Η Κύπρος οδεύει για internet επόμενης γενιάς

Την αύξηση των ταχυτήτων διαδικτύου στην Κύπρο προωθεί το Γραφείο Επιτρόπου Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών επικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΓΕΡΗΕΤ).

Πέραν της προφανούς ανάγκης για αύξηση των ταχυτήτων του διαδικτύου η Κύπρος είναι αναγκασμένη να προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση στο πλαίσιο της «Ψηφιακής Ατζέντας». Το συγκεκριμένο θέμα αποτελεί έναν από τους επτά πυλώνες της στρατηγικής που αναπτύσσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για το 2020.

Οι στόχοι που είχαν τεθεί στο πλαίσιο της «Ψηφιακής Ατζέντας» υπαγόρευαν ότι όλα τα σπίτια και οι επιχειρήσεις θα είχαν πρόσβαση σε ευρυζωνικές υπηρεσίες ταχύτητας τουλάχιστον 2Mbps μέχρι το 2013, ενώ για το ίδιο έτος το 70% των επιχειρήσεων θα έπρεπε να έχει πρόσβαση σε ταχύτητες τουλάχιστον 20Mbps.

Για το 2020 οι ελάχιστες ταχύτητες για τα σπίτια και τις επιχειρήσεις θα πρέπει να φθάνουν τουλάχιστον τα 30Mbps ενώ το 50% των σπιτιών και επιχειρήσεων θα πρέπει να έχει πρόσβαση σε ταχύτητες τουλάχιστον 100Mbps.

Το «Fiber to the home» ως πιθανότερη λύση
Στην προσπάθεια να επιτευχθεί το συντομότερο η ραγδαία αύξηση στις ταχύτητες των ευρυζωνικών υπηρεσιών το πιθανότερο σενάριο είναι η ανάπτυξη ενός πλήρους δικτύου οπτικών ινών που θα φθάνει μέχρι την πόρτα του τελικού καταναλωτή.

Πέτρος Γαλίδης, Β. Επίτροπος Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και ΤαχυδρομείωνΌπως ανάφερε στο InBusinessNews ο Βοηθός Επίτροπος Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων Πέτρος Γαλίδης, το ΓΕΡΗΕΤ τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους παρόχους τηλεπικοινωνιών στην Κύπρο ενθαρρύνοντας την ολοκλήρωση του ευρυζωνικού δικτύου  και υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον από μέρους τους.

Πλεονεκτήματα των οπτικών ινών είναι η μεγαλύτερη χωρητικότητα δεδομένων η οποία επιτρέπει μεγαλύτερη ταχύτητα και εξοικονόμηση κόστους. Το υφιστάμενο δίκτυο οπτικών ινών αρχίζει από τα κεντρικά σημεία των παρόχων, εκτείνεται στα μεγάλα αστικά κέντρα και από εκεί συνεχίζει με τα κοινά χάλκινα καλώδια φθάνοντας μέχρι τον τελικό χρήστη. Η μαζική ροή δεδομένων στα χάλκινα καλώδια περιορίζει τις ταχύτητες του διαδικτύου ενώ οι οπτικές ίνες προσφέρουν υψηλές ταχύτητες ακόμη και αν όλα τα μέλη της οικογένειας έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο ταυτόχρονα.

Επένδυση 200-300 εκατ. για ολοκληρωμένο δίκτυο 
Η ανάπτυξη ενός νέου δικτύου ευρυζωνικής σύνδεσης μπορεί να στοιχίζει από 200 μέχρι 300 εκατομμύρια ευρώ. Η χρήση όμως του ήδη υφιστάμενου δικτύου οπτικών ινών μπορεί να μειώσει κατά πολύ το κόστος επένδυσης. Ανοικτό είναι και το ενδεχόμενο για τη δημιουργία μιας κοινοπραξίας Cyta, Cablenet και Primetel, οι οποίες ήδη παρέχουν υπηρεσίες διαδικτύου και κατέχουν σχετική άδεια.

