Ο τομέας ακινήτων πρωταγωνιστεί στην ανάπτυξη

Ολοένα και περισσότεροι οικονομικοί αναλυτές επιβεβαιώνουν αυτό που o τομέας ανάπτυξης γης, από την πρώτη στιγμή μετά την κορύφωση της κρίσης στον τόπο μας, είχε αναδείξει: την ανθεκτικότητα και τη δυνατότητά του να φέρει στον τόπο άμεσα φρέσκα κεφάλαια και να συμβάλει στην επάνοδο της οικονομίας σε ρυθμούς ανάπτυξης και στη δημιουργία θέσεων εργασίας. 

Πιστεύουμε ότι αυτή την πραγματικότητα την αντιλαμβάνονται πλέον και οι δανειστές της Κύπρου, οι οποίοι στα πρώτα στάδια αντιμετώπιζαν με επιφυλακτικότητα τις προοπτικές του κλάδου. Δύο και πλέον χρόνια μετά, διαπιστώνουν ότι ο τομέας, όχι μόνο κατόρθωσε να σταθεροποιηθεί αλλά εμφανίζει σημαντικά σημάδια ανάκαμψης.

Οι πωλήσεις ακινήτων συνέχισαν την ανοδική πορεία το πρώτο τετράμηνο του 2015, καταγράφοντας αύξηση 17% (επιπρόσθετα της αύξησης 20% που κατέγραψαν οι πωλήσεις το 2014). Για πρώτη φορά μετά τα γεγονότα του Μαρτίου του 2013 καταγράφεται σταθεροποίηση του αριθμού των αδειών οικοδομής, με παράλληλη αύξηση τόσο της αξίας όσο και του μεγέθους των προς ανέγερση έργων. Η ανεργία στον κλάδο των κατασκευών συνεχίζει την πτωτική της πορεία, με ρυθμό σαφώς πιο έντονο από εκείνο της συνολικής ανεργίας. 

Ο τομέας πέτυχε τις πιο πάνω επιδόσεις μέσα σε κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας, μηδενικής ρευστότητας και διεθνούς δυσφήμισης και αμφισβήτησης της χώρας μας. Η ουσία είναι ότι σήμερα οι περισσότεροι από τους πιο πάνω επιβαρυντικούς παράγοντες έχουν εκλείψει. Καταγράφεται μια σειρά θετικών εξελίξεων που στέλλουν ξεκάθαρο μήνυμα ότι έρχονται καλύτερες μέρες για τον κλάδο και την οικονομία του τόπου στο σύνολό της. Ορισμένες από αυτές τις εξελίξεις είναι:
 

  • - Οι οκτώ αναβαθμίσεις της οικονομίας μας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης και η καταγραφή το πρώτο τρίμηνο του 2015 –μετά από 14 τρίμηνα συρρίκνωσης της οικονομίας μας– του υψηλότερου δείκτη ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση (0.4% συγκρινόμενο με το πρώτο τρίμηνο του 2014 και 1.6% συγκρινόμενο με το προηγούμενο τρίμηνο).
  • - Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η εκ μέρους τους επιτυχής ολοκλήρωση των τεστ αντοχής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και η πλήρης άρση όλων των περιορισμών εξαγωγής συναλλάγματος, με ταυτόχρονη αύξηση των καταθέσεων.
  • - Η σημαντική μείωση των δανειστικών επιτοκίων και η προώθηση στην αγορά, από όλες τις τράπεζες και τον Συνεργατισμό, ελκυστικών στεγαστικών δανείων. 
  • - Η μείωση του επιτοκίου στα κυβερνητικά χρεόγραφα από 14% στο ιστορικό χαμηλό του 3%. Αυτό από μόνο του αποδεικνύει την εμπιστοσύνη των ξένων θεσμικών επενδυτών στην οικονομία μας. Απόδειξη εμπιστοσύνης αποτελεί και η απόφαση της EBRD να προβεί σε νέες επενδύσεις στην Κύπρο της τάξης των €600 εκατομμυρίων (100 εκατομμύρια κατ’ έτος μέχρι το 2020).

