Powered by

Εναλλακτικές προτάσεις θα καταθέσει ο Τσίπρας

Στην απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γαβριήλ Σακελλαρίδη ότι η  παράταση της δανειακής σύμβασης από μόνη της δεν δίνει λύση στο χρηματοδοτικό κενό, κρύβεται και ο λόγος που η ελληνική κυβέρνηση απέρριψε την πρόταση των πιστωτών για επέκταση του προγράμματος έως το 2016.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα επιθυμούσε να υπάρξει παράλληλο ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την Ελλάδα έως το Μάρτιο 2016, οπότε λήγει το δικό του πρόγραμμα, χωρίς ωστόσο αυτή τη στιγμή να είναι αποσαφηνισμένο εάν υπό τις παρούσες συνθήκες μπορεί να εκταμιεύσει δόση προς την Ελλάδα, δεδομένου ότι η χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος σε βάθος 12μηνου δεν είναι διασφαλισμένη και το ελληνικό δημόσιο χρέος δεν θεωρείται  βιώσιμο.

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχουν ήδη καταρτίσει για την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών σχετική έκθεση με τις συνολικές χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για το προσεχές 9μηνο έως το Μάρτιο 2016.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σχετική έκθεση υπολογίζει στα 15 δισ. ευρώ έως τα μέσα του 2016 το χρηματοδοτικό κενό, λαμβάνοντας ως δεδομένο πως θα υπάρξει χαλάρωση του σχετικού δημοσιονομικού στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα σε περίπου 1% του ΑΕΠ το 2015 και 2% του ΑΕΠ το 2016.

Ωστόσο, η εκτίμηση αυτή αφορά στις πρόσθετες καθαρές χρηματοδοτικές ανάγκες που θα προέκυπταν κατόπιν της εκταμίευσης της εκκρεμούσας δόσης των 7,2 δισ. ευρώ. Δεδομένου ότι το ΔΝΤ εμφανίζεται απρόθυμο να εκταμιεύσει τη δόση των 3,5 δισ. ευρώ που του αντιστοιχεί, πλέον η ευρωζώνη εξετάζει να αλλάξει τη χρήση των 10,9 δισ. ευρώ που διακρατά ο EFSF για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, ώστε να καλυφθούν με αυτά ανάγκες του ελληνικού προϋπολογισμού.

Έτσι, στις διαθέσιμες χρηματοδοτικές πηγές περιλαμβάνονται τα έσοδα από το πρόγραμμα SMPs 1,9 δισ. ευρώ για το 2014 και 1,5 δισ. ευρώ για το 2015, η δόση των 1,8 δισ. ευρώ που εκκρεμεί από τον EFSF, τα 10,9 δισ. ευρώ του EFSF για τις ελληνικές τράπεζες, αλλά και ένα ποσό της τάξης των 3 δισ. ευρώ που θα μπορούσε να προέλθει από αυξημένες εκδόσεις εντόκων γραμματίων (που θα αγόραζαν οι ελληνικές τράπεζες). Συνολικά λοιπόν δημιουργείται ένα «πακέτο» 19,1 δισ. ευρώ.

Η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει να εμπλακεί σε μια νέα παράταση του προγράμματος που θα επεκτείνει την τρέχουσα πέμπτη αξιολόγηση έως το Μάρτιο 2016 θέτοντας διαρκώς προαπαιτούμενα και ορόσημα, αλλά επιδιώκει μια «τελική λύση» που θα εξασφαλίζει μεσοπρόθεσμα πως το πρόγραμμα θα είναι επαρκώς χρηματοδοτημένο  και ότι το χρέος θα εισέλθει σε βιώσιμη τροχιά. Και οι δύο αυτές προϋποθέσεις αποτελούν για τη κυβέρνηση απαραίτητες συνθήκες για να βγει εκ νέου η Ελλάδα στις αγορές το συντομότερο δυνατόν.