Σύμφωνα με τον κ. Γαλίδη, την εξάπλωση του δικτύου σε δύσβατες ή και αγροτικές περιοχές μπορεί να καλύψει χρηματοδότηση €22 εκατ. που έχει λάβει η Κυπριακή Δημοκρατία από την Ευρωπαϊκή Ένωση και διαχειρίζεται το Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων. «Η αξιοποίηση του εν λόγω κονδυλίου αποσκοπεί στην αναβάθμιση ταχυτήτων διαδικτύου στο νησί, με τέτοιο τρόπο όμως που δεν θα επηρεάζει τον ανταγωνισμό στον ιδιωτικό τομέα και δεν θα αποτελεί κρατική χορηγία» όπως εξηγεί ο κ. Γαλίδης.

Μελέτη για ανάπτυξη του δικτύου 
Τα έξοδα της μελέτης – ύψους περίπου 300 χιλιάδων ευρώ – για την ανάπτυξη ενός δικτύου νέας γενιάς έχει αναλάβει να καλύψει σχεδόν εξολοκλήρου η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD). Οι όροι εντολής της μελέτης έχουν ετοιμαστεί από κοινού από την EBRD και το ΓΕΡΗΕΤ.

Όπως δήλωσε ο κ. Γαλίδης «Έχει ήδη ολοκληρωθεί ο πρώτος γύρος πρόσκλησης και εκδήλωσης ενδιαφέροντος από οίκους συμβούλων για τη διεξαγωγή εις βάθους μελέτης, με μεγάλο ενδιαφέρον από το εξωτερικό. Αυτή τη στιγμή μετά την ολοκλήρωση και της διαδικασίας προεπιλογής (short list) έχουμε καταλήξει σε πέντε εταιρίες / κοινοπραξίες εταιριών στις οποίες θα επικεντρωθούμε για την επιλογή των καταλληλότερων συμβούλων για το έργο».

Στόχος της μελέτης είναι, μεταξύ άλλων, «Να  παρέχει πληροφορίες και αναλύσεις που θα υποβοηθήσουν εταιρείες ή κοινοπραξίες και εν γένει υποψήφιους επενδυτές να αξιολογήσουν μια τέτοια επένδυση, μειώνοντας το επιχειρηματικό ρίσκο. Ευελπιστούμε ότι θα λειτουργήσει καταλυτικά και θα ωθήσει την υλοποίηση του έργου».  Ο κ. Γαλίδης ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση δεν θα βγει σε προσφορές για να υλοποιήσει η ίδια το έργο και πως πρόκειται για καθαρά ιδιωτική πρωτοβουλία, χωρίς επιβαλλόμενα χρονοδιαγράμματα και επιχειρηματικά πλάνα.

 

Δειτε Επισης

Η Cyta Business παρουσίασε το δίκτυο NarrowBand-IoT-Οι νέες δυνατότητες που φέρνει
Στη Ρώμη για προώθηση της Ψηφιακής Καινοτομίας στη Μεσόγειο ο Δημήτρης Σκουρίδης
Γιατί η «data-centric» προσέγγιση κυβερνοασφάλειας μετασχηματίζει επιχειρήσεις
Δ. Ζαφειριάδης: H εσφαλμένη εκτίμηση οργανισμών που θα τους στοιχίσει... ακριβά
S. Štucl προς επιχειρήσεις: Βρείτε την ισορροπία ανάμεσα σε ανθεκτικότητα και αλλαγή
Εκδήλωση της IBM για τους εμπορικούς της συνεργάτες-Παρουσιάστηκαν οι στρατηγικές κατευθύνσεις της εταιρείας
Ι. Σολωμάκος: Πώς προχωράμε με ασφαλή τεχνητή νοημοσύνη στον ευφυή κόσμο
S. Nagoor: Μηδενική εμπιστοσύνη στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης
Χρίστος Γιακουμή: Οι κρίσιμες υποδομές αξιοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη ως σύμμαχό τους
Α. Χατζηπαπάς: Σοβαρές συνέπειες για τις εταιρείες αν δεν διαχειριστούν εσωτερικούς κινδύνους κυβερνοεπιθέσεων