J. Dimon: To πρόσωπο πίσω από δύο τράπεζες

Ο Jamie Dimon είναι ο άνθρωπος που βοήθησε στη δημιουργία της Citigroup και στη συνέχεια "ανέβασε τις μετοχές" της JPMorgan. Με απλά λόγια είναι το πρόσωπο πίσω από τις δυο μεγαλύτερες τράπεζες του πλανήτη.

Το έργο μιας ζωής απέφερε καρπούς κι έκανε και τον ίδιο έναν πλούσιο – πολύ πλούσιο άνθρωπο.

Οι μετοχές της JPMorgan εκτοξεύθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ και, σύμφωνα με τον δείκτη δισεκατομμυριούχων του Bloomberg, ο Dimon είναι πλέον επισήμως δισεκατομμυριούχος με την καθαρή του αξία να ανέρχεται σε 1,1 δισ. δολάρια.

Η περιουσία του προέρχεται από το μερίδιο που έχει στη JP Morgan, αξίας 485 εκατ. δολ, όπου είναι και CEO από τα τέλη του 2005 και από ένα επενδυτικό χαρτοφυλάκιο που σχηματίστηκε από την πώληση μετοχών της Citigroup.

Η περιουσιακή κατάσταση του Dimon είναι ασυνήθιστη, με εξαίρεση του πρώην μέντορά του Sanford "Sandy" Weill, καθώς ελάχιστοι τραπεζίτες συσσωρεύουν τόσο πλούτο στα χέρια τους.

Οι περισσότεροι δισεκατομμυριούχοι από τον χρηματοοικονομικό κλάδο ξεκινούν από τη δημιουργία επιχειρήσεων ή επενδυτικών εταιρειών, όπως συνέβη στην περίπτωση του μεγιστάνα των hedge funds, George Soros, με περιουσία 28,5 δισ. δολ. ή τον συνιδρυτή και CEO της Blackstone, Steve Schwarzman, με περιουσία 13,4 δισ. δολ.

"Οι πιθανότητες είναι πολύ, πολύ λιγότερες για τον CEO μιας τράπεζας να γίνει δισεκατομμυριούχος από κάποιον που προέρχεται από τον χώρο των hedge funds ή των ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων", αναφέρει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Stern της Νέας Υόρκης και πρώην συνεργάτης της Goldman Sachs, Roy Smith, που είχε ξεκινήσει στη Wall Street το 1966.

"Το πραγματικό κέρδος σε αυτή τη δουλειά είναι πάντα στον τομέα των συναλλαγών. Οι CEOs της Wall Street πρέπει να έρθουν αντιμέτωποι με προσφυγές, κανονισμούς και σχετικά μικρές θητείες στην κορυφή".

Ο 59χρονος σήμερα Dimon έκανε τα πράγματα αλλιώς. Απέρριψε δουλειές από μεγαθήρια, όπως η Goldman Sachs, άρχισε συνεργασία με τον Weill στην American Express το 1982 και στη συνέχεια οι δυο τους πήραν τον έλεγχο της Commercial Credit, με έδρα τη Βαλτιμόρη, κίνηση που κατέληξε το 1998 στη δημιουργία της Citigroup, που τότε ήταν τότε η μεγαλύτερη εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

"Δεν μετανιώνω που πήγα κοντά στον Sandy Weill στην American Express", είχε πει ο Dimon τον περασμένο Οκτώβρη. Εκπρόσωπος της JPMorgan ανέφερε ότι ο Dimon αρνήθηκε να προβεί σε σχόλιο για την περιουσία του.

Γέννημα – θρέμμα της Νέας Υόρκης, ο Dimon βοήθησε τον Weill να υλοποιήσει τις συγχωνεύσεις και ο ίδιος ανέλαβε σπουδαίους ρόλους σε εταιρείες στόχους: από πρόεδρος της Primerica, σε CEO της Smith Barney και πρόεδρο της Citigroup, έγινε γνωστός για τις περικοπές δαπανών και τις συγχωνεύσεις που επέβαλε.

Όταν το 1998 ο Weill του έδειξε την έξοδο, ο Dimon πούλησε 2,3 εκατ. μετοχές της Citigroup και, σύμφωνα με δημόσιες εγγραφές, συγκέντρωσε ένα ποσό 110 εκατ. δολ. προ φόρων.

Τα μετά φόρων έσοδα από αυτή καθώς και από άλλες πωλήσεις μετοχών, μερισμάτων και από μισθούς 115 εκατ. δολαρίων που έλαβε από το 1991, θα αξίζουν περί τα 540 εκατ. δολ. κι με επένδυσή τους σε μετοχές, ομόλογα, εμπορεύματα και hedge funds, η ετήσια απόδοσή τους ύψους υπολογίζεται σε τα τελευταία 24 χρόνια, σύμφωνα με το Blοomberg.