Σημαντική θετική εξέλιξη αποτελεί ασφαλώς και η αύξηση των τουριστικών αφίξεων που καταγράφηκε μέχρι τον Απρίλιο του 2015 (+13,7%) σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2014).

Αύξηση ενδιαφέροντος και πράξεων
Όλα τα πιο πάνω αυξάνουν το ενδιαφέρον στην εγχώρια αγορά, κυρίως μεταξύ εκείνων των επενδυτών και αγοραστών που ανέμεναν να διαμορφωθούν οι ευνοϊκότερες συνθήκες και τιμές στην αγορά και κρίνουν ότι τώρα είναι η ώρα για να προχωρήσουν σε πράξεις (εκμεταλλευόμενοι και τα κυβερνητικά κίνητρα για ΦΠΑ 5% και απαλλαγή από τα μεταβιβαστικά τέλη).

Αποτελούν, επίσης, πολύ ισχυρά εφόδια στην προσπάθεια που καταβάλλουμε για προσέλκυση ξένων επενδυτών. Στη διάρκεια των επαφών μας στο εξωτερικό διαπιστώνουμε με ικανοποίηση ότι η χώρα μας όχι μόνο δεν έχασε την ελκυστικότητα και πολυσυλλεκτικότητα που ανέκαθεν τη χαρακτήριζε (γεωγραφική θέση, κλίμα, ασφάλεια, πολιτισμός, υπηρεσίες), αλλά συγκεντρώνει αυξημένο ενδιαφέρον, ακριβώς λόγω της αποφασιστικότητας που επέδειξε στην αντιμετώπιση της κρίσης. Η σταθερότητα προσελκύει επενδυτές και η Κύπρος παραμένει η πιο σταθερή χώρα στην περιοχή, πράγμα που θα ελκύσει αρκετές εταιρείες να μεταφέρουν εδώ τα περιφερειακά τους γραφεία.

Οι κυπριακές επιχειρήσεις ανάπτυξης γης διατηρούν το δυναμισμό, την εξωστρέφεια και τη δημιουργικότητα που πάντα τις διέκρινε. Διαθέτουν εμπειρία, υποδομές, τεχνογνωσία και την ικανότητα να ανοίξουν νέες διεθνείς αγορές. Ο κλάδος, απέδειξε στα δύσκολα πως αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές δυνάμεις του τόπου, κάνοντας πράξη την έννοια της ανάπτυξης μέσα από την προσέλκυση κεφαλαίων, την υλοποίηση νέων έργων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Δειτε Επισης

Χειρουργείο καρδιάς μετά τα 70: Διαδικασία, κίνδυνοι, ανάνηψη και οφέλη-Μύθοι και πραγματικότητα
Πώς η βραχυχρόνια μίσθωση μπορεί να αναζωογονήσει το ιστορικό κέντρο της Λευκωσίας
Οι ποινές χάδι και οι παράνομοι, που γίνονται σφετεριστές
Η βάση στην οποία μπορούμε να ξαναχτίσουμε τη χώρα μας και το παράδειγμα της Εσθονίας
Στρατηγικοί στόχοι για την ενεργειακή μετάβαση της Κύπρου
Περιέργεια και διαφορετικότητα: Οι πυλώνες της καινοτομίας στον χώρο εργασίας
Πλοήγηση στο τελικό στάδιο συμμόρφωσης με την οδηγία NIS2
Ο εκτεταμένος αντίκτυπος της νέας οδηγίας για την εταιρική δέουσα επιμέλεια όσον αφορά την αειφόρο και βιώσιμη ανάπτυξη
Υλικά και αντικείμενα σε επαφή με τρόφιμα και η σημασία του ελέγχου τους
Αναπτύξεις σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές. Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας;