Powered by

Συναγερμός και στην Τράπεζας της Αγγλίας λόγω Ελλάδας

Η εμβάθυνση της ελληνικής κρίσης συνιστά ρίσκο για την οικονομική σταθερότητα της Βρετανίας, προειδοποιεί σε έκθεσή της η Τράπεζα της Αγγλίας.

Η εξαμηνιαία Έκθεση Οικονομικής Σταθερότητας της κεντρικής τράπεζας, που ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις χθεσινοβραδινές (Τρίτη, 30/6) εξελίξεις στην Ελλάδα, αναφέρει πως «ενώ οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την Ελλάδα άρχισαν να αποκρυσταλλώνονται τις τελευταίες ημέρες, η προοπτική έχει επιδεινωθεί».

«Η κατάσταση παραμένει ρευστή», συνεχίζει η Τράπεζα της Αγγλίας. «Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις και να είμαστε σε εγρήγορση για την πιθανότητα μια εμβάθυνση της ελληνικής κρίσης να χρειαστεί μία ευρύτερη επανεκτίμηση του ρίσκου στις χρηματαγορές», αναφέρεται.

Ενώ η έκθεση των βρετανικών τραπεζών στην Ελλάδα έχει περιοριστεί σημαντικά σε μόλις 1% της κεφαλαιακής τους βάσης, η κεντρική τράπεζα της χώρας επισημαίνει ότι ανησυχεί για πιθανές επιπτώσεις σε άλλες περιφερειακές οικονομίες της ευρωζώνης, όπου η έκθεση των βρετανικών χρηματοπιστωτικών οργανισμών είναι 60 φορές μεγαλύτερη.

Η έκθεση της ΤτΑ δόθηκε στη δημοσιότητα σχεδόν την ίδια ώρα με τη νέα προειδοποίηση του Υπουργού Οικονομικών της Βρετανίας Τζορτζ Όσμπορν αναφορικά με τις εξελίξεις στην Ελλάδα και στην ευρωζώνη, ο οποίος επανέλαβε ότι το Λονδίνο «ελπίζει για το καλύτερο, αλλά προετοιμάζεται για το χειρότερο».

Όπως είπε, η βρετανική κυβέρνηση «είναι έτοιμη να κάνει ότι είναι απαραίτητο για να προστατεύσει την οικονομική ασφάλεια της χώρας εν μέσω αυτής της αβεβαιότητας».


ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ελλάδα: Τι σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το 2025 και μετά
DBRS: Αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψη για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2024
Ελλάδα: Άντλησε από τις αγορές κοντά στα 9 δις ευρώ από την αρχή του έτους
Στοίχημα για την ελληνική οικονομία η πιστωτική επέκταση των τραπεζών
Στις αγορές με δεκαετές ομόλογο το ελληνικό δημόσιο-Στόχος η άντληση €250 εκατ.
Πώς θα κινηθεί η ελληνική οικονομία έως το 2028
Moody’s: Αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας-Επιβεβαίωσε το αξιόχρεο Ba1
Ελκυστικό το... story των ελληνικών τραπεζών-Οι θετικές προοπτικές για τον κλάδο
Από ευνοϊκότερο έδαφος ξεκινά το 2025 για την ελληνική οικονομία και τον προϋπολογισμό
DBRS Morningstar: Η βελτίωση των τραπεζών ενισχύει την αξιολόγηση της Ελλάδας