Καπνικά: Ποιος θα πληρώσει τα χαμένα έσοδα;

Με ανοικτή επιστολή η εταιρεία Cassandra Trading παραθέτει τη δική της θέση επί του καυτού ζητήματος φορολόγησης των καπνικών προϊόντων αλλά και της πάταξης του παράνομου εμπορίου.

Ακολουθεί αυτούσια η τοποθέτηση της Cassandra Trading: "Διαβάσαμε πρόσφατα άρθρο το οποίο περιέγραφε τις θέσεις της εταιρείας Cosmos Tobacco Trading σε σχέση με την αγορά καπνικών και την ανάγκη μείωσης της φορολογίας.  Αρχικά θέλουμε να τονίσουμε ότι αυτές δεν αποτελούν θέσεις όλων των εταιρειών εισαγωγής καπνικών. Παράλληλα θεωρούμε ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Η εταιρεία μας έχει διαφορετικές απόψεις, ως πιο κάτω.

Συμφωνούμε ότι το πρόβλημα του λαθρεμπορίου είναι υπαρκτό και σίγουρα χρειάζεται η άμεση και δυναμική αντιμετώπισή του.  Όμως διαφωνούμε με τη θέση της Cosmos η οποία προβάλλει ως μοναδικό μέτρο αντιμετώπισης του τη μείωση της φορολογίας.  Είναι απολύτως βέβαιο ότι η όποια μείωση φορολογίας θα έχει καταστροφικές συνέπειες στα έσοδα του κράτους με κίνδυνο:

α) το κράτος να αναγκασθεί να επιβάλει νέα, ίσως και πολύ χειρότερη φορολογία στα καπνικά ώστε να καλύψει τα χαμένα έσοδα.  Εξέλιξη που θα καταστρέψει εντελώς την αγορά καπνικών.

β) το κράτος να αναγκασθεί να καλύψει τα χαμένα έσοδα με φορολογίες που θα επιβαρύνουν ολόκληρο το πληθυσμό, καπνιστές και μη.

Η εταιρεία Cosmos επικαλείται στοιχεία του τελωνείου για να τονίσει ότι η μείωση στους όγκους από το 2012 είναι στα τσιγάρα περίπου 310 εκ. τεμάχια και στα στριφτά 175 χιλ. κιλά. Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι η αλλαγή στη φορολογία του καπνού το 2012 ήταν γνωστή για τουλάχιστον 6 μήνες. Αυτό οδήγησε σε αύξηση αποθεμάτων και υπερ-εκτελωνίσεις για καθαρά κερδοσκοπικούς σκοπούς κάτι που επιβεβαιώνεται κοιτάζοντας τις μηνιαίες εκτελωνίσεις του 2012 και 2013. Άρα τα στοιχεία αυτά περιέχουν μεγάλη στρέβλωση.  Επικαλούμενη τα ίδια στοιχεία η εταιρεία Cosmos αναφέρει ότι το κράτος έχασε τα τελευταία χρόνια περίπου €27 εκ. από δασμούς.  Δεν  αναφέρει όμως ότι αυτή η απώλεια προέρχεται αποκλειστικά από τα τσιγάρα, κατηγορία που δίνει το 90% των συνολικών εσόδων από καπνικά.  

Η εταιρεία Cosmos εισηγείται την επαναφορά της φορολογίας στα προηγούμενα επίπεδα. Αλήθεια, σε ποια προηγούμενα επίπεδα αναφέρεται η εταιρεία;  Στα επίπεδα προ της 6ης Δεκ. 2012 ή στα επίπεδα προ της 10ης Δεκ. 2010;  Γιατί η εταιρεία Cosmos συνειδητά ξεχνά ότι οι αλλαγές στη φορολογία δεν επήλθαν το 2012 αλλά άρχισαν το 2010, όπου τότε δημιουργήθηκαν τεράστιες διαφορές στις τιμές των τσιγάρων έναντι των στριφτών με αποτέλεσμα να χαθούν τεράστιοι όγκοι τσιγάρων και να μετακινηθούν καπνιστές προς τα στριφτά.  Κάτι βέβαια που προσκρούει σε οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της ΕΕ που τονίζουν την ανάγκη ισότιμης φορολόγησης καπνικών προϊόντων, οδηγίες βάσει των οποίων η φορολογία στριφτών θα έπρεπε να είναι στα €243 ανά κιλό και όχι €150 που είναι σήμερα.

Και αφού η έγνοια της εταιρείας Cosmos είναι τα κρατικά έσοδα γιατί δεν μας λένε τι πραγματικά θα συμβεί επαναφέροντας τη φορολογία στα προηγούμενα επίπεδα;  Τα μεγέθη αγοράς, σε όγκο, μέχρι 31/12/2014 ήταν ως εξής.  Τσιγάρα στα 1,4 δις τεμάχια περίπου και καπνός στα 170 χιλιάδες κιλά.  Αυτά τα μεγέθη δίνουν έσοδα τουλάχιστον €170 εκ. από τα τσιγάρα και €25 εκ. από τα στριφτά.

Αν η φορολογία επανέλθει στους προ 10/12/2010 συντελεστές, τότε η απώλεια εσόδων θα φτάσει τα €70 εκ.(€51 εκ. από τα τσιγάρα και €19 εκ. από τα στριφτά).  Αν η φορολογία επανέλθει στους προ 6/12/2012 συντελεστές, τότε η απώλεια θα φτάσει τα €31 εκ.(€16 εκ. από τα τσιγάρα και €15 εκ. από τα στριφτά).  

Και στις δυο περιπτώσεις οι όγκοι που θα χρειάζονται απλά και μόνο για να ισοσκελιστούν τα σημερινά έσοδα είναι περισσότεροι από τους χαμένους όγκους που επικαλείται η εταιρεία Cosmos.

Νομίζω ότι όλοι μας πρέπει να είμαστε λίγο πιο προσεχτικοί στις εισηγήσεις μας.  Η εποχή δεν προσφέρεται για πειραματισμούς στην οικονομία".

 

Δειτε Επισης

Κώστας Κουμής: Η θετική πορεία την τελευταία διετία και το μεγάλο στοίχημα για τον τουρισμό
Προχωρά με εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε κτίριά της η ΑΗΚ-Ο διαγωνισμός και η εκτιμώμενη αξία
Πολυκατοικίες, μονοκατοικίες και μεικτές αναπτύξεις-Στο ζενίθ η αδειοδότηση οικιστικών έργων
Σε ποιες εταιρείες έδωσε πέραν του ενός εκατ. για αγορά υπηρεσιών το κράτος-Οι μεγαλύτερες δαπάνες
Κερδοφορία για Mall of Cyprus και Mall of Engomi
Επιδοτήσεις €10 εκατ. σε επαγγελματίες παραγωγούς και στον αγροτικό κόσμο ορεινών περιοχών
Στη Διεθνή Έκθεση Προϊόντων Γεωγραφικών Ενδείξεων στην Κίνα η Κύπρος-Βραβεύτηκαν κουμανδαρία και χαλλούμι
Ξένοι και Κύπριοι επενδυτές για το λιμάνι της Λάρνακας-Το Κατάρ και η παρότρυνση Αλέξη Βαφεάδη
Τράπεζα Κύπρου: Πουλά χαρτοφυλάκιο ΜΕΔ και σχετικών εξασφαλίσεων στην Cerberus Capital Management L.P
Επενδυτικό ενδιαφέρον για εξαγορά του «Ρόδον» στον Αγρό-Αξιολογείται από το Δ.Σ. της «Πρόοδος»