Στην προσπάθεια αυτή άλλωστε θα συνέβαλε καθοριστικά και η συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, το οποίο υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να προσφέρει έμμεση χρηματοδότηση έως και 9 δισ. ευρώ για την κάλυψη των δανειακών υποχρεώσεων του δημοσίου τομέα. Αυτό θα μπορούσε πάντως να συμβεί μόνον εάν γινόταν αποδεκτή η ελληνική πρόταση για μετακύλιση (μέσω χρημάτων του ESM )των χρόνων ωρίμανσης των ελληνικών κυβερνητικών ομολόγων που αυτή την στιγμή έχει στην κατοχή του το Ευρωσύστημα (ονομαστικής αξίας 27 δισ. ευρώ).

Δεδομένου ότι οι πιστωτές θέλουν να συνδυάσουν τις εκταμιεύσεις δόσεων προς την Ελλάδα με την εφαρμογή προαπαιτούμενων και επιμένουν σε παράταση του προγράμματος έως το Μάρτιο 2016 η κατάσταση έχει οδηγηθεί σε τέλμα, απλά διότι Ελλάδα και ευρωζώνη υποστηρίζουν δύο εκ διαμέτρου αντίθετες λύσεις.

Τσίπρας: Δυνατή η συμφωνία, αλλά όχι εις βάρος συντάξεων και επιδομάτων

Σε συνέντευξή του στην Corriere della Sera, ο έλληνας πρωθυπουργός εμφανίζεται αισιόδοξος ότι μία συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί, αλλά τονίζει ότι αυτό δεν θα γίνει εις βάρος συντάξεων και επιδομάτων.

Η ιταλική εφημερίδα έχει δώσει στη συνέντευξη τον τίτλο «Τσίπρας, αυτοί είναι οι όροι μας» -η λέξη όροι δεν αναφέρεται από τον έλληνα πρωθυπουργό και δεν εμφανίζεται πουθενά αλλού στο κείμενο.

Ο κ. Τσίπρας λέει ότι βλέπουμε τώρα τις επιπτώσεις της ακολουθούμενης πολιτικής στην Ευρώπη και τονίζει ότι θα πρέπει αυτή να αλλάξει για να σωθεί η Ελλάδα και η Ευρώπη. «Εάν η Ευρώπη δεν μπορεί να διαχειριστεί μία τόσο μικρή χώρα (σ.σ. όπως η Ελλάδα), τότε τι θα κάνει με την Ισπανία και την Ιταλία; Έχουμε υποφέρει περισσότερο απ όλους» λέει ο έλληνας πρωθυπουργός.

Αναφέρεται, επίσης, στη συνάντηση που θα έχει με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ, στην οποία, εκτιμά πως θα γίνει απολογισμός της προόδου που έχει επιτευχθεί έως τώρα.

«Θα θέσουμε ένα σαφές χρονοδιάγραμμα» για τη συμφωνία, λέει ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας: «Θέλουμε να βάλουμε οριστικό τέλος σε αυτή τη φρικιαστική συζήτηση για το Grexit που αντικατοπτρίζει εδώ και χρόνια το πρόβλημα της οικονομικής σταθερότητας στην Ευρώπη».

«Υπάρχουν τεχνικές λύσεις που μπορούν να αποτρέψούν ένα τρίτο πρόγραμμα βοήθειας και την ίδια στιγμή να παρέχουν ένα βιώσιμο μεσοπρόθεσμο όσον αφορά την αποπληρωμή του χρέους, προκειμένου να φέρουν την Ελλάδα πίσω στις αγορές πιο γρήγορα από ό, τι μπορείτε να φανταστείτε» τόνισε ο έλληνας πρωθυπουργός.

Επισημαίνει πως η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει μία πλήρη πρόταση, περιλαμβανομένων και μέτρων που έχουν συμφωνηθεί στις διαπραγματεύσεις των τεχνικών κλιμακίων του Brussels Group.

