Powered by

Ανάπτυξη της τάξης του 1% για το 2015 προβλέπει ο Αβέρωφ

Για ανάπτυξη της τάξης του 1% στην κυπριακή οικονομία και παρά τις προβλέψεις της Κομισιόν για το αντίθετο, έκανε λόγο ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου τη Δευτέρα 8 Ιουνίου.

Σε δηλώσεις του στα γραφεία του ΔΗΣΥ, ο Αβέρωφ Νεοφύτου επανέλαβε τα όσα ανέφερε και το Σάββατο 6 Ιουνίου, στη συνεδρία του Ανωτάτου Συμβουλίου του ΔΗΣΥ, ότι δηλαδή μετά από 7 χρόνια αρνητικών προβλέψεων, υπάρχει αυτή τη στιγμή αισιοδοξία για τα καλύτερα που θα έρθουν για την κυπριακή οικονομία, αλλά και βεβαιότητα ότι τα χειρότερα τα έχουμε αφήσει πίσω μας.

«Το 2008 όταν μιλούσα για την οικονομική κρίση που θα ερχόταν κανείς δεν με πίστευε γιατί ζούσαμε ακόμη την οικονομική ευμάρεια. Και τώρα που είμαι αισιόδοξος για τα καλά που θα ‘ρθουν είμαι βέβαιος ότι κανείς δεν θα με πιστέψει», σημείωσε. Και πρόσθεσε: «Και δικαιολογημένα οι πολίτες δεν θα με πιστέψουν σήμερα, για τον απλούστατο λόγο ότι ενώ καλυτερεύουν οι δείκτες και έχουμε ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη στην οικονομία μας τα προβλήματα του απλού ανθρώπου είναι εκεί, η ανεργία, η έλλειψη ρευστότητας, τα προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων» είπε, αναφέροντας ότι «όπως και η οικονομική κρίση ήρθε μεταχρονολογημένα από την καταρράκωση των δεικτών έτσι και τα πραγματικά αποτελέσματα στην οικονομία θα έρθουν μεταχρονολογημένα της καλυτέρευσης των δεικτών και της εμπιστοσύνης στην κυπριακή οικονομία».

Δήλωσε επίσης, αισιόδοξος ότι η Κύπρος θα διαψεύσει τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ύφεση το 2015 της τάξης του 0,5%, προβλέποντας, αν δεν υπάρξουν εξωγενείς παράγοντες που θα επηρεάσουν την πορεία της οικονομίας, οικονομική ανάπτυξη γύρω στο 1% για το 2015.

Κληθείς να σχολιάσει τις ανακοινώσεις σε ό,τι αφορά την εμπορευσιμότητας του κοιτάσματος «Αφροδίτη», ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ έκανε λόγο για μια σημαντική εξέλιξη.

«Είναι εμπορεύσιμο το κοίτασμα, κάτι το οποίο γνωρίζαμε από την επιβεβαίωση των ποσοτήτων, απλά τώρα επίσημα και οι εταιρείες δηλώνουν ότι έχουν σχεδιασμούς για να προχωρήσουν στις υποδομές για να μπορέσει να καταστεί εμπορεύσιμο το κοίτασμα» είπε.

Σχολίασε ακολούθως τα όσα ακούστηκαν από κάποιους περί «αυτοδικαίωσης» λέγοντας ότι «λίγη σεμνότητα δεν βλάπτει σε αυτόν τον τόπο».

«Όταν ήθελαν να προπωλήσουν το φυσικό αέριο ολόκληρης της ΑΟΖ της Κύπρου για να έδιωχναν την Τρόικα, και στα 4 νέα τεμάχια, τα δύο της TOTAL και τα δύο της ENI, στα δύο της TOTAL δεν έγιναν καθόλου γεωτρήσεις και στις γεωτρήσεις που έγιναν στα τεμάχια της ΕΝΙ δεν βρέθηκε φυσικό αέριο. Αυτό τον αέρα ήταν έτοιμοι να πουλήσουν κάποιοι. Σίγουρα ήταν καλή η προσπάθεια αλλά αέρα δεν αγοράζει κανένας» είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση διευκρίνισε ότι ο ίδιος πιστεύει ακράδαντα ότι υπάρχουν και άλλα κοιτάσματα στην κυπριακή ΑΟΖ, ανέφερε ωστόσο πως αν δεν επιβεβαιωθούν δεν πρόκειται να βρεθεί κανένας στον κόσμο να πληρώσει έστω και 1 ευρώ. «Αλλά και τώρα που Noble και Delek είπαν ότι είναι εμπορεύσιμο το κοίτασμα, για να πάρουμε έστω και 1 ευρώ πρέπει πρώτα να γίνουν και οι υποδομές» ανέφερε, παραπέμποντας στα όσα σχετικά αναφέρονται στην ανακοίνωση της Noble και της Delek.

«Πρέπει πάνω από τις γεωτρήσεις να εγκατασταθούν πλωτές μονάδες για την ανόρυξη και επεξεργασία, την αποθήκευση και να εξευρεθούν τρόποι εξαγωγής, είτε δια υποθαλάσσιου αγωγού για τις ανάγκες της Κύπρου, είτε υποθαλάσσιου αγωγού για την Αίγυπτο, είτε υγροποίηση σε πλωτή μονάδα και εξαγωγή. Είπαμε, ορθολογισμό και μετριοφροσύνη», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Κώστας Κουμής: Η θετική πορεία την τελευταία διετία και το μεγάλο στοίχημα για τον τουρισμό
Προχωρά με εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε κτίριά της η ΑΗΚ-Ο διαγωνισμός και η εκτιμώμενη αξία
Πολυκατοικίες, μονοκατοικίες και μεικτές αναπτύξεις-Στο ζενίθ η αδειοδότηση οικιστικών έργων
ΧΑΚ: Ενώπιον σημαντικών μηνιαίων κερδών 5,7% μια χρηματιστηριακή συνάντηση πριν από το τέλος του μήνα
Κερδοφορία για Mall of Cyprus και Mall of Engomi
Επιδοτήσεις €10 εκατ. σε επαγγελματίες παραγωγούς και στον αγροτικό κόσμο ορεινών περιοχών
Ξένοι και Κύπριοι επενδυτές για το λιμάνι της Λάρνακας-Το Κατάρ και η παρότρυνση Αλέξη Βαφεάδη
Τράπεζα Κύπρου: Πουλά χαρτοφυλάκιο ΜΕΔ και σχετικών εξασφαλίσεων στην Cerberus Capital Management L.P
Αλέξης Βαφεάδης: Συνεργασία και συντονισμός για να βρεθούν λύσεις για τους ΕΟΑ
Κατά των «αλόγιστων» προσλήψεων ΕΟΧ η Ισότητα-Μιλά για θέματα αστάθειας, προσαρμογής και αποδοτικότητας