Wilbur Ross: Εξαιρετική προοπτική της κυπριακής οικονομίας

Σε παρέμβασή του μέσα από βίντεο στα τέταρτα CIPA International Investment Awards ο αμερικάνος επενδυτής και ιδρυτής της WL Ross & Co LLC, Wilbur Ross, απευθύνεται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τους Υπουργούς, τους πρέσβεις, τους βουλευτές, τους επιχειρηματίες και τους επενδυτές. Αναφέρει ότι οι διεθνείς επενδύσεις είναι και θα συνεχίσουν να είναι πολύ σημαντικές για την κυπριακή οικονομία. «Η εταιρεία μου και άλλοι οργανισμοί έχουν επενδύσει στο τραπεζικό τομέα της Κύπρου, διότι πιστεύουμε στη μακροπρόθεσμη οικονομική προοπτική της χώρας», υπογραμμίζει.

Για να πετύχει η Κύπρος πρέπει να πετύχουν οι τράπεζες και αντίστροφα, αναφέρει. «Πιστεύουμε ότι θα επιτύχουν και τα δύο, μιας και η Κύπρος έχει αναλογικά τον πιο μορφωμένο λαό της Ευρώπης. Αυτό σε συνδυασμό με τις φορολογικές ευκολίες που προσφέρει θα ωθήσει περισσότερο την ανάπτυξη του τομέα των υπηρεσιών».

Τουρισμός
Όσο αφορά τον τουρισμό, σχολιάζει ότι πρόκειται να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο λόγω της στρατηγικής θέσης, του κλίματος, των τουριστικών υποδομών και την ιστορικότητα του νησιού. Πιο συγκεκριμένα υπογραμμίζει ότι σε αυτό θα βοηθήσουν οι μειώσεις των αεροπορικών ναύλων και η δημιουργία του καζίνο. «Η τουριστική βιομηχανία αναπτύσσει μια στρατηγική για να αυξήσει τα έσοδα του και εμείς υποστηρίζουμε αυτή την προσπάθεια».

Ιδιωτικοποιήσεις & φυσικό αέριο
Αναφερόμενος στις ιδιωτικοποιήσεις ΑΗΚ και Cyta, υπογραμμίζει ότι μια τέτοια εξέλιξη θα καταστήσει την κυπριακή οικονομία πιο ανταγωνιστική διεθνώς. Παράλληλα, σχολιάζει τις πρόσφατες δηλώσεις της Noble για τα επαρκή αποθέματα φυσικού αερίου: «η εξόρυξη του αερίου θα μεταμορφώσει πλήρως την κυπριακή οικονομία».

Δάνεια
Η κυβέρνηση, όπως σχολιάζει, στηρίζει την οικονομική ανάκαμψη και το ΔΝΤ προβλέπει περαιτέρω ανάπτυξη μέσα στο 2015 και πιο ταχύ ανάπτυξη μέσα στο 2016. «Οι τράπεζες, βέβαια, εξακολουθούν να δυσκολεύονται στον τομέα της δανειοδότησης, όσο τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια δεν μειώνονται». Οι νομοθετικές αλλαγές που γίνονται στο νησί θα ρυθμίσουν καλύτερα το σύστημα για να λυθούν τέτοιου είδους προβλήματα και ταυτόχρονα να αποφευχθεί κάτι παρόμοιο στο μέλλον. «Δεν θα γίνουν μαζικές κατασχέσεις περιουσιών έναντι των δανειοληπτών που προσπαθούν να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους». Βέβαια, αναφερόμενος στις μεγάλες επιχειρήσεις που αρνούνται να διευθετήσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις, κάλεσε τη δικαστική εξουσία να πάρει τα κατάλληλα μέτρα.

Στο τέλος της ομιλίας του συνοψίζει, υπογραμμίζοντας ότι η προοπτική της κυπριακής οικονομίας, αλλά και του τραπεζικού συστήματος είναι εξαιρετική. «Οι Κύπριοι έχουν αντιμετωπίσει όλες τις προκλήσεις που βρέθηκαν στο δρόμο τους», καταλήγει.

Δειτε Επισης

Κώστας Κουμής: Η θετική πορεία την τελευταία διετία και το μεγάλο στοίχημα για τον τουρισμό
Προχωρά με εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε κτίριά της η ΑΗΚ-Ο διαγωνισμός και η εκτιμώμενη αξία
Πολυκατοικίες, μονοκατοικίες και μεικτές αναπτύξεις-Στο ζενίθ η αδειοδότηση οικιστικών έργων
Σε ποιες εταιρείες έδωσε πέραν του ενός εκατ. για αγορά υπηρεσιών το κράτος-Οι μεγαλύτερες δαπάνες
Κερδοφορία για Mall of Cyprus και Mall of Engomi
Επιδοτήσεις €10 εκατ. σε επαγγελματίες παραγωγούς και στον αγροτικό κόσμο ορεινών περιοχών
Ξένοι και Κύπριοι επενδυτές για το λιμάνι της Λάρνακας-Το Κατάρ και η παρότρυνση Αλέξη Βαφεάδη
Νέα διεθνής διάκριση για τον Καθηγητή του ΤΕΠΑΚ Δρ. Σωτήρη Καλογήρου από το ScholarGPS
Τράπεζα Κύπρου: Πουλά χαρτοφυλάκιο ΜΕΔ και σχετικών εξασφαλίσεων στην Cerberus Capital Management L.P
Επενδυτικό ενδιαφέρον για εξαγορά του «Ρόδον» στον Αγρό-Αξιολογείται από το Δ.Σ. της «Πρόοδος»