Στη συνέχεια, ο Dimon έγινε CEO της τράπεζας Bank One με έδρα το Σικάγο το 2000. Έκανε ενέργειες εξυγίανσής της και στη συνέχεια την πούλησε στη JPMorgan και ο ίδιος έγινε CEO στο συνδυασμένο μόρφωμα που προέκυψε στα τέλη του 2005. Την επόμενη χρονιά πρόσθεσε και τον τίτλο του προέδρου στο βιογραφικό του. Η τράπεζα απορρόφησε εξασθενημένες εταιρείες και οργανισμούς κατά τη διάρκεια της κρίσης και μέχρι το 2011 είχε πλέον ξεπεράσει τη Citigroup και την Bank of America. Ετσι, αναδείχθηκε στη μεγαλύτερη τράπεζα από άποψη περιουσιακών στοιχείων.

Υπό την ηγεσία του, η JPMorgan στην κυριολεξία απογειώθηκε, έγινε η καλύτερα διοικούμενη τράπεζα παγκοσμίως, διατηρώντας τόσο τις λιανικές της υπηρεσίες, όσο και τις δραστηριότητές της στη Wall Street. Παρέμεινε κερδοφόρα ακόμα και μέσα στην κρίση και την τελευταία 5ετία είχε κέρδη ρεκόρ. Οι μετοχές της γνώρισαν άνοδο 66% από τα τέλη του 2005, κάνοντας πραγματικό ράλι στον δείκτη Standard & Poor's 500 o οποίος την ίδια περίοδο είχε πτώση 22%.

Ο Dimon κατέχει 6,1 εκατ. μετοχές της JPMorgan που αποτιμώνται σε 404 εκατ. δολάρια (με βάση το κλείσιμο της Τρίτης στα 66,02 δολ./μτχ). Εχει επίσης 3,2 εκατ. προς εξάσκηση μετοχές που τιμολογούνται στα 80 εκατ. δολ. Από τους υπολογισμούς για την περιουσία του εξαιρούνται τα μη εξασκούμενα options και άλλα 4,1 εκατ. δολ. που συνεισέφερε στο ίδρυμα James and Judith K. Dimon Foundation.

Η περιουσία του περιλαμβάνει ακόμα ακίνητα, όπως ένα σπίτι στο Westchester κι διαμερίσματα στην Park Avenue που αποτιμώνται στα 32 εκατ. δολάρια.

Το 2014 ο μισθός του έφτασε τα 20 εκατ. δολάρια. Ο ίδιος υπερασπίζεται με πάθος τον τομέα στον οποίο δραστηριοποιείται, αναφέροντας ότι οι μεγάλες τράπεζες με διαφορετικές ροές εσόδων είναι πιο ασφαλείς από τις μικρότερες εταιρείες. Ωστόσο, υπάρχει και η γκρίζα πλευρά καθώς, αν και η επίδοση της JPMorgan κατά τη διάρκεια της κρίσης ενισχύει το επιχείρημά του, η εταιρεία έχει δώσει από τότε 36 δισ. δολ. σε δικαστικά κόστη, ενώ τον περασμένο μήνα κρίθηκε ένοχη για παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας.

Κάποιες φορές, ο Dimon δεν μπορεί να κρατήσει το στόμα του κλειστό. Όταν σε κάποιο επενδυτικό συνέδριο το 2013, ο τραπεζικός αναλυτής Mike Mayo είπε ότι οι καλοί πελάτες μπορεί να προτιμούν τους ανταγωνιστές από τη JP Morgan, έξαλλος ο Dimon απάντησε: "Γι' αυτό κι εγώ είμαι πιο πλούσιος από σένα"...

ΠΗΓΗ: newmoney.gr

Δειτε Επισης

«Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να εφαρμόζει πειθαρχημένη οικονομική πολιτική-Στόχος η συνέχιση των αναβαθμίσεων»
Ικανοποίηση Μάκη Κεραυνού για την διπλή αναβάθμιση από Moody’s-«Αποτέλεσμα συνετούς πολιτικής»
Ν. Χριστοδουλίδης: Ανοίγει τον δρόμο για σημαντικές προοπτικές και πιο δυναμική ανάπτυξη η νέα αναβάθμιση(vid)
Διπλή αναβάθμιση και σε επενδυτική βαθμίδα Α από Moody's μετά από 13 χρόνια η Κύπρος-Τι αντανακλά η αξιολόγηση
Προβληματική η εναλλαξιμότητα του διοικητικού και γραμματειακού προσωπικού στο δημόσιο-Αναζητούνται λύσεις
Ετοιμάζει νέο εργοστάσιο στο Τσέρι η Green Dot-Οι κύριες δραστηριότητες κατά την λειτουργία του
Ολοταχώς για μεγάλο ρεκόρ ο τουρισμός... Πάνε για να σπάσουν το φράγμα των τεσσάρων εκατομμυρίων οι αφίξεις
Πρόταση δύο σημείων από τους εργοδότες για άρση του αδιεξόδου στο έτοιμο σκυρόδεμα-Το γάντι στις συντεχνίες
Δείχνει τα δόντια της στις εταιρείες έτοιμου σκυροδέματος η απεργία-Επηρεάζει δραστηριότητες και κερδοφορία
Ζητούν και τα ρέστα οι απεργοί στο σκυρόδεμα-«Δεν έχω μαγικό κουμπί» διαμηνύει ο Γιάννης Παναγιώτου