Powered by

Διάγγελμα για «Όχι» και κατά των Ευρωπαίων

Ιδιαίτερα επικριτικός με τους Ευρωπαίους εμφανίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας στο έκτακτο διάγγελμά του μετά την κατάθεση νέας πρότασης προς τους δανειστές, ενώ παράλληλα κάλεσε εκ νέου τους Έλληνες να πουν «Όχι» στο επικείμενο δημοψήφισμα.

Πιο ειδικά ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε: «Μετά την απόφασή μας για δημοψήφισμα έπεσαν στο τραπέζι καλύτερες προτάσεις για το χρέος και δεν τις αφήσαμε να πέσουν κάτω και καταθέσαμε τις δικές μας προτάσεις και συνεχ΄ζιεται το Eurogroup χθες και σήμερα (s.s. 30/6 kai 1/7)».

«Η ελληνική κυβέρνηση θα παραμείνει στο τραπέζι και τη Δευτέρα, γιατί δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε τη συζήτηση» συμπλήρωσε.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός είπε ακόμη: «Η δημοκρατική επιλογή είναι στον πυρήνα της ευρωπαϊκής ιστορίας, όπως συνέβη σε χώρες όπως στη Γαλλία και στην Ιρλανδία, με δημοψηφίσματα. Δυστυχώς στην περίπτωση της Ελλάδα είχαμε άλλα μέτρα και σταθμά, προσωπικά δεν καταλαβαίνω τη στάση της Ευρώπης».

«Η στάση συντηρητικών κύκλων οδήγησε σε ασφυξία τις τράπεζες της χώρας. Στην ελληνική κυβέρνηση δόθηκε ένα τελεσίγραφο, και η επιλογή μας ήταν να απευθυνθούμε στον λαό και αυτό κάνουμε» συμπλήρωσε.

Εξάλλου, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε: «Οι σειρήνες καλούν σε «Ναι» σε όλα, χωρίς διαπραγμάτευση. Από την άλλη πλευρά το «Όχι» δεν είναι μόνο ένα σύνθημα, αλλά την ξεκάθαρη επιλογή του λαού για το πώς θα ζήσει την επόμενη μέρα. Όχι δεν σημαίνει ρήξη με την Ευρώπη αλλά καλύτερες μέρες. Δεν θα εκτινάζε το χρέος και δεν θα συνεχίζει στο διηνεκείς μια κακή κατάσταση».

Την ίδια στιγμή ο κ. Τσίπρας είπε: «Θέλομε μια συμφωνία που θα τιμωρήσουν μια για πάντα τους θύλακες της διαπλοκής που τροφοδότησαν τόσα χρόνια το πολιτικό σύστημα. «Έχω πλήρη επίγνωση και δεσμεύομαι προσωπικά να κάνω ότι περνά από το χέρι μου για να ναι προσωρινές αυτές οι σημερινές, κακές συνθήκες».

Ακόμη δήλωσε: «Ενώπιον των Ευρωπαίων τόνισα ότι οι πολιτικές λιτότητας πρέπει να σταματήσουν και ότι η Ευρώπη πρέπει να πάψει να φέρεται αντιδημοκρατικά. Μερικούς μήνες μετά τις ευρωεκλογές ο λαός επέλεξε εμάς. Το εγχώριο πολιτικό σύστημα επιχείρησε να ρίξει τα βάρη σε εμάς, και σχεδιάζουν την πολιτική τους επαναφορά ενώ ήθελαν δοτό πρωθυπουργό».

Τόνισε παράλληλα ότι κάποιοι μιλούν κάποιοι για πραξικόπημα αλλά δεν είναι πραξικόπημα οι δημοκρατικές διαδικασίες. Καταληκτικά είπε ότι οι μισθοί και οι συντάξεις δεν χαθούν, οι καταθέσεις των πολιτών που δεν επέλεξαν να τις πάρουν στο εξωτερικό δεν θα χαθούν. Σας καλώ να ενισχύσετε τις προσπάθειες μας με ένα μεγάλο «Όχι». Είναι το χρέος μας απέναντι στην ιστορία να πούμε «Όχι».  

 

Δειτε Επισης

Ελλάδα: Τι σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το 2025 και μετά
DBRS: Αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψη για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2024
Ελλάδα: Άντλησε από τις αγορές κοντά στα 9 δις ευρώ από την αρχή του έτους
Στοίχημα για την ελληνική οικονομία η πιστωτική επέκταση των τραπεζών
Στις αγορές με δεκαετές ομόλογο το ελληνικό δημόσιο-Στόχος η άντληση €250 εκατ.
Πώς θα κινηθεί η ελληνική οικονομία έως το 2028
Moody’s: Αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας-Επιβεβαίωσε το αξιόχρεο Ba1
Ελκυστικό το... story των ελληνικών τραπεζών-Οι θετικές προοπτικές για τον κλάδο
Από ευνοϊκότερο έδαφος ξεκινά το 2025 για την ελληνική οικονομία και τον προϋπολογισμό
DBRS Morningstar: Η βελτίωση των τραπεζών ενισχύει την αξιολόγηση της Ελλάδας