Ο κ. Τσίπρας σημειώνει πως «το Grexit θα ήταν η αρχή του τέλους για την Ευρωζώνη». Δηλώνει ότι «το πρόβλημα είναι ότι κάποιοι είναι απρόθυμοι να αναγνωρίσουν ότι οι μεταρρυθμίσεις των τελευταίων πέντε χρόνων στην Ελλάδα έχουν αποτύχει, διότι αυτό θα κόστιζε. Η Ευρώπη και οι θεσμοί πρέπει να αναγνωρίσουν ότι η λιτότητα έχει αποτύχει. Δεν είναι μια εύκολη απόφαση, αλλά πρέπει να σκεφτούμε το οικονομικό κόστος μιας διαρκούς κρίσης ή, ακόμα χειρότερα, το ιστορικό κόστος μιας αποτυχίας».

«Μετά από πέντε χρόνια λιτότητας είναι αδιανόητο να είμαστε υποχρεωμένοι να καταργήσουμε τις χαμηλότερες συντάξεις και τις επιδοτήσεις που πλήττουν τους φτωχότερους πολίτες. [...] Να καταργήσουμε την επιδότηση για τη θέρμανση, ενώ άνθρωποι πεθαίνουν από το κρύο» είπε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι αυτές είναι προτάσεις που η κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχθεί, γιατί θα αποτελεί πλήγμα για την Ευρώπη της δημοκρατίας και της κοινωνικής αλληλεγγύης «στην οποία κάποιοι από εμάς εξακολουθούν να πιστεύουν με πάθος» -όπως είπε.

«Δεν θέλουμε να τρομοκρατήσουμε ή να εκβιάσουμε. Ξέρουμε ότι και άλλοι έχουν προβλήματα να επιλύσουν και την ίδια στιγμή δείχνουν αλληλεγγύη» δήλωσε. «Ας είμαι ξεκάθαρος. Η Ελλάδα παίρνει δάνεια. Κανείς δεν της χαρίζει χρήματα. Σύμφωνα με το γερμανικό Κοινοβούλιο, η Γερμανία έχει κερδίσει 360 εκατομμύρια ευρώ από δάνεια που έχουν δοθεί σε εμάς» πρόσθεσε.

«Εάν η Ελλάδα χρεοκοπήσει, γρήγορα θα βρεθεί ο επόμενος. Εάν αποτύχει η διαπραγμάτευση, το κόστος για τους ευρωπαίους φορολογούμενους θα είναι τεράστιο. Γι' αυτό είμαστε πεπεισμένοι ότι με αυτό ενδεχόμενο δεν συμφωνεί κανένας» τονίζει και λέει ότι εάν επιτύχει η διαπραγμάτευση, τότε θα ωφεληθούν και άλλες χώρες από τη λιγότερη λιτότητα.

Παράλληλα, ξεκαθαρίζει ότι δεν προβλέπει ούτε επιδιώκει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών και καταλήγει σημειώνοντας «δεν θα απογοητεύσουμε τους Έλληνες».

ΠΗΓΗ: in.gr

Δειτε Επισης

Ελλάδα: Τι σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το 2025 και μετά
DBRS: Αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψη για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2024
Ελλάδα: Άντλησε από τις αγορές κοντά στα 9 δις ευρώ από την αρχή του έτους
Στοίχημα για την ελληνική οικονομία η πιστωτική επέκταση των τραπεζών
Στις αγορές με δεκαετές ομόλογο το ελληνικό δημόσιο-Στόχος η άντληση €250 εκατ.
Πώς θα κινηθεί η ελληνική οικονομία έως το 2028
Moody’s: Αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας-Επιβεβαίωσε το αξιόχρεο Ba1
Ελκυστικό το... story των ελληνικών τραπεζών-Οι θετικές προοπτικές για τον κλάδο
Από ευνοϊκότερο έδαφος ξεκινά το 2025 για την ελληνική οικονομία και τον προϋπολογισμό
DBRS: Αναβάθμισε σε θετικές από σταθερές τις προοπτικές για τις καταθέσεις Eurobank και Εθνικής