υπάρχουν φόβοι, ιθα επικρατήσει η πολιτική και πάνω στο Δίκαιο: Σε τι κόσμο θα ζούμε εάν δεν ισχύουν πλέον οι νόμοι;».

Το Spiegel από την πλευρά του βάζει τον επίσης λιτό τίτλο «δεν πλήρωσαν», ενώ στη ζωντανή κάλυψη των εξελίξεων γράφει το πρωί της Τετάρτης ότι οι τράπεζες «πολιορκούνται από συνταξιούχους». Στο ξεχωριστό θέμα για τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα, το περιοδικό βάζει τίτλο «υπέρ της Ευρώπης, εναντίον του Τσίπρα» ενώ στο κεντρικό άρθρο ο τίτλος είναι «Η ώρα μηδέν της Ελλάδας». 

«Το ελληνικό κράτος χρεοκόπησε, το πρόγραμμα διάσωσης έληξε, όμως η κατάσταση δεν είναι τόσο αδιέξοδη όσο φαίνεται» γράφει ο αρθρογράφος Στέφαν Κάιζερ, βλέποντας «ευκαιρία για νέα αρχή».  «Τώρα έγινε: Η Ελλάδα χρεοκόπησε» γράφει, λέγοντας πως «αυτή είναι η κακή είδηση, η καλή είναι ότι δεν είναι όλα χαμένα». Συνοπτικά, το περιοδικό υποστηρίζει πως οι λίγες ημέρες μέχρι την επόμενη πληρωμή (πριν το τέλος Ιουλίου) πρέπει να αξιοποιηθούν για νέα συμφωνία χωρίς το βάρος των προηγούμενων διαπραγματεύσεων: «Η νέα συμφωνία πρέπει να είναι πραγματικός συμβιβασμός: Σωστά η Ευρωζώνη επιμένει σε μεταρρυθμίσεις σε διοικήση και σύστημα πρόνοιας, σωστά ζητά τακτοποίηση των δημοσιονομικών, αλλά για τους Έλληνες είναι απαραίτητο να υπάρξει μία προοπτική και για αυτό χρειάζεται να μειωθεί το βάρος του χρέους» γράφει.

ΠΗΓΗ: in.gr

Δειτε Επισης

Fitch: Επιβεβαίωσε το ελληνικό αξιόχρεο σε ΒΒΒ- με σταθερές προοπτικές-Οι βασικοί παράγοντες της αξιολόγησης
UBS: Πού βάζει τον πήχη για την ανάπτυξη στην Ελλάδα
Amazon: Ποιοι Έλληνες βρίσκονται πίσω από το mega deal της αμερικανικής εταιρείας στην Ελλάδα
Δυναμικά στον τομέα ΑΠΕ της Ελλάδας με επένδυση σε τρία νέα αιολικά πάρκα μεγάλης κλίμακας η Amazon
Στις αγορές με επανέκδοση δεκαετούς ομολόγου το ελληνικό δημόσιο-Στόχος η άντληση €250 εκ.
Πρόωρη αποπληρωμή δανείων και το 2025 προγραμματίζει η Ελλάδα-Ποιος ο στόχος
Κομισιόν: Η Ελλάδα μηδενίζει το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2024-2025
Mε βλέψεις στο εξωτερικό οι ελληνικές τράπεζες-Μειώνονται οι στόχοι των MREL
Πόσο κοστίζει τώρα ένα διαμέρισμα στις ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις-Στις φθηνότερες αγορές η Αθήνα
Θετικό σήμα από Κομισιόν για ελληνική οικονομία-Αβεβαιότητα από την επιβράδυνση της Ευρώπης