Powered by

ΚΟΤ: Θα εξυπηρετούνται μέσω Σουηδίας για Φιλανδία

Σε οριστικό κλείσιμο του Γραφείου Πληροφοριών του στη Φιλανδία προχώρησε ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού (ΚΟΤ).
 
Στην στρατηγική του ΚΟΤ από το τέλος του 2013 περιλαμβάνεται το κλείσιμο Γραφείων λόγω της μείωσης του προϋπολογισμού του, ενώ τα έσοδα από το κλείσιμο του γραφείου θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε θέματα διαφήμισης του κυπριακού τουριστικού προϊόντος.

Ο βουλευτής Λευκωσίας Γιώργος Περδίκης ζήτησε διευκρινήσεις από τον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργο Λακκοτρύπη γιατί δεν έγινε δεκτή η σχετική προσφορά του επίτιμου πρόξενου της Φινλανδίας στην Κύπρο για να προσφέρει στέγη στο γραφείο του ΚΟΤ στο Ελσίνκι και προτιμήθηκε το οριστικό κλείσιμο του Γραφείου.

Σε απάντηση της ερώτησης του κ. Περδίκη ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι η Φινλανδία καλύπτεται από το Γραφείο Σουηδίας, το οποίο ανέκαθεν είχε την εποπτεία της φινλανδικής αγοράς. 

Ο κ. Λακκοτρύπης τόνισε ότι «σε καμιά περίπτωση δεν εγκαταλείπονται οι αγορές στις οποίες τα Γραφεία έχουν κλείσει. Απεναντίας, με την εξοικονόμηση πόρων από τα λειτουργικά έξοδα δίδεται ευκαιρία για αποδοτικότερη αξιοποίηση πόρων στον τομέα της διαφήμισης και της προβολής».

«Ιδιαίτερα για την αγορά της Φινλανδίας έχει ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι οι κυριότεροι Οργανωτές Ταξιδιών που δραστηριοποιούνται στην αγορά αυτή έχουν σαν βάση των εταιρειών τους τη Σουηδία, στην οποία και λαμβάνονται οι τελικές αποφάσεις που αφορούν τα προγράμματά τους.  Το Γραφείο της Σουηδίας το οποίο είχε ανέκαθεν και εξακολουθεί να έχει την εποπτεία και της Φινλανδικής αγοράς, διατηρεί επαφές με όλους τους προαναφερόμενους Οργανωτές Ταξιδιών», απάντησε ο κ. Λακκοτρύπης.

Συμπλήρωσε ότι «σε περιπτώσεις που χρειάζεται η φυσική παρουσία μας στη χώρα, λόγω εκδηλώσεων, εκπροσώπησης σε εκθέσεις κτλ. αυτό γίνεται είτε από στελέχη του Γραφείου Σουηδίας είτε από συνεργάτες μας στη Φινλανδία».

Σε ότι αφορά την προσφορά στέγασης γραφείου πληροφοριών του ΚΟΤ από τον επίτιμο πρόξενο της Φινλανδίας στην Κύπρο, αναφέρεται ότι η ενοικίαση χώρων είναι θεσμοθετημένη και διέπεται από κανονισμούς και νομοθεσία.  Θεσμοί που πρέπει να εφαρμόζονται σε όλες τις περιπτώσεις στα πλαίσια της διαφάνειας και της χρηστής διοίκησης.

Ο κ. Λακκοτρύπης σημειώνει πως λαμβανομένου υπόψη της εξέλιξης της τεχνολογίας, του εντεινόμενου ανταγωνισμού, της πίεσης για αποτελεσματικότερη διαχείριση των διαθέσιμων κονδυλίων και λόγω του αυξανόμενου κόστους λειτουργίας καθώς και των περικοπών στον προϋπολογισμό του ΚΟΤ, το κλείσιμο ορισμένων γραφείων ήταν συνεπακόλουθο. «Το Δ.Σ. του ΚΟΤ είχε αποφασίσει στις 31 Δεκεμβρίου 2013 το κλείσιμο εννέα γραφείων πληροφοριών, στα οποία περιλαμβάνεται και το Γραφείο Φινλανδίας».

«Η κύρια αποστολή των Γραφείων Εξωτερικού του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού, είναι εδώ και χρόνια η προβολή του τουριστικού μας προϊόντος στο εξωτερικό.  Στο παρελθόν, η οποιαδήποτε προοπτική ανάπτυξης μιας αγοράς συνδεόταν σχεδόν άμεσα με τη δημιουργία και λειτουργία γραφείου.  Η προσέγγιση αυτή είχε οδηγήσει στη δημιουργία 23 Γραφείων Εξωτερικού», αναφέρει ο κ. Λακκοτρύπης.

«Το ιδανικότερο σενάριο θα ήταν ασφαλώς η διατήρηση αντιπροσωπείας σε όλες τις χώρες-αγορές που μας ενδιαφέρουν, πλην όμως οι σημερινές συνθήκες επιβάλλουν την κατακόρυφη μείωση των λειτουργικών εξόδων.  Ο ΚΟΤ τώρα βρίσκεται στο στάδιο επανεξέτασης της λειτουργίας Γραφείων στο εξωτερικό», καταλήγει ο κ. Λακκοτρύπης.

Δειτε Επισης

ΠΑΣΥΔΙΞΕ: Η σημασία του τουρισμού ως πυλώνα για προώθηση της ειρήνης-Σημαντικός ο ρόλος της Κύπρου
Επενδυτικό ενδιαφέρον για εξαγορά του «Ρόδον» στον Αγρό-Αξιολογείται από το Δ.Σ. της «Πρόοδος»
ΣΤΕΚ: Ισχυρό ανάχωμα ο τουρισμός...Να εργαστούμε για ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος
I-STARS: Καίριος ο ρόλος του τουρισμού στην προώθηση της ειρήνης και της βιωσιμότητας
Γιώργος Τοφινής: Η επιτυχημένη πορεία του NissiBlu Beach Resort και τα σχέδια για περισσότερα ξενοδοχεία
Hermes Airports: Δεσμευμένα στην προώθηση του τουρισμού τα αεροδρόμια της Κύπρου-Στόχος η συνεχής βελτίωση
Γιατί δεν κατέθεσε μεσολαβητική πρόταση για τα ξενοδοχεία ο Παναγιώτου-«Ένα βήμα πίσω, για να γίνουν δύο μπροστά»
Orthodoxou Travel: Πενταετές συμβόλαιο συνεργασίας με Journey Mentor-Τι προβλέπει η συμφωνία
Θάνος Μιχαηλίδης: Θεμέλιος λίθος για την ενδυνάμωσή του το rebranding του τουριστικού μας προϊόντος
H Handwritten Collection της Accor τώρα και στην Κύπρο