Powered by

Ελλάδα: Αύξηση στις εξαγωγές παρθένου ελαιόλαδου

Πέρασε η Ιταλία την Τουρκία και πήρε τα ηνία ως ο μεγαλύτερος προορισμός εξαγωγών για τα ελληνικά προϊόντα κατά το α' τρίμηνο του 2015. Ως τέταρτος μεγαλύτερος προορισμός παρουσιάζεται η Κύπρος ενώ κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο ήταν στην πέμπτη θέση σύμφωνα με ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ).

Στα ύψη εκτοξεύθηκε η εξαγωγή παρθένου ελαιόλαδου λόγω των ευνοϊκών δεδομένων εγχώριας παραγωγής σε σχέση με τον ανταγωνισμό από το εξωτερικό. Μεγάλη μείωση καταγράφηκε στις εξαγωγές πετρελαιοειδών, εξαιτίας των χαμηλότερων διεθνών τιμών του πετρελαίου, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛ-ΣΤΑΤ, η συνολική αξία των εξαγωγών στο α' τρίμηνο του 2015, εμφανίζεται μειωμένη κατά 1,8% (στα 6,27 δισ. ευρώ από 6,38 δις στο α' τρίμηνο του 2014),.
Ωστόσο, αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή, προκύπτει εκρηκτική αύξηση της τάξης του 14% ή αύξηση κατά 549,1 εκατ. ευρώ, σε σχέση με πέρυσι.

Οι μεταβολές στον εξαγωγικό χάρτη της Ελλάδας
Πιο αναλυτικά, οι εξαγωγές της Ελλάδας προς την ΕΕ (27) εμφανίζουν αξιοσημείωτη αύξηση (14,5%) και ακόμη και συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών καταλαμβάνουν πλέον το 52,4% των συνολικών εξαγωγών.
Μεγάλη αύξηση καταγράφεται για τις εξαγωγές προς τη Β. Αμερική κατά 45,8%. Μικρότερης σημασίας αυξήσεις παρατηρούνται επίσης στις εξαγωγές προς τις Άλλες Αναπτυγμένες Χώρες (6,2%), προς τη Λατινική Αμερική (73,1%) και προς την Ινδία (31,1%).

Οι μεταβολές αυτές αποτυπώνονται και ως αλλαγή σκυτάλης στην πρώτη θέση της κατάταξης ως προς τους κύριους προορισμούς των ελληνικών εξαγωγών, με την Ιταλία να προσπερνάει πλέον την Τουρκία, η οποία αποτελούσε το σημαντικότερο προορισμό των ελληνικών εξαγωγών από τις αρχές του 2013. Τις δύο αυτές χώρες ακολουθούν κατά σειρά η Γερμανία, η Κύπρος, η Βουλγαρία, στην 6η θέση ανεβαίνουν οι ΗΠΑ (από τη 10η θέση) και την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αίγυπτος, η Ισπανία και ο Λίβανος.

Αντίθετα, μείωση καταγράφεται στις εξαγωγές προς τις υπόλοιπες χώρες του ΟΟΣΑ (Ισλανδία, Νορβηγία, Ελβετία, Τουρκία, 23,2%), προς τα Βαλκάνια κατά 4,6%, προς την Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών (ΚΑΚ) (25,2%), προς τη Μ. Ανατολή & Β. Αφρική (8,9%), προς τις Χώρες Αφρικής (εκτός Β. Αφρικής) (4,3%) και προς τη ΝΑ Ασία κατά 23,1%, προς την Κίνα κατά 17,1% και προς τις Λοιπές Χώρες κατά 50,6% .

Αλλαγές στο σκηνικό των εξαγόμενων προϊόντων
Ως προς τη σύνθεση των εξαγωγών κατά μεγάλες κατηγορίες προϊόντων, η συνολική μείωση, οφείλεται στην σημαντική πτώση των εξαγωγών καυσίμων (κατά 26,5%). Αντίθετα, οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων, και κυρίως του παρθένου ελαιόλαδου, εμφανίζονται εμφατικά αυξημένες κατά 20,2%. Οι εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων κινούνται σαφώς ανοδικά κατά 10,6% και μικρότερες αυξήσεις παρατηρούνται στις εξαγωγές πρώτων υλών (5,2%) και στις χαμηλές σε αξία εξαγωγές της κατηγορίας «Είδη & συναλλαγές μη ταξινομημένα» (κατά 10,2%).

ΠΗΓΗ: euro2day.gr

Δειτε Επισης

Ελλάδα: Τι σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το 2025 και μετά
DBRS: Αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψη για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2024
Ελλάδα: Άντλησε από τις αγορές κοντά στα 9 δις ευρώ από την αρχή του έτους
Στοίχημα για την ελληνική οικονομία η πιστωτική επέκταση των τραπεζών
Στις αγορές με δεκαετές ομόλογο το ελληνικό δημόσιο-Στόχος η άντληση €250 εκατ.
Πώς θα κινηθεί η ελληνική οικονομία έως το 2028
Moody’s: Αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας-Επιβεβαίωσε το αξιόχρεο Ba1
Ελκυστικό το... story των ελληνικών τραπεζών-Οι θετικές προοπτικές για τον κλάδο
Από ευνοϊκότερο έδαφος ξεκινά το 2025 για την ελληνική οικονομία και τον προϋπολογισμό
DBRS: Αναβάθμισε σε θετικές από σταθερές τις προοπτικές για τις καταθέσεις Eurobank και Εθνικής