Αγκαστινιώτης: Η Κύπρος έχει προχωρήσει

Αισιόδοξος για το μέλλον της κυπριακής οικονομίας εμφανίστηκε ο Πρόεδρος του CIPA, Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης, κατά τον χαιρετισμό του στα 4α CIPA International Investment Awards. Ο κ. Αγκαστινιώτης αναφέρθηκε στα σημαντικά έργα ανάπτυξης που έχουν ήδη εξαγγελθεί καθώς επίσης και στο γεγονός ότι η οικονομία έχει επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης ως αποτέλεσμα των μέτρων που λήφθηκαν.

Στον χαιρετισμό του ο κ. Αγκαστινιώτης σημειώνει πως είναι περήφανος που ο CIPA φιλοξενεί τα 4α International Investment Awards, μια πρωτοβουλία που έχει σκοπό την επιβράβευση των επενδύσεων, της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας. Ο κ. Αγκαστινιώτης επεσήμανε ότι το 2015 βρίσκει την Κύπρο πίσω σε τροχιά ανάπτυξης έχοντας μπει σε μια νέα φάση με ένα διαφοροποιημένο οικονομικό μοντέλο που έχει πιο στέρεες βάσεις.
Τα βραβεία αυτά αποτελούν φόρο τιμής στις εταιρίες που έχουν προσθέσει αξία στην οικονομία του τόπου δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας.

Ο κ. Αγκαστινιώτης συνεχάρη τους βραβευθέντες αλλά και τον καθένα που ασχολήθηκε στην προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων στην Κύπρο συμπληρώνοντας πως «Τα βραβεία αυτά αποτελούν φόρο τιμής στις εταιρίες που έχουν προσθέσει αξία στην οικονομία του τόπου δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας».
Στη συνέχεια ο κ. Αγκαστινιώτης αναφέρθηκε σε απτά παραδείγματα που καταδεικνύουν πως οι προσπάθειες των τελευταίων χρόνων έχουν φέρει αποτελέσματα.

• Ο τομέας των επαγγελματικών υπηρεσιών παρέμεινε σε σταθερός.
• Ο τουρισμός έχει καταφέρει να προσελκύσει σημαντικές επενδύσεις σε όλη την Κύπρο, κυρίως στην ξενοδοχειακή βιομηχανία. Αυτό αναμένεται να συμβάλει στη συνολική επίδοση του τομέα μακροπρόθεσμα.
• Στον τομέα των ακινήτων έχουν εξασφαλισθεί επενδύσεις αξίας άνω των € 2 δισ., σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Εσωτερικών.
• Δύο από τις κύριες τράπεζες μας έχουν επανακεφαλαιοποιηθεί, κυρίως με ξένα κεφάλαια από διεθνώς γνωστούς επενδυτές, όπως το The Wilbur Ross Fund, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, την  συμβουλευτική επενδυτική εταιρία - με έδρα στη Νέα Υόρκη - Third Point LLC και την War Gaming. «Συνολικά πάνω από 1 δισ. ευρώ έχει εγχυθεί στις δύο αυτές τράπεζες που τους επέτρεψε να περάσουν με επιτυχία το πρόσφατο τεστ αντοχής και να σχεδιάσουν έτσι  ένα καλύτερο μέλλον και να βοηθήσουν τη χώρα να καταργήσει όλους τους ελέγχους κεφαλαίων», συμπλήρωσε ο κ. Αγκαστινιώτης.
Επιπλέον αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα αναπτυξιακά έργα που έχουν εξαγγελθεί:
• Τη μαρίνα στην Αγία Νάπα θα χρηματοδοτηθεί μέσω ξένων επενδύσεων.
• Ένα μεγάλο έργο που αφορά στον τουρισμό υγείας ανακοινώθηκε από την Buena Vista Hospitality Group.
• Τουλάχιστον δύο νέα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που θα χρηματοδοτηθούν από το NER 300.
• Το ολοκληρωμένο Casino Resort, το Επιστημονικό Τεχνολογικό Πάρκο και τις ιδιωτικοποιήσεις τα οποία αναμένεται να προσελκύσουν σημαντικές ξένες επενδύσεις άμεσα.
•Ενώ στον τομέα της ενέργειας τέσσερα χρόνια μετά την αρχική γεώτρηση στο οικόπεδο 12 στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα της εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου.

Τέλος ο Πρόεδρος του CIPA αναφέρθηκε στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού με την επανέναρξη των συνομιλιών χαρακτηρίζοντας μία ενδεχόμενη λύση ως τη μεγαλύτερη επένδυση που θα μπορούσε να επιτύχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για όλους τους Κύπριους.
Καταλήγοντας, ο κ. Αγκαστινιώτης, εκ μέρους του CIPA και του διοργανωτή της τελετής απονομής των βραβείων, IMH, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, που έθεσε υπό την αιγίδα του την τελετή απονομής των βραβείων αλλά και για την φιλοξενία ακόμη μία φορά στο προεδρικό μέγαρο.

Δειτε Επισης

Κώστας Κουμής: Η θετική πορεία την τελευταία διετία και το μεγάλο στοίχημα για τον τουρισμό
Προχωρά με εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε κτίριά της η ΑΗΚ-Ο διαγωνισμός και η εκτιμώμενη αξία
Πολυκατοικίες, μονοκατοικίες και μεικτές αναπτύξεις-Στο ζενίθ η αδειοδότηση οικιστικών έργων
Σε ποιες εταιρείες έδωσε πέραν του ενός εκατ. για αγορά υπηρεσιών το κράτος-Οι μεγαλύτερες δαπάνες
Κερδοφορία για Mall of Cyprus και Mall of Engomi
Επιδοτήσεις €10 εκατ. σε επαγγελματίες παραγωγούς και στον αγροτικό κόσμο ορεινών περιοχών
Ξένοι και Κύπριοι επενδυτές για το λιμάνι της Λάρνακας-Το Κατάρ και η παρότρυνση Αλέξη Βαφεάδη
Νέα διεθνής διάκριση για τον Καθηγητή του ΤΕΠΑΚ Δρ. Σωτήρη Καλογήρου από το ScholarGPS
Τράπεζα Κύπρου: Πουλά χαρτοφυλάκιο ΜΕΔ και σχετικών εξασφαλίσεων στην Cerberus Capital Management L.P
Επενδυτικό ενδιαφέρον για εξαγορά του «Ρόδον» στον Αγρό-Αξιολογείται από το Δ.Σ. της «Πρόοδος»